Smart indsamling gør spild til en ressourceLagerassistent hos Xellia Pharmaceuticals, Per Hasso, forsyner en kasse fuld af genbrugsmateriale med en label.

Smart indsamling gør spild til en ressource

UPM Raflatacs smart-label løsning gør genanvendelse af spildmateriale fra etiketproduktion nemmere og mere overskuelig for kunderne

Labels med unikke koder påsat de containere, som indeholder spild fra etiketlinermateriale, sørger for, at det via en mobilapp er nemt at kommunikere ud, hvornår containerne er klar til tømning og hvor meget spildmateriale, de indeholder. Det gør det langt nemmere at håndtere sit spildmateriale og få overblik over det samlede forbrug af etiketmaterialer.

Det er producenten af linermateriale, UPM Raflatac, som tilbyder sine kunder løsningen. Og det er UPM Raflatac, som selv tager rundt og indsamler spildmaterialet hos sine samarbejdspartnere. Løsningen kombinerer dermed digitalisering og cirkulær ønonomi og gør det nemmere for de samarbejdspartnere, som anvender UPM Raflatacs etiketmateriale, at komme af med spildmateriale samtidig med, at man sikrer, at spildmaterialet bliver genanvendt.

Vægt og volumen kommer med

RafCycle er selve genanvendelsesprocessen og ved at tilføje RafMore smart label løsningen, er UPM Raflatac nu i stand til at optimere processen til opsamling af spild fra sine kunder.

- Vores Smart labels er produceret ved hjælp af digital trykteknologi og har påtrykt  QR-koder. Når man sætter dem på genbrugscontainerne, er det personalet i virksomheden, som efterfølgende scanner med en mobil app, når containerne er fyldte, og spildprodukterne er klar til at blive indsamlet. Containerne står på et vejesystem, og i app’en tilføjer man derfor kun, hvor meget spildmateriale, der er tale om, siger Claus Søndergaard, teknisk salgschef for UPM Raflatac i Danmark.   

RafCycle er en omkostningseffektiv genbrugsløsning til materialespild, som indsamler spild fra label release linermaterialet fra UPM Raflatacs partnere i hele Europa. RafMore smart-label løsningen er blevet testet med flere kunder i Danmark og Sverige. Spildmaterialet indsamlet fra disse kunder kan omdannes til nye produkter i UPM Plattling papirmøllen i Tyskland, hvor labelrelease lineren bliver de-siliconiseret og genanvendt til pulp og papir. Dermed skaber man et sluttet kredsløb.

Løsning skaber overblik

Tidligere var der tale om en manuel indsamlingsproces, som krævede masser af kommunikation mellem UPM Raflatac og kunderne. Ved at kombinere to innovative løsninger gør UPM Raflatac genanvendelse smartere, end man har set tidligere.

- Gennem de labels med unikke QR-koder, som vi forsyner vore RafCycle kunder med, kan vi spore den eksakte mænge spildmateriale og give direkte feedback via den mobile RafMore applikation, som både vi og kunderne tilgår. Via den får vi et rigtigt godt overblik over hvor og hvor meget spild, der er tale om. Det gør det langt nemmere at styre vores logistikprocesser og gør altså planlægningen og indsamlingen af spildmateriale langt mere effektiv. Ved at gøre det på den måde tilbyder vi kunderne bedre service og hjælper dem til at træffe mere bæredygtige valg, siger Claus Søndergaard.

Stor fordel ved at UPM Raflatac indsamler spildet

Et af de steder, hvor man benytter løsningen i Danmark, er hos den Novo Nordisk ejede medicinalvirksomhed, Xellia Pharmaceuticals, der har produktion i hovedstadsområdet.

- Vi har i flere år benyttet RafCycle til at genanvende vores glassine liner fra vores produktion. Det har været en glimrende løsning. For nylig implementerede vi den nye RafMore-løsning, som effektiviserer logistikken på vores lager, fordi den flytter planlægningen af RafCycle-opsamlingen over i hænderne på UPM Raflatac. Mobilapp’en er nem at installere og bruge, og ud over løsningen med den har vi nu også et meget bedre overblik over den totale volumen af det spild, som altså forbiver en ressource, siger Per Hasso, lagerassistent hos Xellia Pharmaceuticals.

Xellia Pharmaceuticals var en af medicinalbranchens første aktører, som udnyttede fordelene ved RafCycleprogrammet og den cirkulære økonomi, som altså er forbundet med opsamlingen og genanvendelsen af glassine linerspildet.

Rigtig mange er godt i gang

UPM Raflatac er godt i gang med at udfolde sit innovative genanvendelseskoncept, som giver nyt liv til labelspild.

- Løsningen giver mange fordele til trykkerier, pakkerier, brandowners og selvfølgelig også for miljøet. UPM Raflatac har lige for tiden mere end 100 RafCycle partner i hele verden, og i Danmark er flere af vore kunder ved at folde den samlede løsning med både RafCycle og RafMore ud, siger Claus Søndergaard.

-hawin

 

 

 

3/9 2018
 • BrochurerDOWNLOAD
 • HSA Systems

  HSA Systems

  A Unique Imprint
 • Wink

  Wink

  Perfect tools for perfect labels
 • Agfa Graphics

  Agfa Graphics

  Inkjet Løsninger
 • Schur

  Schur

  Det kan mærkes overalt
 • RPC Superfos

  RPC Superfos

  SuperLock er plastemballage, der op til tredobler holdbarheden for fødevarer
 • Grakom

  Grakom

  Brancheforeningen for Kommunikation, Design & Medieproduktion