Emballageproducent vil genanvende spildprodukterBjørn Østergaard, indkøbs- og logistikchef i EHRNO Flexible.

Emballageproducent vil genanvende spildprodukter

Paprør er de første i rækken i EHRNO Flexibles nye initiativ, hvor virksomhedens egne spildprodukter indsamles og genanvendes. Med det vil virksomheden bidrage til den cirkulære økonomi og tage ansvar for de overskudsprodukter, produktionen medfører

Fra 2025 indføres udvidet producentansvar på alt emballage i Danmark. Det betyder, at emballageproducenter selv skal stå for indsamlingen og genanvendelsen af overskudsmateriale og affald fra produktionen. Danmark er det eneste land i EU, der endnu ikke har en ordning for producentansvar.

Hos den herningensiske virksomhed EHRNO Flexible vil man sætte et godt eksempel i emballagebranchen. I tæt samarbejde med kunder og partnere lanceres et nyt genanvendelsesprojekt, hvor et biprodukt - paprør - indsamles og genanvendes i forbindelse med leveringer.- Vi har, i samarbejde med vores netværk, længe overvejet, hvad vi kan gøre for at stå ved vores ansvar som emballageproducent og genbruge mest muligt i vores produktion, siger Bjørn Østergaard, der er indkøbs- og logistikchef i EHRNO Flexible.

Op til 90 procent kan genbruges igen og igen
Første del i projektet er at genbruge så mange paprør som muligt.

- I første omgang kigger vi på det materiale, der ofte ville gå til spilde, når vi leverer til vores kunder. Derfor lancerer vi dette tiltag, hvor vi, uden ekstra omkostninger for vores kunder, tager de paprør og andre biprodukter, der kommer med vores emballager, tilbage og genanvender dem, i stedet for at de ender med at blive brændt i et affaldsanlæg, fortæller Bjørn Østergaard.Ifølge EHRNOs beregninger kan op til 90 procent af paprørene genanvendes til nye forsendelser. Enten som de er eller skåret til, så de passer til mindre ruller, hvis der skulle være skader på rørene.

Cirkulær tankegang i hele værdikæden
Planen er at hente de brugte rør hos kunderne, når EHRNO i forvejen leverer nye varer. Projektet har været i gang i nogle måneder med to af EHRNOs kunder, men idéen er, at alle led i virksomhedens leverings- og kundenet på sigt skal genbruge så meget overskydende materiale som muligt og være med til at udvikle og styrke den cirkulære tankegang i Danmark. Det kræver dog en vis mængde og ensartethed i leveringskæden.

- I et projekt som dette skal alle faktorer tages med i betragtning. For eksempel skal vi overveje, hvordan vi kører så lidt som muligt, så vi skærer ned på udledningen af CO2, og om det i nogen tilfælde er bedre, at kunderne selv tager spildprodukterne til en genbrugsplads, siger Bjørn Østergaard og uddyber:

- Der er derfor et konstant ressource- og udledningsregnskab, som skal tages med i overvejelserne, for at det hele giver mening. Vi ved selvfølgelig også, at dette initiativ kun er en lille brik i det store spil. Men forhåbentlig kan vi være med til at koordinere et samarbejde mellem alle led i værdikæden, så vi på sigt kan gøre en endnu større forskel.

Fakta om EHRNO flexible A/S
Specialiseret industrivirksomhed med 34 medarbejdere fra Herning, der leverer emballageløsninger til en lang række svenske, danske og internationale fødevarevirksomheder inden for blandt andet mejerisektoren.

-lipe

6/10 2020