Tonsvis af skæve gulerødder vil gå fra madspild til måltider

Tonsvis af skæve gulerødder vil gå fra madspild til måltider

I et nyt samarbejde mellem REMA 1000, Mou, DanRoots og Stop Spild Af Mad forventes 20 tons frasorterede, skæve, knoldede, knækkede økologiske danske gulerødder at gå fra madspild til måltider, når de bliver til økologisk gulerodssuppe

For at undgå madspild bliver friske, sprøde og økologiske gulerødder fra den danske muld nu til økologisk gulerodssuppe. Gulerødderne er skæve, knoldede og knækkede,men de fejler intet, og de smager lige så godt som de pæne og lige.

I et nyt samarbejde mellem discountkæden REMA 1000, suppeproducenten Mou, rodfrugtproducenten DanRoots og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad lanceres nu en økologisk gulerodssuppe. Den er fremstillet af frasorterede skæve, knoldede, knækkede økologiske danske gulerødder, som tidligere er blevet brug til biogas eller dyrefoder – men som nu i stedet bliver brugt til det, som er det primære formål – nemlig mad til mennesker. Tiltaget forventes at spare op mod 20 tons madspild om året.

Jonas Garly Sørensen, kategorichef og indkøber i REMA 1000, er glad for, at det gode samarbejde med discountkædens leverandører bidrager positivt til bekæmpelsen af madspild:

-Madspild er et af vores vigtigste fokusområder, og vi arbejder hele tiden – i tæt samarbejde med vores leverandører – på at finde nye løsninger, så vi i stedet kan gøre madspild til måltider. Vi har sammen med Mou snakket om muligheden for at lave suppe på frasorterede grøntsager, og supper er jo en fremragende måde at bruge frasorterede grøntsager, fordi form og udseende er uden betydning, når man skal bruge det til at koge en god suppe på. Og når man så kan gøre det på friske økologiske danske gulerødder, som dyrkes lige i 'baghaven', giver det bare endnu mere mening, fortæller Jonas Garly Sørensen.

Helt nyt at bruge friske grøntsager
Hos Danish Crown Foods, som står bag supperne fra Mou, der produceres i Esbjerg, er man også positiv overfor det nye produkt. Normalt anvender Mou enten frosne eller purerede grøntsager fra en grøntsagsleverandør, og derfor er det helt nyt for dem at bruge friske grøntsager i forbindelse med produktionen af den nye suppe. Business Unit Director hos Danish Crown Foods, Flemming Gyntzel, glæder sig over resultatet af den fælles indsats:

-Vi er meget begejstrede for det nye samarbejde og den nye økologiske gulerodssuppe. Som Danmarks største producent af supper ønsker vi at være med til at tage ansvar ved at sætte fokus på madspild og finde fælles løsninger til at nedbringe det. Med vores dygtige medarbejdere hos Mou, synes vi, samtidig med, at vi sammen reducerer madspild, at vi har lavet en rigtig lækker økologisk gulerodssuppe. Den er mild og cremet, og med en smag og konsistens, som vi tror mange forbrugere vil kunne lide. Så vi håber, at den bliver et hit hos danskerne, siger han.

Fra dyre- til menneskemad
Og hos Danmarks største rodfrugtsproducent, DanRoots, er Project Director, Lone Kondrup Jensen glad for samarbejdet:

-Det glæder os rigtig meget, at vores frasorterede økologiske danske gulerødder – som før er blevet til biogas eller dyrefoder – nubliver til en lækker gulerodssuppe på fabrikken hos Mou. Vi har jo brugt en masse tid og ressourcer på at dyrke dem, så at de nu bliver brugt til måltider på danskernes middagsborde, giver os en stor tilfredsstillelse, siger Lone Kondrup.

Det landsdækkende initiativ foregår i samarbejde med forbrugerbevægelsen og foreningen Stop Spild Af Mad, der i snart 13 år har samarbejdet med discountkæden REMA 1000, som støtter foreningens fortsatte arbejde i kampen mod madspild. Senest indgik Stop Spild Af Mad også i samarbejde med DanRoots og REMA 1000 om at redde frasorterede økologiske minigulerødder.

-lipe

27/8 2021