“Vi stopper ikke, før vi når nul ulykker”
Administrerende direktør i Elopak Danmark, Mogens Juul.

“Vi stopper ikke, før vi når nul ulykker”

De seneste år har den aarhusianske emballagevirksomhed, Elopak Danmark, reduceret sine arbejdsulykker med 83 procent. Men ifølge administrerende direktør, Mogens Juul, er indsatsen ikke slut, før virksomheden er nede på nul ulykker. Den tilgang er nu blevet honoreret med en nominering til Arbejdsmiljøprisen 2022 i kategorien Arbejdsulykker

Karton og hobbyknive er to ting, der hænger uløseligt sammen for en emballagevirksomhed.

Sådan har det været i mere end 100 år.

Men det går ikke længere, siger Health, Safety and Environment (HSE) Manager, Henrik Jensen fra Elopak Danmark A/S. For fem år siden blev han ansat for at skabe et godt og sikkert arbejdsmiljø på arbejdspladsen.

 - I denne branche har det i mange år været en universel sandhed, at man har hobbyknive i en emballagevirksomhed. Men her har vi været nødsaget til at sige, at vi ikke kan acceptere det, da det kan udgøre en fare for vores medarbejdere. På samme måde har vi opdateret og udskiftet andet farligt værktøj, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko, siger Henrik Jensen.

Efter udskiftningen af farligt værktøj satte Elopak skub i den næste del af indsatsen, som først og fremmest handler om at iværksætte en kulturændring omkring sikkerhed og øget medarbejderinvolvering.

 - Vi arbejder stadig med store maskiner, så vi har skabt en kultur, hvor medarbejderne hele tiden tænker sikkerhed. Blandt andet har vi indført uformelle snakke mellem arbejdsmiljørepræsentanter og medarbejdere, som giver større medarbejderinvolvering, end når det blot er ledelsen, der udstikker nogle retningslinjer.

Vil ikke gå på kompromis med sikkerhed
Ifølge administrerende direktør, Mogens Juul, skal sikkerheden øges, så længe en medarbejder har mulighed for at få bare en lille rift i fingeren. Han vil ikke acceptere, at medarbejderne pådrager sig skader, mens de er på arbejde.

 - Når mine medarbejdere kommer hele ind på arbejdet, skal de jo også komme hele hjem igen. Derfor er det ikke godt nok at sætte et mål om at nå ned på én eller to arbejdsulykker. Så vi stopper ikke sikkerhedsindsatsen, før vi når og kan fastholde nul ulykker, fastslår Mogens Juul.

Anerkendelse fra Arbejdsmiljørådet Indsatsen har også gjort indtryk på Arbejdsmiljørådet, og derfor er Elopak nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2022 i kategorien Arbejdsulykker.

- Elopak er nomineret, fordi de har lavet en langvarig og systematisk indsats, hvor medarbejdere og arbejdsmiljøorganisationen har været involveret fra starten. De har formået at skabe en kulturændring, hvor sikkerhed er en integreret del af dagligdagen og har opnået en markant reduktion af ulykker, siger Cristina Lage, formanden for Arbejdsmiljørådet og fortsætter:

- Dertil er det positivt, at de lykkes med at udbrede indsatsen til alle afdelinger.

-hawin

 

Elopak er nomineret til Arbejdsmiljøprisen 2022 i kategorien Arbejdsulykker.

Arbejdsmiljøprisen Arbejdsmiljøprisen uddeles af Arbejdsmiljørådet til fire arbejdspladser, som gør noget særligt for arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre.

De 12 nominerede arbejdspladser og de fire vindere udvælges af en dommerkomité, der består af repræsentanter fra DA, FH, KL, Lederne og Akademikerne og formand for Arbejdsmiljørådet Cristina Lage.

Om Arbejdsmiljørådet I Arbejdsmiljørådet mødes arbejdsgivere og arbejdstagere om den fortsatte udvikling af et bedre arbejdsmiljø i Danmark. En af Arbejdsmiljørådets kerneopgaver er at rådgive beskæftigelsesministeren om tiltag på arbejdsmiljøområdet.

Vinderne af Arbejdsmiljøprisen 2022 kåres torsdag d. 19. maj i DGI Byen i København.

Nominerede til Arbejdsmiljøprisen 2022

Arbejdsulykker

  • HKScan Danmark A/S · Kemp & Lauritzen · Elopak Denmark A/S

Kemi og vådt arbejde

  • EFApaint A/S · Scantox A/S · HOUNÖ A/S

Psykisk arbejdsmiljø

  • Nykøbing F. Sygehus · Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune · EWII A/S

Muskel- og skeletbesvær

  • Lidl Danmark · NH Jespersen · Aalborg Kommunes Kirkegårde og Krematorium

 

Om Elopak Denmark

Elopak Denmark er en del af den norske, børsnoterede koncern Elopak ASA, som er en global systemleverandør inden for kartonbaserede emballageløsninger og kendt for Pure-Pak karton.

Hovedparten af de ca. 300 danske medarbejdere i Elopak er beskæftiget inden for produktion, men salg og teknisk service varetages ligeledes fra faciliteterne i Lystrup ved Aarhus.

5/4 2022