Næsten halvdelen af os smider stadig mad ud

Næsten halvdelen af os smider stadig mad ud

På trods af mange indsatser og kampagner, har danske husholdninger fortsat svært ved at komme madspild til livs. Især overskredne holdbarhedsdatoer men også overskydende middagsrester og glemte madvarer udfordrer danskernes kamp mod madspild. Hele 44 procent af befolkningen stadig smider mad ud en gang om ugen

Tallene kommer fra en ny undersøgelse foretaget af Kantar Public for Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer.

I undersøgelsen er der også kigget nærmere på, hvad danskerne især smider ud. Tallene viser, at holdbarhedsdatoer og overskydende mad fra de store hovedmåltider især er skyld i madspildet.

Danskernes tre største madspildsudfordringer
Undersøgelsen har kigget på, hvor danskerne smider mest mad ud. Øverst på listen er varer, som har overskredet sidste salgsdato. Dette er en udfordring for hver fjerde dansker.
16 procent af danskerne smider rester ud fra et af de store hovedmåltider og 13 procent smider mad ud, som de har glemt, de have liggende i køkkenet.

Per Vesterbæk, der er områdedirektør for Analyse & Statistik i Landbrug & Fødevarer mener, at tallene i høj grad afspejler en travl hverdag.

-Vi kan se, at danskerne har en tendens til at glemme, hvilke fødevarer de har liggende derhjemme. Så køber man måske nogle nye og friske produkter, når man er ude og handle. Det tror jeg i høj grad sker, fordi mange har en travl hverdag, hvor man ikke helt får sat indkøbene i systemet, siger han.

Selina Juul, som er stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad, bekymrer sig over undersøgelsens resultater:

-Noget tyder på, at vi fortsat har en stor opgave foran os. De gode madspildsvaner, som danskerne har lært under COVID-pandemien, hænger åbenbart ikke ved. Holdning er simpelthen ikke smittet af på handling. Måske vil inflationen og prisstigninger på fødevarer smitte af på danskernes madspildsvaner. Men den dag inflationen og prisstigninger på fødevarer falder, kommer vi højst sandsynligt igen til at opleve mere madspild. Til den tid skal vi genstarte hele kampen mod madspild, siger hun.

Et langt og sejt træk
I år er det 17 år siden, at Landbrug & Fødevarer lavede de allerførste beregninger af danske husholdningernes madspild. Og det er 15 år siden, at Stop Spild Af Mad bevægelsen så dagens lys, og bevægelsen er fortsat aktuel.

-Vi kommer til at fortsætte kampen med at oplyse om madspild og fastholde fokus på udfordringen, siger Selina Juul.

Også i Landbrug & Fødevarer vil fokus på madspild fortsætte.

-Der er ingen tvivl om, at madspild er svært at komme helt til livs i et rigt samfund som det danske. Men vi skal fortsætte, for det er skidt for både klimaet, jordens ressourcer og vores privatøkonomi, at god mad ikke bliver spist, siger Per Vesterbæk.

-lipe

 

Læs mere om energi og miljø

15/3 2023
Overskuds medicoplast bliver til designertasker

Overskuds medicoplast bliver til designertasker

Plastproducenten Carmo fra Danmark og den svenske taskeproducent Hinza har indgået nyt partnerskab, som giver overskudsplast fra medicoindustrien nyt liv gennem designertasker

Änglamark vinder Sustainable Brand Index 2023

Änglamark vinder Sustainable Brand Index 2023

De danske forbrugere peger på Änglamark, når de skal vælge det mest bæredygtige brand. Det er Ânglamarks stærke position inden for økologi, høj troværdighed og koblingen til Coop, der sender Änglamark til tops på Sustainable Brand Index 2023

Interpack står for døren

Interpack står for døren

Når interpack 2023 slår dørene op i Düsseldorf fra den 4.-10. maj 2023, er omkring 2700 virksomheder fra hele verden klar til at præsentere banebrydende teknologier og emballagetrends fra hele værdikæden, som både kan skabe vækst og bidrage til at løse nogle af industriens udfordringer

Ny autolak sænker CO2-udslippet med 40 procent

Ny autolak sænker CO2-udslippet med 40 procent

Det er ikke kun bilers brændstoftype, der er i en rivende grøn udvikling. Alt lige fra elementer inde i bilen til lakeringen af bilerne er under den grønne lup. Senest har kemivirksomheden BASF lanceret en autolak, som sænker CO2-udslippet med op til 40% per lakering. BMW Group er den første bilproducent til at tage metoden til sig

Nyt online-værktøj hjælper virksomheder med udfasning af PFAS

Nyt online-værktøj hjælper virksomheder med udfasning af PFAS

EU's planer om at forbyde PFAS-kemikalier vil have en enorm indflydelse på virksomheder globalt. Måske også mere forventet, da mange producenter er uvidende om, at de kan have PFAS-kemikalier i deres produktlinje. Et nyt onlineværktøj fra NGO'en ChemSec, vil hjælpe virksomheder med at identificere "evighedskemikalierne" og bruge alternativer

Nu skal madspild også bekæmpes til søs

Nu skal madspild også bekæmpes til søs

Molslinjens tre hurtigfærger på Kattegat tilbereder og anretter hver dag store mængder af mad til de sultne færgegæster. Men nu kan rejsende på dagens sidste afgang mod Aarhus også redde sig et godt måltid med hjem og samtidig være med til at bekæmpe madspild. Færgerne er netop tilmeldt madspildsordningen Too Good To Go

Læserundersøgelse på PackMarkedet

Læserundersøgelse på PackMarkedet

Vi vil gerne gøre både PackMarkedet og packm.dk bedre. Til det formål har vi brug for læsernes input. Klik ind på linket herunder og læs nærmere om undersøgelsen. Det tager ca. tre minutter at komme igennem den

PackMarkedet læserundersøgelse

PackMarkedet læserundersøgelse

Vi vil gerne gøre både PackMarkedet og packm.dk bedre. Til det formål har vi brug for læsernes input. Klik ind på linket herunder og læs nærmere om undersøgelsen. Det tager ca. tre minutter at komme igennem den

Emballagemesse er pakket og klar

Emballagemesse er pakket og klar

Efter seks år og en aflysning under pandemien er verdens største messe for emballageindustrien og relaterede procesindustrier atter i omdrejninger. Fra 4. til 10. maj 2023 bliver Düsseldorf igen mødestedet og teknologiværkstedet for fremtidens emballageløsninger