Fremtidens take-away emballage skal kunne spises eller komposteres

Fremtidens take-away emballage skal kunne spises eller komposteres

Engangsbestik og kaffekopper til take-away skal fremstilles af restprodukter fra fødevareproduktion og skal kunne spises eller ryge i kompostspanden. Det er målet for et to-årigt EU-støttet udviklingsprojekt, Teknologisk Institut netop har startet i samarbejde med emballage- og fødevareproducenter

Projektet med navnet BEST – Bæredygtig Engangsservice af Sidestrømme til Take-away - er gået i gang i januar.

Håbet er, at de nye klimavenlige bestik og kopper, som skal laves af restprodukter fra fødevareproduktion, skal erstatte 340 mio. stykker engangsservice af plastic, eller pap og træ coatet med plastik, som årligt anvendes i Danmark alene. Samtidig er der et stort potentiale for udbredelse uden for landets grænser.

Is-ske og kaffekop
I første omgang skal der udvikles en spiselig ske til is i bægre og en kop til kaffe to-go, som kan gå tilbage til naturen via enten forbrugeres fordøjelsessystem eller kompostspanden.

- Vi har med vilje valgt to svære eksempler på produkter: Skeen skal være stærk nok til at kunne bruges i hård is, mens koppen skal kunne holde til varme væsker i 90 minutter. Lykkedes det, kan vi potentielt overføre viden og dele af teknologien og andre sidestrømme til andre produkter, siger sektionsleder Eva-Marie Lange, Teknologisk Institut.

Figner, klid og kaffe-avner
Produkterne skal fremstilles af restprodukter – såkaldte sidestrømme - fra fødevareproduktion som kaffe, figenstænger og klid fra melproduktion. Den spiselige ske, som skal produceres af sidestrømme fra produktion af figenstænger og klid, skal ledsage is i bægre. I forarbejdet skal der analyseres, hvordan man kan udvikle en ske, som har den rette brudstyrke, ergonomi og mundfølelse.

Kaffekoppen skal i første omgang være en komposterbar kop med låg, som skal coates med nedbrydelig biocoating. Koppen skal fremstilles af kaffe-avner, som er det restprodukt som springer af den hele kaffebønne under ristning af kaffe.

- At kaffekoppen ikke bliver spiselig, er fordi kaffeavner endnu ikke er fødevaregodkendte. Kaffeavner bliver i dag brændt og udnyttelsen af disse fibre til produktion af emballage er derfor optimal. Samtidig skal produkterne i projektet underkastes grundige forbrugeranalyser, som skal afdække fx om der er et reelt ønske fra forbrugerne om, at fremtidige kaffekopper også skal være spiselige, siger Eva-Marie Lange.

Partnerkredsen består af:

Teknologisk Institut: Bidrager med ingrediens-, processerings- og emballageviden samt forbrugerindsigter

LEAF Packaging, Værløse: Bidrager med at bevise industrialisering/produktionsmuligheder af kaffekoppen.

The Whole Company, Vadum: Bidrager med valseteknologi samt relevante sidestrømme

Aurion, Hjørring: Bidrager med relevante sidestrømme

Peter Larsen Kaffe, Viborg: Bidrager med relevante sidestrømme og afprøvning af koppen

Skarø Is, Svendborg: Bidrager med indsigter i nuværende løsninger, kravspecifikationer og afprøvning af skeen

Naboskab, København: Bidrager til at kortlægge forbrugerforståelse

Projektet BEST – Bæredygtig Engangsservice af Sidestrømme til Take-away - er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri's grønne udviklings- og demonstrations program GUDP. Projektet løber over to år.

-lipe

9/5 2022