Emballager, der opfylder de kommende miljøkrav
Indpakninger til skiveskåret ost og pålæg er blandt dem, der fremover skal veje mindre og i højere grad kunne genanvendes. Producenten Nemco tilbyder både rådgivning og emballager til fødevareproducenterne og de krav, der følger med det udvidede producentansvar i EU
De nye regler tager primært afsæt i et revideret EU-emballagedirektiv om udvidet producentansvar.
Direktivet har til formål at reducere brugen af emballage, mindske mængden af emballageaffald og sikre, at al emballage kan genbruges eller genanvendes senest i 2030.
Desuden skal det være let at adskille de enkelte dele fra hinanden med henblik på affaldssortering.
- Kort sagt skal vi alle bruge mindre emballage og genanvende mere. Reglerne træder i kraft i Danmark den 1. juli 2025, og Danmark er faktisk et af de sidste EU-lande, der sætter den grønne emballage-omstilling i gang.
- I mange andre lande er man længere fremme med at imødekomme kravene i EU-emballagedirektivet, og derfor stiller mange af de store europæiske supermarkeds- og detailkæder krav om, at EU-reglerne bliver overholdt, oplyser business director Michael Borch fra Nemco.
Som en af de førende leverandør af emballageløsninger til den nordiske fødevareindustri kan Nemco rådgive om, hvordan man forbereder sig på de nye miljøkrav til emballage. Desuden udbydervirksomheden emballageløsninger, der imødekommer kravene.
Mindre materiale med samme holdbarhed
- Når vi ser på emballage til skiveskåret pålæg og ost, kan jeg pege på f.eks en ny løsning fra Wipak, som overholder EU's "Design for Recycling Guidelines".
- Ved første øjekast ligner den en almindelig pakning til pålæg eller ost, men på nogle afgørende områder er den væsentligt mere miljø- og klimavenlig end en traditionel emballageløsning.
Topfoliens vægtfylde er under 1g/cm3. Desuden kan topfolien svejses på en A-pet monobund, som kan genanvendes, siger Michael Borch.
Michael Borch, business director i Nemco
Løsningen hedder Biaxop 50 XX T-peel LS og er en del af Wipaks Green Choice-program, hvor Wipak har en række fokusområder, nemlig reduktion af materialeforbrug, udvikling af recirkulerbare materialer, reduktion af CO2-udledning og udvikling af CO2-neutrale produkter.
Med Wipak Biaxop 50 XX T-peel LS opnår man en reduktion af CO2-footprint på 8 procent og en reduktion af topfoliens vægt på 13 procent sammenlignet med en standardløsning (Biaxer 65 XX og MP 300 XX).
- Vi har testet løsningen, og resultaterne er fine. Med både pålæg og ost opnår man samme holdbarhed, som når produkterne pakkes i traditionelle emballageløsninger, siger Michael Borch.
Ifølge Michael Borch er mange danske fødevareproducenter usikre på, om nye løsninger med genanvendelige materialer kan køre på virksomhedernes nuværende maskiner.
- Her vil det i mange tilfælde vise sig, at recirkulerbare materialer kan køre på de maskiner, man i forvejen har.
- Nogle af de gamle maskiner kan klare opgaven uden ændringer, mens andre skal serviceres, før det kan lade sig gøre. I nogle tilfælde kommer man ikke uden om at købe nye maskiner, men det er slet ikke sikkert, at det er nødvendigt, siger Michael Borch.
-lipe