Der er sug i bæredygtighed

Der er sug i bæredygtighed

Aluminiumsproducenten Aluflam går ind i klimakampen med aluminiumssugerør. Via eget testcenter har virksomheden udviklet sugerøret, der kan genbruges og erstatte plastik

Aluflam har udviklet aluminiumssugerør, der skal erstatte fastfood- og kaffekæders store forbrug af plastiksugerør.

Ifølge FN’s Miljøprogram UNEP havner 6,4 millioner tons affald i verdens have hvert år, og kommunernes internationale miljøorganisation KIMO vurderer, at 20.000 tons affald lander årligt i Nordsøen.

Vil styrke den grønne omstilling

Det er skræmmende tal, og noget som danske Aluflam gerne vil bidrage til at ændre. For at styrke den grønne omstilling er virksomheden begyndt at producere aluminiumssugerør. Målet er, at de på sigt skal erstatte de millioner af plastiksugerør, der forbruges dagligt af blandt andet restauranter, fastfood- og kaffekæder – både nationalt og internationalt.

- I modsætning til plastik, er aluminium et råstof, der er tilgængelig på jorden. Faktisk består otte procent af jordens overflade af bauxit, som er det stof, aluminium udvindes af. Aluminium er genanvendeligt, da det kan smeltes om. Så hvis vi kan ændre en simpel hverdagsting som brugen af sugerør og medvirke til at reducere mængden af plastaffald - og ikke mindst forhindre, at det ender i verdenshavene, så er det værd at bruge kræfter på, siger Peter Birck, administrerende direktør i Aluflam. 

Genanvendelse syvdoblet

Som forklarer er der mange fordele ved at bruge aluminium i stedet for plast. Genanvendelse af aluminium sparer miljøet for drivhusgasser svarende til et passagerfly, der foretager 46.000 jordomrejser. 75 procent af al det aluminium, der nogensinde er producereret, er stadig i brug. Det er muligt på grund af aluminiums holdbarhed og genanvendelsesegenskaber. Til sammenligning er kun 6 % af nye plastikmaterialer i EU produceret af genanvendt plastik.

Netop derfor har Aluflam valgt at idé- og konceptudvikle genanvendeligt materiale til emballagebrug. Tanken er at producere sugerørene i flere størrelser, som passer til flere formater. Når sugerørene har været i brug, er det hensigten, at de skal kunne indsamles via en form for pantsystem, mens restauranter kan vaske og genbruge dem.

Pantsystem skal på plads

- Vi har designet vores sugerør, så de minder om plastiksugerør, blot med en længere levetid. De er 0,4 millimeter tykke, og vi kan lave dem i alle længder og størrelser. Samtidig tænkte vi, at man kunne inspireres af det pantsystem, vi kender fra dåser og sodavand og dermed returnere sugerørene, når man har tømt sin sodavand, forklarer Peter Birck.

Aluflam har oplevet stigende interesse for aluminiumssugerøret fra flere kæder, hvilket har givet virksomheden blod på tanden. Derfor tester de i øjeblikket, hvordan man kan lave aluminiumsemballage, der kan genanvendes. 

-hawin

 

Fakta – Aluflam A/S

Aluflam er en familieejet virksomhed, der har hovedkontor i Roskilde, eget udviklingscenter i Litauen samt kontorer i Dubai, New York, Polen og USA. Aluflam udvikler brandsikre løsninger til facader og indretning i bygninger - blandt andet til Operahuset, Tivoli Hotel og skyskrabere i Dubai og New York.

 

25/10 2018