- Husk stålet i miljødebatten

- Husk stålet i miljødebatten

De europæiske stålproducenter opfordrer i en fælles kampagne til flere perspektiver i emballagediskussionerne. På længere sigt betyder den forventede globale fødevaremangel, at emballagens evne til at holde fødevarerne friske er lige så vigtig som dens genanvendelighed, lyder det fra foreningen

 Med det store udvalg af emballagematerialer er forbrugerne mere og mere opmærksomme på, hvordan deres valg påvirker miljøet. Men med kampagnen 'Stål beskytter i dag, bevarer i morgen', gør APEAL (Association of European Producers of Steel for Packaging nu opmærksom på, at madspild og fødevaremangel også vil udgøre alvorlige problemer i fremtiden.

I en pressemeddelelse fra APEAL, hvor bl.a. den danske metalemballageproducent Glud & Marstrand er medlem, skriver foreningen:

For to århundreder siden var beskyttelse af miljøet og genanvendelse ikke noget, man overvejede ved fødevarer på dåse. Dengang var det primære formål med emballagen at konservere fødevarerne så effektivt som muligt. Emballagen skulle kunne holde til både transport og til forholdene i skyttegrave, uden at produktet tog skade. Konservering på dåse var den ideelle løsning. Ved afslutningen på første verdenskrig forbedrede de virksomheder, der havde leveret konserves til hærene, kvaliteten af deres varer, så de kunne sælges til almindelige forbrugere. Siden da har konserves på dåse været fast inventar i de fleste køkkenskabe. Men vigtigheden af effektivt at kunne konservere og bevare mad er ikke bare noget, man kan læse om i en historiebog. Det er stadig vigtigt, og det vil kun blive endnu mere afgørende i den nærmeste fremtid.

9,1 milliarder mennesker
Det anslås, at omkring 88 millioner ton fødevarer går til spilde hvert år i EU. Ifølge Sara Menker, der er grundlægger og administrerende direktør for landbrugsdatateknologivirksomheden Gro Intelligence, kan verden i 2027 risikere at stå over for et ernæringsunderskud på 214 billioner kalorier. Det svarer til kalorierne fra 379 milliarder Big Mac-burgere - mere end McDonald's har produceret i hele sin historie. Kort sagt er der risiko for, at der om mindre end et årti ikke vil være mad nok til at brødføde verdens befolkning. 2050 er det årstal, der oftest nævnes af forskere og organisationer som FN's Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO) og Oxfam som det år, hvor verden vil løbe tør for mad. Til den tid forventes verdens befolkning at have nået op på 9,1 milliarder mennesker, og FAO forudsiger, at verden på det tidspunkt vil skulle producere 70 % mere mad end i dag for at kunne brødføde alle.

Beregninger mangler næringsværdi
Men problemet med denne og de fleste andre vurderinger af fødevaresikkerhed er ifølge Menker, at de bruger masse og vægt som målestok og ikke næringsværdi. Hun siger, at baseret på næringsværdien af den nuværende fødevareproduktion er den globale fødevaresikkerhed allerede mere uklar, end vi tror.
Hvis sådanne forudsigelser viser sig at være korrekte, vil behovet for at kunne bevare næringsstofferne i vores mad snart blive kritisk. Tænk nu på det oprindelige formål med konserves og de ekstra fordele, det giver: Frugter og grøntsager til konserves bliver høstet, når de er mest modne, og de bliver konserveret i løbet af blot 4 timer. Det minimerer produkttabet ved forarbejdning og bevarer næringsstofferne. Ukurante eller 'grimme' fødevarer, som ellers vil blive afvist af detailhandlere, kan konserveres og forarbejdes som normalt, hvilket minimerer spild.Mad på dåse kan holde sig mere end tre år
Stålets unikke styrke og 100 % barriere mod lys, vand og luft beskytter fødevarerne og reducerer produkttab, og emballage i portionsstørrelse giver forbrugerne mulighed for kun at købe den nødvendige mængde, hvilket minimerer madspildet på husstandsniveau. Og mens friske frugter og grøntsager i gennemsnit forgår inden for en uge, kan mad emballeret i stål nemt holde sig i mere end tre år uden brug af køleskabe eller frysere.

Intet andet emballagemateriale har stålets styrke eller dets barriere- og holdbarhedsegenskaber. Som følge heraf forbliver fødevarer pakket i stål friske i længere tid, bevarer smagen og er mindre tilbøjelige til at blive beskadigede, ødelagte eller unødigt spildt.

Selv om løsningen i princippet er 200 år gammel, forbliver konserves den mest effektive løsning, når det gælder om at bevare den fødevaremængde, som verdens voksende befolkning har brug for. Ståldåsen vil til stadighed blive udviklet på tværs af sektoren og vil således bevare verdens fødevarer mange år frem i tiden.

-lipe

3/6 2019