Regeringen laver national handlingsplan mod plastikforurening

Plastik i miljøet er et problem, og der er derfor behov for en national handlingsplan. Regeringen har allerede iværksat en række tiltag mod plastforurening og vil indkalde til arbejdet med en national handlingsplan, når EU’s plaststrategi og en række anbefalinger fra regeringens Advisory Board om cirkulær økonomi foreligger

Plastikaffald i havene og mikroplast i vores miljø er et stigende problem både i Danmark og globalt.

Derfor vil regeringen invitere alle Folketingets partier til en drøftelse af, hvordan man kan lave en national handlingsplan mod plastikforurening.

- Plastik hører ikke hjemme i vores miljø, og forurening fra plastik er et stigende problem og et globalt problem, der selvsagt ikke kan løses af Danmark alene. Det vil regeringen gøre noget ved. Plastik hører til i skraldespanden og på genbrugsstationen – ikke i vores natur, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Arbejdet med en national handlingsplan mod plastikforurening vil begynde, så snart der foreligger anbefalinger fra regeringens Advisory Board om cirkulær økonomi samt en plaststrategi fra EU. 

- Det kræver en fælles indsats på tværs af landegrænser. Derfor er det vigtigt, at der først på europæisk plan laves en plaststrategi, og herefter vil regeringen invitere Folketingets partier med til at begynde arbejdet med en national handlingsplan på området, siger Esben Lunde Larsen.

Den nationale handlingsplan i Danmark vil komme i forlængelse af en række initiativer på området, som allerede er sat i gang.

Det gælder blandt andet en vidensopbygning på måling og renseteknologier for mikroplast i spildevand samt en informationsindsats om marint affald, så strandgæster, turister, lystsejlere og fiskere kan være med til at minimere affald på strande og i havet.

Herudover har Danmark tilsluttet sig en række konventioner, der indeholder regionale handlingsplaner for marint affald, og Danmarks Havstrategi indeholder miljømål, overvågningsprogram og indsatser over for affald i havene – herunder plastikaffald.

Ministeren støtter desuden op om et øget samarbejde gennem det kommende nordiske plastprogram, som forventes vedtaget på Nordisk ministerrådsmøde den 2. maj 2017, ligesom de nordiske miljøministre er ved at udarbejdet et nordisk indspil til EU’s kommende plaststrategi.

-hawin

27/4 2017