Kunstig intelligens giver bedre genanvendelse

Kunstig intelligens giver bedre genanvendelse

På Dansk Retursystems transportbånd i Løsning bliver plastflaskerne opdaget med det samme mellem dåserne. Et samarbejde med bl.a. Teknologisk Institut har resulteret i et digitalt overvågningssystem, som optimerer sorteringen og giver bedre anvendelse af de forskellige materialer. Se video:

De mange farver på transportbåndene kommer fra danskernes kasserede dåser. Men blandt de kulørte aluminiumsdåser sniger der sig en gang imellem en gennemsigtig plastikflaske ind. Og det er netop de flasker, som fanger Dansk Retursystems blik, når de sorterer og genanvender materialerne til nye flasker og dåser.

- Når vi har afvigelser i vores kvalitet, så er det typisk, at vi har noget af vores plast, der ender i vores aluminium eller noget af vores aluminium, der ender i vores plast, fortæller fabrikschef hos Dansk Retursystem i Løsning, Martin Udengaard Olesen og fortsætter:

- Det vil sige, at vi står og kigger ned på et transportbånd, og hvis der er noget, der ikke skal være der, så tager vi det med hænderne og smider det til siden. I forhold til den grønne dagsorden, så er det jo sådan, at pantsystemet i forvejen har en enorm høj slutproduktkvalitet. Men vi ønsker jo også at fortsætte med at blive endnu bedre, og det kan teknologien hjælpe os med.

Derfor tog Dansk Retursystem fat i Teknologisk Institut.
Samarbejdet blev en del af et større Odense Robotics-projekt, ROBOSORT, hvor Teknologisk Institut, Dansk Retursystem, Aarhus Universitet, Dansk Affaldsminimering og Makeen Energy er samarbejdspartnerne.

Se her videoen om, hvordan affaldsstrømmene nu er automatiseret med kamerateknik og kunstig intelligens

-lipe

19/1 2021