Miljøvenlig plast er en fælles forpligtelse

Miljøvenlig plast er en fælles forpligtelse

Alle led fra design til affaldsordninger skal aktiveres, når Danmark skal være foregangsland for øget genanvendelse af plast og flere biobaserede emballageprodukter. Det er hovedkonklusionen i anbefalingerne fra det Plastforum, som i et lille år har arbejdet på tværs af brancher og interesser

Af Lisbeth Petersen

Ensretning af affaldssorteringen i hele Danmark, retursystemer i detailbutikkerne, og øget information om og mere uddannelse i udvikling af bedre og mere miljøvenlige emballageprodukter. Det er nogle af de konkrete anbefalinger, som torsdag den 17. maj blev præsenteret af Forum for cirkulær plastemballage. Anbefalingerne blev præsenteret på Plastindustriens årlige Plastdag i Industriens Hus af nogle af medlemmerne, som siden sidste sommer har deltaget i forummets tværfaglige arbejdsgrupper.

Mere end 50 personer fra bl.a.plast- og emballageindustrien, interesseorganisationer og politiske partier er blevet enige om både hensigtserklæringer og en konkret designmanual, som nu er afleveret til bl.a. miljøminister Jakob Ellemann-Jensen og EU-kommisionen som også er på vej med nye initiativer for at reducere mængden af plastaffald.

For at nå målet, skal miljøet tænkes med fra første led i udviklingen af emballage.

- I designfasen fastlåser vi 80 procent af et produkts miljøprofil, sagde Camilla Haustrup Hermansen som er direktør for forretningsudvikling i emballagevirksomheden Plus Pack.

Hun understregede, at alle, som arbejder med plastproduktion hver dag, kæmper en brav kamp, og at det ikke er en kamp, som bliver afgjort ’overnight’.

- Der har også været sværdslag i vores arbejdsgrupper, og der er stillet spørgsmål om, hvorvidt vi nu blev for restriktive og ikke også skulle beskytte vores egne interesser. Men så kommer vi jo ingen vegne, sagde Camilla Haustrup Hermansen, som oplever stigende interesse fra kunderne i at bruge biobaseret og genanvendelig emballage.

50 kg plastaffald hvert år
Sine Beuse Fauerby fra Danmarks Naturfredningsforening nævnede i sit oplæg de konkrete problemer; at alle danske husstande hvert år smider 50 kg plast i skraldespanden, og at størstedelen er emballage.

- Vi skal alle sammen blive meget klogere på, hvad der havner i affaldsspandene – hvad er kødbakker og hvad er shampoflasker o.s.v.

- Plast skal kunne genanvendes i stedet for at ryge direkte på forbrændingen, hvor det går op i røg, eller ende i naturen, hvor det gør skade på hele økosystemet, sagde hun, og pointerede, at mange kødbakker er produceret i sort plast, som her i landet ikke kan sorteres mekanisk på affaldsstationerne.

Miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk lagde ikke skjul på sin begejstring over, at det er lykkedes at formulere så præcise mål for fremtidens cirkulære plastproduktion i et forum med så forskellige interesser, og udtrykte samtidigt, at anbefalingerne kun er begyndelsen, og at det er nu, der skal handles.

17/5 2018