LaserTryk.dk investerer 40 mio. kr. i ny inkjetteknologi

LaserTryk.dk investerer 40 mio. kr. i ny inkjetteknologi

Bøger kan trykkes langt billigere med den ny teknologi end tidligere. Prisfald på op til 36 procent er i sigte på det trykkeriet i Aarhus

De to indehavere af den næsten 300 mand store trykkerivirksomhed, Esben Mols Kabel og Anders Grønborg, har taget et dybt greb i tegnebogen og har investeret over 40 millioner kroner i et nyt og spændende inkjetsetup, der vil gøre det op til 36 procent billigere end før at få trykt en bog.

Det er den første inkjetmaskine på markedet, der i høj hastighed kan printe i 2400 x 2400 DPI, altså grafisk trykkvalitet. Det kostbare apparat er en såkaldt digitaltrykmaskine og kan printe 2.000 farvesider i minuttet.

– Men det er ikke et spørgsmål, om vi nu kan trykke lidt hurtigere eller lidt billigere. Inkjet er en helt ny trykteknik, en sand 'gamechanger' for branchen, som vi har ventet længe på, siger Esben Mols Kabell, direktør og medindehaver af LaserTryk.dk.  

Han forklarer, at det skyldes teknologiens mange og indlysende fordele:

– Inkjet kan nemlig det hele, da den både har de lave startomkostninger, vi kender fra digitaltryk og den høje volumen, vi kender fra offset, siger han.

Store besparelser i sigte
Med den ny inkjetmaskine, som netop er installeret og taget i brug, er der store besparelser i sigte for kunderne.

For eksempel er prisen for tryk af 500 A5 hardcover bøger på 200 sider, 4 + 4, faldet med 36 procent, mens prisen for 500 styk A4 softcoverbøger på 120 sider 4 + 4  er sat ned med 28 procent. 

– Vi kan gå i markedet med priser pr. print på ned til 10 øre for en A4-side i farve og tre øre i sort-hvid. Det er udsalgspriser, der svarer til de kostpriser, man ellers har kendt fra arkfødte digitale trykmaskiner eller kopimaskiner. I forhold til andre trykkerier kan vi således nu tilbyde dem at få produceret hos os til under deres interne kostpris, forklarer han.  

– Så den kan med andre ord skabe et helt nyt prispunkt til tryk med variable data eller store mængder af trykopgaver i små oplag. Det er meget interessant for forlag i forhold til automatisk opfyldning af lagre med bøger, men det kunne også være just in time produktion af brugsanvisninger til industrivirksomhedersiger Esben Mols Kabell.

-lipe

25/8 2017