Verdens første returflaske af termisk hærdet letvægtsglas

Verdens første returflaske af termisk hærdet letvægtsglas

Vetropack Group har netop præsenteret sin løsning, Echovai på Drinktec-messen München. Flasken, som er testet på det østrigske bryggeri, Mohrenbrauerei vejer op til 30 procent mindre end standard returflasker og er samtidigt mere modstandsdygtig over for slid

Del artiklen på

Af Lisbeth Petersen

Genanvendelige glasbeholdere er oftest blandt de mest miljøvenlige emballagetyper, men deres vægt og skrøbelighed er også deres svage punkt.
Det faktum har en af verdens førende producenter af glasemballage, schweiziske Vetropack nu satset på at ændre med udviklingen af flasken Echovai.

Hærdet glas er ikke i sig selv en ny ide, det har været anvendt med succes på andre områder som eks. bilruder i mange år.
Hærdningen foregår ved, at glasset først varmes op til godt 600 grader, så det bliver næsten blødt og spændingsfrit, hvorefter det hurtigt køles ned igen. Processen har dog indtil nu haft sine begrænsninger i glasemballage Den termiske behandling, som i sidste ende gør glasset mere stabilt, kræver, at tidlige brugere accepterer visse designbegrænsninger, simpelthen på grund af deres form:

-Den største udfordring med forarbejdning i vores Echovai-anlæg er variation i vægtykkelsesfordeling. Kun ensartede flasker af høj kvalitet kan tempereres med succes, fordi deres termiske behandling opbygger en 'stresssandwich', fortæller Daniel Egger, som er Udviklingschef og en af de ansvarlige for udviklingen af Echovai hos Vetropack.

Det har da også omkring 10 års udviklingsarbejde på Vetropack Innovation Center at gøre Echovai til virkelighed. De robuste letvægtsglasbeholdere produceres stadig udelukkende på fabrikken i Pöchlarn, Østrig. I fase 1 gennem de seneste tre år er millioner af flasker blevet solgt og genopfyldt af pilot-samarbejdspartneren, Mohrenbrauerei og omfattende test har bekræftet flaskernes forlængede levetid og holdbarhed.

Det østrigske bryggeri i Voralberg har i løbet af de seneste tre år brugt Echovaiflasker til sine 'Pfiff Märzen' -øl og 'Radler'-varianter og Mohrenbrauerei planlægger allerede nu at tappe flere af sine specialøl ind i disse innovative letvægtsglasflasker. 

Lavere vægt, højere stablingsevne og flere cyklusser
Dataene viser hvorfor: Alene for 0,33 liters returflaskerne giver brugen af Echovailøsningen på 210 gram en vægtbesparelse på omkring en tredjedel sammenlignet med de hidtil anvendte standardflasker på 300 gram.

Samtidig kan letvægtsglasflaskerne opbevares i seks lag i stedet for fem på en palle på grund af deres reducerede højde. Det har enorme indvirkninger på logistikvolumenet: I tilfældet med Pfiff Märzen-øllet og Radler-øllene varianterne er der opnået en reduktion på omkring 1000 tons om året. Som følge heraf er CO2-udledningen pr. flaske reduceret til kun en fjerdedel af den normale returflaske på 0,33 liter.

Med hensyn til robusthed udviser løsningen også stærk ydeevne: Ikke alene går færre flasker i stykker under industriel brug, men efter tre år og op til 12 cyklusser har flaskerne indtil videre næsten ikke vist noget slid på kontaktfladerne - som f.eks. afskrabninger.

-En stor del af dem kan stadig klassificeres som 'så gode som nye', hvilket ikke er tilfældet med standardflasker efter så mange cyklusse. Vi forventer derfor, at Echovaiflasker opnår et markant højere antal cyklusser, hvilket gør dem til en endnu mere overbevisende løsning sammenlignet med standardflasker,forklarer Daniel Egger.

I fase 2 vil udvalgte nye projekter vise, hvordan og hvilke andre Vetropackanlæg, der skal gøres klar til Echovaiproduktion i Europa.

-Og vi forventer, at efterspørgslen vil vokse meget hurtigt. Især fordi Echovais præstation i vores pilotprojekt er virkelig enestående, siger Daniel Egger.

Fase 3 vil undersøge muligheden for at få licens på teknologi og knowhow til tredjeparter for at kunne gøre det muligt at introducere flasken på et bredere marked.

Om Vetropack Group
En af Europas førende producenter af glasemballage til fødevare- og drikkevareindustrien med omkring 4000 ansatte og en nettoomsætning på over 800 millioner schweitzer-franc i 2021. Vetropack har produktionsfaciliteter og salgs- og distributionskontorer i Schweitz, Østrig, Tjekkiet, Kroatien, Slovakiet, Ukraine, Italien, Moldova og Rumænien.

20/9 2022