Nyt tapperi fortsætter knopskydningen på iværksættergodset

Nyt tapperi fortsætter knopskydningen på iværksættergodset

Med Multitap vil godset Oremandsgaard ved Præstø ikke alene servicere sit eget spiritusdestilleri, men også det stigende antal af øvrige destillerier, mosterier og virksomheder, som ønsker delikate dråber emballeret under privat label

Af Lisbeth Petersen 

For enden af den tidligere traktorgarage på Oremandsgaard Gods er et helt andet maskineri rykket ind i nyrenoveret lokale: En fuldautomatisk fyldelinje af det slovenske mærke, Sraml, leveret af EB Teknik Borup, kan fremover blande, pasteurisere, fylde, forsegle, etikettere og pakke 2500 flasker i timen i størrelser fra 5 til 75 cl.

Ved årsskiftet begyndte elementerne til tappeanlægget at ankomme, og mens de blev monteret, fik ejerkredsen bag anpartsvirksomheden konstitueret og registreret sig under navnet Multitap. 

- Det var en mulighed for at gøre noget helt andet med mit arbejdsliv, som jeg bare var nødt til prøve, siger Jørgen Wolff.   

 Jørgen Wolff, direktør for det nystartede Multitap

Efter i halvandet år at have brugt en stor del af sin fritid på hobbybeskæftigelsen, har farmaceuten kastet en del af sin pensionsordning i investeringspuljen, opsagt sit specialistjob i medicinalvirksomheden Ferrosan Medical Devices og taget direktørkasketten på i Multitap. Dermed tager han naturligt del i den fortsatte fortælling om nye traditioner på de 900 år gamle godsjorde, som strækker sig over mere end 700 hektar syd for Præstø. 

  August Fridenreich Hage og Kristian Larsen

Økologisk frontløber i 60’erne 
For fire år siden var det Jørgen Wolffs gode ven og farmaceutkollega, Kristian Larsen, som skiftede hobbyprojektet med ginfremstilling om natten ud med et fuldtids iværksætterprojekt. Det skete, da han blev præsenteret for August Fridenreich Hage, hvis karriere ellers var kridtet op til en mangeårig diplomattilværelse, men pludseligt ændrede sig drastisk, da hans far døde, og August blev godsejer i en alder af 25 år. 

Faren, Daniel Hage, var frontløber, da han allerede i årene fra 1967 til 1977 omlagde alle markerne til økologi. Samtidigt holdt han meget af æbler, og passionen blev til plantager, som blev til æblemostproduktion til gourmetrestauranter.

Da August Hage overtog, begyndte han at lege med tanken om at udvikle og producere højkvalitetsspiritus af de lokale produkter. Og da destillatøren, Kristian, netop havde ramt noget ’helt rigtigt’ ved at tilsætte æbler til gin, blev det starten på først samarbejde og senerepartnerskab i destilleriet Radius, som med to kobberkedler rykkede ind i Oremandsgaards gamle herregårdsstald. 

Levende herregård 
Her bliver der nu produceret både gin, whisky og ikke mindst den særlige Calvados-inspirerede æble-brandy, som har løftet betegnelsen ’lokale råvarer’ til nye højder. På destilleriets første sæson på Oremandsgaard i 2019 blev æblehøsten den dårligste nogensinde, så Radius-folkene opfordrerede de Sydsjællandske haveejere til at komme med deres overskudsæbler mod at få en flaske gin for hver 100 kg æbler de indleverede. På den første dag blev der stillet nogle få containere op på gårdspladsen i forventningen om, at der ville komme max. et par ton æbler. Men inden længe var den lange allé til godset tætpakket med biler med fyldte trailere, som holdt i kø for at aflevere havehøsten.  

Det blev i 2019 til 36 ton, året efter til 43 og i den seneste sæson til 53 ton. Ud over den gamle æbleplantage er der plantet 2500 nye æbletræer, af lokale sorter, som vil være leveringsdygtige om nogle år, og det er en glad godsejer, der ser alle udviklingsideerne blive til realiteter.  

 Forrest tapperi-direktør Jørgen Wolff,  i midten Søren Hansen, som netop er blevet ansat på Multitap og bagerst August Hage.

- Med Multitap føler jeg for alvor, at vi er blevet til den levende herregård, jeg drømte om, da jeg overtog tilbage i 2013. Den gang måtte vi sige farvel til to medarbejdere for at overleve, så vi kun var tre mand tilbage på gården. Nu er der mere end 10 biler på gårdspladsen hver dag – og en kaffe- og frokostordning, fortæller August Hage. 

Fra spiritus til sprit med håndkraft 
Fra starten blev der ved siden af kedlerne i destilleriet monteret et manuelt fyldeanlæg til både Radius’ egen produktion og de eksterne kunder, der efterhånden kom til. Det er bl.a. den voksende skov af små og mellemstore mosterier og destillerier, der sælger såvel hele flasker til detail som små smagsprøver for virksomheder, der gerne vil brande sig med Private Label-flasker. 

  Indtil for et par måneder siden forgik tapningen ved håndkraft i bygningen med destilleriet Radius

Lokket til iværksætteriet af sine venner, brugte Jørgen Wolff stadigt mere fritid på Sydsjælland – med alt fra æblesortering til tapning. 

- Jeg tror, rekorden blev sat, da Kristian og jeg i løbet af en hel dag - med håndkraft - fyldte, proppede, påklistrede etiketter og pakkede 800 flasker. Men så var vi da også helt mørbankede bagefter, siger han. 

Oven i det hele kom så en opfordring fra sundhedsmyndighederne, som med den buldrende corona-pandemi oplevede en ganske uventet og akut mangel på håndsprit. Så blev spiritus for en tid udskiftet med håndsprit i destilleriet, som i alt nåede at producere 250.000 flasker af den periodes vel nok mest omtalte detailprodukt. 

 Radius sælger både sine produkter direkte fra butikken ved destilleriet, på egen webshop og gennem forhandlere.  

Fleksibilitet og masser af plads 
Med omverdenens øgede interesse for destilleriet kom ønsket om et mere professionelt gearet tapperi helt naturligt.  

- Vi satte os og lavede en businesscase og fandt den rette gruppe investorer til de 2,5 mio. kr., udstyret kostede. Da vi jo ligger i et ’udkantsområde’, har vi også modtaget EU-støtte i form af LAG-midlerne, der uddeles til projekter i landdistrikterne, fortæller Jørgen Wolff og uddyber: 

- Radius Distillery vil optage ca. 25 % af produktionen i Multitap, og da vi var sikre på at have to øvrige, faste kunder, gik vi til maskinfabrikken EB Teknik Borup, som også er leverandør til nogle af de største medicinal- og fødevarevirksomheder i Danmark. Og de har været meget behjælpelige og servicemindede i hele forløbet. 

Fyldelinjen er foreløbigt forbeholdt spiritus- og juiceprodukter, da det ikke håndterer kulsyre, der er nødvendigt for f.eks. ølbrygning. Og der skal nok blive travlt i den gamle traktorgarage, mener direktøren: 

- Vi oplever, at der er et behov for et tapperi som Multitap, hvor vi typisk vil levere ordre på mellem 1000 og 20.000 flasker, men også kan omstille os så nemt hurtigt, at vi kan tage en hasteordre på 100.000 enheder. I sådan et tilfælde kan vi rykke rundt på produktionen og sætte fuldt ind på en enkelt opgave, og den fleksibilitet er en af vores styrker. Og hvis vi finder ud af, at der er mangel på tappe-kapacitet til kulsyreholdige produkter, ser vi på det. Der er stadig flere ledige områder her på godset, som godt kan indrettes på nye måder, siger Jørgen Wolff med et smil og August Hage tilføjer: 

- Vi står i den helt utrolig situation, at vi næsten er løbet tør for bygninger på godset. Det havde vi end ikke turde drømme om for ni år siden. Heldigvis har vi et areal svarende til indre by København at bygge nyt på.  


 

 

 

 

 

5/5 2022
  • Cobotics.dk lanceret på det danske marked

    Cobotics.dk lanceret på det danske marked

    maskiner ›Virksomheden har etableret sig i Kastrup og tilbyder en bred vifte af intelligente robotter, der er designet til at samarbejde med mennesker på tværs af brancher fra produktion og lagre til renrum
  • Forståelsen af vand er afgørende papirproduktionens fremtid

    Forståelsen af vand er afgørende papirproduktionens fremtid

    maskiner ›Ny forskning viser, at vi kan øge antallet af gange, papir kan genbruges, hvilket kan revolutionere papirindustrien. Björn Sjöstrand, lektor i kemiteknik, har brugt mange år på at forstå og forbedre processen med at fjerne vand fra træfibre i papirproduktionen. I oktober er han indlægsholder på Scanpack Pioneers, og vil forklare, hvordan hans forskning kan gøre papirproduktionen mere ressourceeffektiv
  • Mejeribranchen kårer sine bedste produkter på FoodTech

    Mejeribranchen kårer sine bedste produkter på FoodTech

    maskiner ›I omegnen af 1.200 produkter forventes at deltage i IFC International Food Contest, der i år nyder ekstra stor opbakning fra udlandet. Mejeribranchens helt store fejring og prisfest er en del af FoodTech, der finder sted i MCH 1.-3. oktober
  • Bedre indtjening i både produktionen og pakkeriet

    Bedre indtjening i både produktionen og pakkeriet

    maskiner ›Scanvaegt lancerer en række produktnyheder til både produktion og pakkeri på FoodTech-messen. De dedikerede løsninger digitaliserer og automatiserer alle processer og reducerer dermed spild, arbejdstid og fejl
  •  SICK udvider NOVA-grænseflade til højhastigheds 3D-applikationer

    SICK udvider NOVA-grænseflade til højhastigheds 3D-applikationer

    maskiner ›Med den nye Nova support til RULER3000 bliver hurtige, præcise high-end 3D-visionsapplikationer tilgængelige for både eksperter og ikke-eksperter. Inden for få minutter kan brugere implementere tilpassede applikationer og inspicere detaljer i ekstreme hastigheder - f.eks. i bagerier og konfektureproduktion
  • Opbevaring i højden sparer tid og plads

    Opbevaring i højden sparer tid og plads

    maskiner ›Italienske Modula Pallet er et automatiseret, pladsbesparende system til at opbevare europaller i højden på en fleksibel, hygiejnisk og sikker måde. Nu kommer det til Danmark
  • Robotter forbedrer arbejdsmiljøet hos Kohberg

    Robotter forbedrer arbejdsmiljøet hos Kohberg

    maskiner ›Bageriet har igenne årene taget robotter og automatisering til sig for at forbedre både arbejdsforholdene og produktionen. Sammen med seks andre virksomheder deler Kohberg sine erfaringer i en rapport af Teknologisk Institut, som også har produceret en video fra brødproduktionen:
  • Ny salgsingeniør hos SICK

    Ny salgsingeniør hos SICK

    maskiner ›Producenten af bl.a. sensorer og sikkerhedssystemer har ansat Jesper Klitholm som salgsingeniør i Midt- og Nordjylland med datafangst, vision og lasermåling som produktspeciale