Madspilds-supermarked har tredoblet omsætning i Danmark på et år

Madspilds-supermarked har tredoblet omsætning i Danmark på et år

Indenfor det seneste år har brugerne af online-supermarkedet Motatos i Danmark reddet mere end 800 tons mad og forbrugsvarer fra at gå til spilde. Det svarer til en reduktion af CO2e-udledningen på 669 tons. Tallene peger på, at danskerne er klar til at tænke mere cirkulært, når det gælder dagligvarer, og lidt overraskende er øgningen i madspilds-indkøb størst udenfor hovedstadsområdet

Med mere end en tredobling af omsætningen af mad- og forbrugsvarer på sit andet år i Danmark kan online-supermarkedet Motatos gå ind i 2022 med god vind i sejlene. Danskerne har taget konceptet til sig, og hvor brugerne i lanceringsåret 2020 var med til at redde knap 250 tons mad fra skraldespanden, har de i 2021 reddet mere end 800 tons, eller helt præcis 810.278 kg mad og dagligvarer, der intet fejler, fra at gå til spilde.

- Det er en mærkbar vækst i køb af madspilds-varer, vi har oplevet på det danske marked det seneste år. Det bekræfter den tendens, vi netop har set i vores danske Kantar-undersøgelse, hvor hele 57% af de adspurgte svarer, at de ønsker at reducere deres madspild. Nu ser vi frem til at følge udviklingen i 2022, hvor vi har en række nye tiltag på vej, bl.a. vores nye nordiske robotiserede varelager, yderligere markedsekspansion og andre spændende nyheder, som vi glæder os til snart at løfte sløret for, siger landechef Kasper Stærk.

Igen i år er det Københavnsområdet, der ligger i top, når det kommer til at redde mad- og dagligvarer via Motatos. Hele 284,6 tons mad er i 2021 blevet handlet via onlinesupermarkedet i Hovedstadsregionen mod 96,1 tons året før. Men selv om hovedstaden ligger i top med antal tons, har øgningen i indkøbte madspilds-varer faktisk været større i resten af landet.

Salget er steget mest i region Sjælland, Syd- og Nordjylland
Hovedstadsområdet tegner sig således for en tredobling i forhold til året før, mens tallet i Region Midtjylland er øget 3,5 gange med 179,3 tons mad- og dagligvarer mod 51,4 tons året før. Region Syddanmark kommer igen ind på en 3. plads med 127,3 tons mod 35,1 tons mad reddet i 2020. Det er en øgning på hele 3,6 gange, og samme øgning gør sig gældende i de sidste to regioner, Sjælland og Nordjylland. De tegner sig med henholdsvis 118,7 tons (33,2 tons i 2020) og 75,2 tons (20,6 tons i 2020), sammen med Region Syddanmark, for den største stigning i reddede madvarer fra 2020 til 2021.

- Det er imponerende, som den mere cirkulære indkøbsform er slået igennem i hele Danmark, og det giver god mening, for det har en markant påvirkning af CO2e-udslippet at købe varer, der risikerer udsmidning, i stedet for at gå efter nyproducerede varer. Omregnet har Motatos’ danske brugere således stået for en reduktion af CO2e-udledningen på 669 tons* i 2021 – det svarer til at oplade sin mobil 81 millioner gange**, siger landechef Kasper Stærk.

*Beregningen er baseret på en analyse af, at én standardordre i Danmark står for en CO2e reduktion på ca. 9 kg.
** Denne drivhusgas ækvivalensberegner er blevet brugt: https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gas-equivalencies-calculator

-lipe

18/1 2022