Nyt online-værktøj hjælper virksomheder med udfasning af PFAS

Nyt online-værktøj hjælper virksomheder med udfasning af PFAS

EU's planer om at forbyde PFAS-kemikalier vil have en enorm indflydelse på virksomheder globalt. Måske også mere forventet, da mange producenter er uvidende om, at de kan have PFAS-kemikalier i deres produktlinje. Et nyt onlineværktøj fra NGO'en ChemSec, vil hjælpe virksomheder med at identificere "evighedskemikalierne" og bruge alternativer

Af Lisbeth Petersen

For et par uger siden offentliggjorde Det Internationale Kemiagentur, ChemSec et forslagfra de fem medlemslande: Danmark, Tyskland, Norge, Holland og Sverige om at begrænse fremstilling, brug og markedsføring af mere end 10.000 PFAS-stoffer i EU.

Nu har den uafhængige non-profit-organisation offentliggjort et web-baseret værktøj, der trin for trin skal hjælpe virksomheder verden over med at slippe af med de farlige stoffer i deres produkter.

Hovedfunktionen i PFAS-guiden er de søgbar database, der afdækker forskellige PFAS-anvendelser og -funktioner, men onlineværktøjet giver også vejledning om forskellige aspekter af udfasningenprocessem fra regulering og undersøgelse og hele vejen til tests og kommunikation i forsyningskæden.

-Vi har i lang tid arbejdet på at støtte virksomheder i kemisk substitution, og de sidste par år har vi samlet en gruppe virksomheder der arbejder specifikt med PFAS-spørgsmålet. Diskussionerne med dem har gjort det er klart for os, at en af hovedudfordringerne er at forstå, om - og hvor i - virksomheden virksomhed man kan have PFAS, siger Dr. Anna Lennquist, projektleder for PFAS Guiden, som har fået støtte af EU's forsknings- og innovationsprogram.

Stoffer findes i alt fra make-up til emballager
PFAS er en kilde til stigende bekymring. Anslået er 95 procent af alle fremstillede varer  i en eller anden form afhængige afindustriel kemisk proces. En stor del af kemikalierne brugt i disse processer har været forbundet med negative påvirkninger på mennesker sundhed og miljø. PFAS er et tydeligt eksempel på dette problem.

PFAS er siden 1950'erne blevet fremstillet og brugt i så forskellige produkter som make-up, non-stick køkkenudstyr, vand- og fedtafvisende papir og tekstiler, fødevareemballager og brandskum og stofferne anvendes stadig i dag i en bred vifte af produkter rundt om i verden.

Men PFAS de er også en gruppe af flere tusinde menneskeskabte kemikalier, der ophobes i miljø og forårsager sundhedspåvirkninger i generationer. De er ff.eks. forbundet med kræft, lungesygdomme, diabetes, reproduktive abnormiteter og indlæringsvanskeligheder. Da PFAS ikke nedbrydes, er disse "evighedskemikalier" er nu så udbredt, at man med sikkerhed kan sige, at hvert eneste menneske på jorden har sporbare niveauer af disse
giftige kemikalier i blodet.

Coop: Et nyttigt værktøj
Med de kommende PFAS-restriktioner i EU og andre steder kommer det nye online værktøj på det helt rigtige tidspunkt. "Hvordan man udfaser PFAS" er noget alle virksomheder-store som små -bliver nødt til at analysere snarere før end senere.

-PFAS Guiden er et meget nyttigt værktøj. Trin-for-trin guiden gør det let at identificere potentielle anvendelser af PFAS i produkter og vejleder om, hvordan man også udfaser det. Det er en stor hjælp for virksomheder, der vil sikre, at deres produkter er PFAS-fri, siger Louisa Raith Sørensen, som er Strategisk Projektleder i Coop.

Mange kræfter i gang for et forbud
Mange virksomheder er allerede på vej væk fra PFAS, og samtidig er vinder viljen til at slippe af med "evighedskemikalierne" også frem hos mange andre interessenter. Over hundrede virksomheder er f.eks. gået sammen for at støtte et forbud mod PFAS.

Sidste år sendte en gruppe investorer et brev ud til kemivirksomheder med opfordring til at stoppe produktionen af persistente kemikaler. De 50 investorer i initiativet repræsenterer aktiver eller rådgivningsvirksomhed for mere end 10 milliarder US-dollars.

Forslaget fra de fem EU-lande sende nu foreløbig i høring i et halvt år. Det endelige forslag til regulering forventes at blive fremsat i EU-Kommisionen i 2025.

Se PFAS-guiden her

Om ChemSec
ChemSec, det internationale kemikaliesekretariat, en uafhængig nonprofit organisation, der går ind for en verden fri for farlige kemikalier. Gennem uafhængig forskning, samarbejde over grænserne og praktiske værktøjer, samarbejder organisationen med bl.a. kemikere, politologer og erhvervsfolk om udvikling af mere progressive kemikalielovgivninger og på at skubbe virksomheder over imod giftfrie alternativer.

Organisationen bliver drevet fra Sverige med økonomisk støtte fra den svenske regering, fonde, privatpersoner og andre non-profit organisationer. World Wide Fund for Nature, Den svenske Naturfredningsforening, Friends of the Earth Sweden og Natur og Ungdom, Sverige er repræsenteret i ChemSec-bestyrelsen.

26/2 2023