Fødevareministeren på eksportfremstød i Kina

Fødevareministeren på eksportfremstød i Kina

Det dansk-kinesiske samarbejde om fødevaresikkerhed og kvalitet er blandt formålene med Mogens Jensens besøg i denne uge. Forinden har embedsfolk besøgt Kina for at fortælle om det danske kontrolsystem

Endnu flere kinesere skal have mulighed for at vælge sunde og sikre kvalitetsfødevarer fra Danmark. Det er i hvert fald ambitionen for fødevareminister Mogens Jensen, som søndag rejste til Riget i Midten på eksportfremstød.

Kina har verdens største befolkning og verdens næststørste økonomi og er Danmarks sjette største eksportmarked. Mellem 20 og 30 procent af verdens samlede økonomiske vækst i de kommende år forventes at finde sted i Kina.

- Kina er et land med mange mennesker, som får flere og flere penge mellem hænderne. Samtidig er der en øget bevidsthed blandt de kinesiske forbrugere, som stiller større krav om bæredygtig og sikker fødevareproduktion. Kina er derfor et interessant marked for danske fødevarevirksomheder, der også i Kina nyder stor tillid og anderkendelse, siger Mogens Jensen.

Danmark og Kina har i dag cirka 30 samarbejdsaftaler på fødevare- og veterinærområdet. Det betyder, at kineserne allerede har mulighed for blandt andet at lave mad med dansk svinekød eller købe danske økologiprodukter.

- Forhåbentlig kan vi få endnu flere typer produkter ud i de kinesiske supermarkeder. Det er en lang proces at skabe markedsåbninger, og jeg vil gøre mit til at skubbe tingene i den rigtige retning, når jeg mødes med mine kinesiske kollegaer, siger Mogens Jensen.

Det stærke danske kontrolsystem
Under rejsen vil ministeren også mødes med danske virksomheder, der har aktiviteter i Kina som for eksempel Arla, Danish Crown, Danfoss og også Landbrug & Fødevarer.

Danmark eksporterede i 2018 213.000 tons svinekød til Kina. Det havde en samlet værdi af cirka 2,3 milliarder danske kroner. Tallene stiger i 2019, og Danish Crown forventer en yderligere stigning i 2020, da Kina er ramt af flere udbrud af afrikansk svinepest og derfor importerer mere svinekød end normalt.

Udover samarbejdsaftalerne har Danmark og Kina et såkaldt strategisk sektorsamarbejde om forbedring af fødevaresikkerheden i Kina. Embedsfolk fra Danmark har for eksempel besøgt Kina for at fortælle om det stærke danske kontrolsystem, og hvordan det sikres, at fødevaresikkerheden og fødevarekvaliteten forbliver i top.

-lipe

 

9/9 2019