Mejeri- og fødevarebranchen bliver hyldet i Herning

Mejeri- og fødevarebranchen bliver hyldet i Herning

Det gode håndværk sættes i højsædet, når den danske og udenlandske mejeri- og fødevarebranche mødes til International Food Contest for at præmiere årets bedste fødevarer, mejeriprodukter og innovative produkter

I denne uge 1.-3. oktober, løber en af årets største fødevarekonkurrencer af stablen, når International Food Contest afholdes i MCH Messecenter Herning i forbindelse med fagmessen hi Tech & Industry Scandinavia. De bedste fagfolk inden for både mejeri og fødevarer bliver bedømt, mens messens mange tusinde gæster både kan opleve og smage den store mangfoldighed af produkter, når der deles smagsprøver ud til den store guldmedalje.

Jagten på det ultimative produkt
De mange fagdommere har haft travlt med deres bedømmelser inden åbningsdagen tirsdag. Over 1.000 produkter deltager til International Food Contest, hvor der blandt andet skal uddeles priser til Mejeribruget Gourmetpriser og International Dairy Contest.

- Inden for den danske mejeribranche har der altid været en stolt tradition for at hædre det gode håndværk, og det er den tradition, vi fortsætter her i Herning, fortæller Lars Johannes Nielsen, Head of International Food Contest, og fortsætter:

- Det er superligaen inden for mejeribranchen, der kåres. Det er eksperter, der bedømmer eksperter, og det handler udelukkende om det faglige niveau. Det er jagten på det ultimative produkt.

Fra plantebaserede produkter til maskinproducenter
De bedste danske fødevaredelikatesser bliver også kåret i Herning, når der bliver uddelt Food Awards inden for hele syv unikke kategorier. Over 80 produkter fra danske producenter skal vurderes for deres smag og udseende, men også faktorer som emballage og målgruppe bliver medregnet i den samlede vurdering.

- Vi sætter fokus på den samlede kvalitet, og det er ret unikt. Det er et værktøj, som producenterne kan bruge til at forfine deres produkter ud fra en faglig vurdering, fortæller John Dørr Jensen, produktansvarlig for Food ved MCH Messecenter Herning.

Dommerne kommer til at bedømme alt fra vin og øl til søde sager, kød og kolonial - alt sammen danskproduceret. En af de kategorier, der har flest produkter tilmeldte i år, er den plantebaserede.

- Det er jo virkelig positivt. Som fødevareproducent står Danmark rigtigt stærkt, også når det kommer til nytænkning. For at være på forkant med udviklingen, skal du også være på forkant med din produktion, og det er her, vi er gode til vidensdeling. Om du er udvikler, brygger eller maskinproducent, sker der noget, når folk mødes, udveksler idéer og får inspiration, fortæller John Dørr Jensen.

Samlingssted for både fagfolk og forbrugere
Udover fagkonkurrencerne anses International Food Contest i branchen også som en unik mulighed for at netværke - og efteruddanne sig.

- Der er kun her, du f.eks. kan opleve over 50 blåskimmeloste udstillet samme sted. Man samles på kryds og tværs af store og små producenter for at udveksle erfaringer og ekspertise, fortæller Lars Johannes Nielsen.

Det meste af crewet under konkurrencen består af frivillig arbejdskraft, pensionerede mejerister og passionerede fagfolk, der bruger deres fritid som ambassadører for det gode håndværk. Det er en del af DNA'et i branchen, konstater Lars Johannes Nielsen.

De mange besøgende på messen har også muligheden for at få en oplevelse udover det sædvanlige.

- Danmark er f.eks. en stor og markant eksportør af mejeriprodukter. Mange af de produkter, der bliver produceret på de danske mejerier, bliver solgt til udlandet, og som forbruger har du en unik mulighed for både se og smage produkter, du ikke kan finde på supermarkedshylderne herhjemme, lyder det fra Lars Johannes Nielsen.

-lipe

29/9 2019