92 millioner mælkekartoner bliver grønnere

92 millioner mælkekartoner bliver grønnere

Fra nu af bliver Arlas mest populære mælk, Arla 24, solgt i mere miljøvenlig karton. De nye kartoner er fremstillet af træ- og plantematerialer, og sikrer en CO2-reduktion på hele 22 procent

Dermed rykker Arla et skridt nærmere mod andelsvirksomhedens mål om at fremstille de mest bæredygtige mejeriprodukter i verden. De nye kartoner skærer nemlig 22 procent af CO2-udledningen af de 92 millioner Arla 24-kartoner, der i 2019 vil finde vej til danskernes køleskabe. Det svarer til en CO2-reduktion på 736.000 kg.

- Vi arbejder benhårdt på at gøre vores mælk klimavenlig, og bæredygtig emballage er en vigtig del af løsningen. Ved at hælde 92 millioner liter Arla 24-mælk på de grønne kartoner reducerer vi sammen med danskerne CO2-udledningen med 22 procent sammenlignet med den tidligere karton, siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.

Karton med et lag mindre
De nye kartoner er lavet af brunt pap, der er fremstillet af naturlige materialer fra træ og planter helt uden brug af blegningsprocesser. Det betyder, at Arla i samarbejde med kartonleverandøren har fjernet et hvidt kridtlag fra kartonen, som derfor har ét lag mindre end andre kartoner. Ved at fjerne et kridtlag og undgå blegningen bliver kartonernes CO2-udledning reduceret med 22 procent.

Derudover udskiftede Arla i 2014 låget til Arla 24 til et nyt, klimavenligt låg lavet af 100 procent biobaseret plast fra sukkerrør. Det vil sige, at låget ikke indeholder oliebaseret eller fossilt plast.

Klimavenlige kartoner er en del af ambitiøs emballagestrategi
De grønne kartoner til Arla 24 er seneste skridt på vejen mod Arlas ambitiøse klimamål. Allerede i 2020 skal alle Arlas mælkekartoner være fremstillet af naturmaterialer. Det hænger sammen med andelsmejeriets mål om, at CO2-udledningen i 2020 skal være reduceret med en fjerdedel i forhold til 2005.

- Klimavenlige kartoner er en vigtig del af vores klimastrategi. Men vi stopper ikke ved kartonerne. Vi er i gang med at udskifte emballagen på alle vores store produktkategorier, siger Jakob B. Knudsen. Han tilføjer:

- Et andet område vi arbejder med er bedre genanvendelse af mælkekartonerne. Vi kigger derfor på, hvordan mælkekartoner kan blive en del af affaldssorteringen i landets kommuner, så vi undgår spild af pap, der har masser af mil i sig endnu.

Arla introducerer Arla 24 i den nye, klimavenlige mælkekarton i uge 6.

Fakta om Arla 24s grønne karton
Den grønne karton vil være i detailhandlen fra uge 6 på samtlige mælk fra Arla 24.
Den grønne karton skærer 22 procent af CO2-udledningen på Arla 24 sammenlignet med tidligere Arla 24-kartoner. Det svarer til 736.000 kg CO2.
Kartonen er fremstillet af naturlige materialer baseret på fornybare kilder som træ og planter. Kartonerne produceres af Elopak og Tetrapak.
Kartonen fremstilles af brunt pap uden brug af blegningsprocessor. Det betyder, at kartonen er uden et hvidt kridtlag, som normalt pålægges. Kartonen har dermed et lag mindre end traditionelle, hvide kartoner.
Kartonens låg er fremstillet af 100 procent biobaseret plast, som er produceret fra biomaterialer som eksempelvis sukkerrør. Låget indeholder dermed intet fossilt, olie-baseret plast, som er CO2-tungt. Lågene produceres af Tetrapak. Låget blev udskiftet på Arla 24 2014.

-lipe

 

6/2 2019