Fra engangkrus til magasinpapir

Fra engangkrus til magasinpapir

Store Enso vil genbruge papkrus til nye produkter og søger nu samarbejdspartnere til indsamling og sortering

Af Lisbeth Petersen

Den svenske emballagekoncern har gennemført forsøg på sin fabrik i Langerbrugge i Belgien. Her blev en blev en halv million brugte papkrus samlet i baller fra fastfood restauranter og cafeer, og omdannet til papirmasse. Resultatet bekræftede, at krusene kan genbruges på virksomheden uden ekstra procesudstyr, og at det fiberholdige papmateriale er velegnet til andre anvendelser som eksempelvis produktion af magasinpapir.

Genanvendt fiber er et vigtigt råmateriale i Stora Enso, og papkrusene er produceret af en fibertype af høj kvalitet, som kan genbruges flere gange. Ved at genbruge et krus, kan dets miljøpåvirkning halveres, og derfor ser virksomheden en mulighed for at sikre mere effektivt genbrug ved at udvikle cirkulære modeller sammen med partnere i hele værdikæden.

- Ved hjælp af effektive processer kan virksomheder i restaurationsbranchen, som bruger krusene, reducere deres miljøpåvirkning. Genbrug skal gøres let for forbrugerne, og derfor vil vi invitere partnere og kunder til et samarbejde, hvor vi i fællesskab kan udvikle forretningsmodeller til indsamling, siger Annica Bresky, som er koncerndirektør i Stora Enso.

13/5 2019