EPS-branchen er kommet stærkt igennem Coronaen

EPS-branchen er kommet stærkt igennem Coronaen

Den 16. marts afholdt EPS-branchen årsmøde, hvor de centrale aktører i den danske EPS-branche mødtes for at drøfte flere cirkulære tiltag for EPS, også kendt som Flamingo. Mødet var arrangeret som et kombineret online og fysisk møde, og var første gang i to år, at branchen fysisk kunne samles

Den danske EPS-branche er kommet godt igennem Coronaen, således har branchen kunnet konstatere, at der i det forgangne år har været stadig større efterspørgsel på EPS, også kendt som Flamingo.

Således har der været en vækst i mængden af importeret EPS-råvare på over 2% siden sidste år.

Væksten er reelt væsentligt højere, da der sker stadig større optag af genanvendt indhold og fortsat sker et skifte fra hvid EPS til grå EPS indenfor byggeriet. Dermed er væksten i solgt EPS langt større.

- EPS-producenterne tager mere og mere EPS tilbage og sikrer genanvendelse af materialet, samtidig har vi nået at 46 danske kommuner indsamler EPS via genbrugspladserne. Det betyder, at vi har en betragtelig skjult vækst i forhold til den måde vi tidligere har opgjort omsætningen i branchen, forklarer Chresten Heide-Anderson, projektchef i EPS-branchen – en del af Plastindustrien.

Han fortsætter:

- Derudover ser vi i stigende grad, at byggeriet skifter til den grå EPS, som isolerer 20% bedre. Det samme ser vi også se inden for måltidskassemarkedet, hvor der er fokus på, at EPS-kasserne kan genbruges en del gange før vi tager dem tilbage, og genanvender dem i produktionen.

Branchen vurderer reelt væksten til at være i omegnen af 5-7%, når der tages højde for optaget af genanvendt indhold og skiftet til grå EPS.

- I en periode hvor Danmark har været lukket ned, så er det ganske imponerende, at vi ser denne vækst. Vi har selvfølge også set, at EPS har været efterspurgt som emballage for Corona-vaccinen, ligesom der er stadig stigende efterspørgsel på online måltidskasser og online handel, forklarer Chresten Heide-Anderson.

Vurderingen indeholder ikke udenlandsk import af EPS-isolering. Sidste forår var der er større import end sædvanligt som følge af en række hændelser, som påvirkede markedet.

Fokus på genanvendelse har båret frugt
Igennem de sidste fire år har branchen øget samarbejdet med danske kommuner om indsamling af EPS til genanvendelse.

I 2018 var det 17 kommuner, som indsamlede EPS mens det ved årsskiftet var hele 46 danske kommuner, som sikrede genanvendelse af EPS. Og branchen er derudover i dialog med 30 kommuner mere.

- Vi har kunnet mærke på markedet, at vores indsats i forhold til at sikre genanvendelse af EPS er blevet taget godt imod. Vores kunder er positive, og vi oplever at kunder i stigende grad skifter tilbage til EPS, fordi de er blevet opmærksomme på, at det er 100% genanvendeligt – og faktisk bliver genanvendt, fortæller Henrik Vasylyeva, administrerende direktør i Sundolitt og formand for EPS-branchen.

Det er dog ikke kun i kommunalt regi, at der sker noget med genanvendelse af EPS. På europæisk plan har branchen bidraget til at udvikle design guides for EPS emballage som fiskekasser og til hårde hvidevarer.

- Der er ingen tvivl om, at de design guides har betydning for markedet. Senest har erhvervsorganisationen detailsektoren udgivet en designguide, hvor de anbefaler EPS emballage, når der er teknisk behov for temperaturregulering eller særlig beskyttelse af produktet under transport, fortæller Chresten Heide-Anderson og fortsætter:

- Og det er netop, som temperaturregulerende emballage i eksempelvis fiskekasser og som beskyttende transportemballage, at EPS har sine unikke egenskaber.

I forbindelse med årsmødet blev endnu flere cirkulære tiltag drøftet. EPS-branchen nedsatte derfor en cirkulær arbejdsgruppe som skal afdække endnu flere steder, hvor branchen kan bidrage til vidensdeling og fælles løsninger.

En del af gruppens arbejde er ligeledes at bidrage til europæisk vidensdeling.

- Vi er meget langt fremme med genanvendelse af EPS i Danmark og Norge, som branchen historisk har samarbejdet en del med. I Norge har de særskilt data for genanvendelse af EPS, og der genanvender de mere end 76%. Det niveau skal vi have hele Europa op på, fortæller Henrik Vasylyeva.

EPS-branchens projektchef arbejder derfor også for genanvendelse af EPS i resten af Europa.

Bl.a. sidder han i Circular Plastics Alliance, hvor han for nylig kunne dokumentere, at EPS bliver indsamlet i 17 ud af de 21 EU-lande, som EPS-branchen har søsterorganisationer i.

- De lande, hvor vi ved, at der sker indsamling og genanvendelse af EPS, repræsenterer over 88% af EU’s befolkning. Vi skal bare have udrullet de løsninger, som allerede finder sted i hele Europa, ja faktisk hele verden, fortæller Chresten Heide-Anderson.

-hawin

18/3 2022