Over 370 tons 'grimme grøntsager' reddet fra madspildsdøden

Over 370 tons 'grimme grøntsager' reddet fra madspildsdøden

De seneste to år har danskerne taget 'Stop spild af mad' holdningen til sig og købt 2. sorterings madvarer, som har glimrende 1. klasses smag. En Epinion undersøgelse viser, at over halvdelen af danskerne - især kvinder og unge - vil foretrække at købe et fødevareprodukt, som viser, at produktet bidrager til mindre madspild

For store eller for små tomater. Krumme agurker. 'Grimme' pebre. Ketchup fremstillet af overskudstomater.. I stedet for at afgå ved madspildsdøden i landmandens affaldscontainer, bliver de nu solgt i danske butikker. Og tiltaget er ganske populært blandt danskerne.

370.000 kilo 'grimme' grøntsager har danskerne reddet fra madspildsdøden på de seneste to år, viser en nylig opgørelse fra Alfred Pedersen & Søn ApS. I 2019 blev det til hele 180 tons, der blev reddet. I 2018 var det ekstreme sommervejr med årsag til at give et højere tal, som blev opgjort til 190 tons pga. omstændighederne.

Bag det succesfulde landsdækkende initiativ står Danmarks mest toneangivende frivillige organisation mod madspild Stop Spild Af Mad og Danmarks største tomatprod ucent Alfred Pedersen & Søn ApS i samarbejde med Gartneriet Østervang Sjælland, salgsorganisationerne GASA Odense og GASA Nord Grønt AmbA samt detailkæderne REMA 1000 og Salling Group. REMA 1000 var den første detailkæde, som begyndte at sælge disse "grimme" grøntsager.

Ideen opstod i slutningen af 2017 hos Claus Duedal Jakobsen, Salgschef hos Alfred Pedersen & Søn ApS, som sammen med stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul har udarbejdet det succesfulde landsdækkende koncept.

'Grimme' grøntsager går som varmt brød
I sommeren 2018 tog det fart. Der var der en stor overproduktion af tomater på grund af ualmindeligt varmt vejr. Siden har både REMA 1000, føtex og Bilka solgt overskudstomater, de for skæve agurker og 'grimme' pebre.

Disse grøntsager blev solgt hhv. i bakker og som en 'madspildsketchup, som er fremstillet af overskudstomater.

For hver solgt enhed går der også donation til at støtte foreningen Stop Spild Af Mad's arbejde mod madspild. Produkterne sælges til en reduceret pris i forhold til 1. klasses produkter.

Og det går som varmt brød. Siden initiativets opstart har danskerne reddet i alt 370 tons 'grimme grøntsager'. Danskerne har vist stor interesse for initiativet. Og der var også en stor interesse fra medierne. Mange danske medier, radio og TV bragte nyheden - samt TV og medierne i Holland, Tyrkiet og helt ud til Japan og Australien har også fortalt historien.

Salgschef hos Alfred Pedersen & Søn ApS Claus Duedal Jakobsen glæder sig til at fortsætte det succesfulde initiativ:

- Vi er meget begejstrede for hvor godt de danske forbrugere fortsat tager imod vores produkter og tager kampen op for at bekæmpe madspild. Vi arbejder målrettet på at reducere vores madspild hos Alfred Pedersen & Søn. Vi er rigtig godt på vej med at indfri vores målsætninger om at nedbringe vores andel af madspild. Det er blevet en kæmpe succes på baggrund af det gode samarbejde på tværs af de danske supermarkeder, Stop Spild Af Mad og ikke mindst forbrugerne som gerne vil handle ind i denne gode sags tjeneste.

Anders René Jensen, Indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000, som netop var den første detailkæde til at sælge disse grøntsager, er positiv overfor, at danskerne har taget godt imod de skæve størrelser:

- I 2019 solgte vi 152 tons madspildsvarer i REMA 1000s butikker, og det vidner om, at vores kunder er villige til at gå lidt på kompromis med udseendet på grøntsagerne, hvis de stadig får samme gode smag og samtidig kan være med til at sørge for mindre madspild. Som noget nyt har vi også haft økologiske agurker fra 2. sortering, for det handler hele tiden om at se muligheder for at inddrage nye potentielle varer, så intet går til spilde. Det er generelt bare dejligt at mærke opbakning til vores madspildsvarer, for det er netop det, der giver motivationen til at udvikle flere ideer på området.

Over halvdelen af danskerne vil gerne købe produkter, som bidrager til mindre madspild
Blandt danske forbrugere ses der en tydelig interesse for at købe disse produkter. I en hermed offentliggjort undersøgelse fra Epinion for Stop Spild Af Mad viser, at over halvdelen af danskere (55%) ville foretrække at købe et fødevareprodukt med et mærke, der viser, at produktet bidrager til mindre madspild, fremfor at købe et tilsvarende produkt uden.

De tre største årsager til, at danskerne vil fortrække at købe sådan et fødevareprodukt, er: fordi danskerne vil støtte, at producenten gør en aktiv indsats mod madspild (53%), fordi det vil være en ne m måde personligt at bidrage til mindre madspild (43%), og fordi det vil være en nem måde personligt at bidrage til større omtanke for verdens ressourcer (34%).

Det er især kvinder og yngre danskere i alderen 18 til 34 år, der ifølge undersøgelsen har interesse for denne slags fødevareprodukter.

Produkterne vil blive en daglig påmindelse
Selina Juul, som er stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad siger:

-Det er en glædelig udvikling. At få flere "madspildsprodukter" på markedet vil bidrage både til mindre madspild hos fødevareproducenterne, og det vil også være med til at markedsføre fødevareproducenter, som tager aktivt ansvar. Samtidigt vil det også gøre det nemmere for os forbrugere at træffe nemme og aktive valg i forhold til mindre madspild. Til sidst vil sådan et 'madspildsprodukt' også udgøre en daglig påmindelse i køleskabet, om at vi forbrugere skal huske at udnytte al vores mad.

Erhvervspartnerskabet om 'grimme' grøntsager fortsætter i 2020. Foreningen Stop Spild Af Mad har fra Patent og Varemærkestyrelsen fra 2017 opnået patent på det meget efterspurgte Stop Spild Af Mad logo, som bruges i dag på flere "madspildsprodukter". Erhvervspartnerskab om 'grimme' grøntsager er en del af foreningen Stop Spild Af Mad's projekt om erhvervspartnerskaber, der tæller bl.a. store aktører som Jespers Torvekøkken og Geia Food.

Foreningen Stop Spild Af Mad's erhvervspartnerskaber er resultat af et to-årigt stort udviklingsprojekt 'STOP SPILD AF MAD - en mærkningsordning' støttet af en af Danmarks mest toneangivende fonde, Tuborgfondet, som netop har støttet opbygningen af foreningen Stop Spild Af Mad's erhvervspartnerskaber samt foreningens strategiske udvikling.

-lipe

13/1 2020
 • BrochurerDOWNLOAD
 • HSA Systems

  HSA Systems

  A Unique Imprint
 • Flexopack

  Flexopack

  BVM Pakkemaskiner
 • Bong

  Bong

  Læs mere om vores konvolut- og Propac emballagesortiment
 • Grathwol

  Grathwol

  Din Emballagepartner
 • Stok Emballage

  Stok Emballage

  Plastemballage til alle formål - og til hele Europa.
 • GRAKOM

  GRAKOM

  Grafisk Kommunikation & Medier
 • Superfos

  Superfos

  En Berry Global virksomhed, designer og fremstiller innovativ plastemballage.
 • Kongskilde

  Kongskilde

  Håndtering af procesaffald