Vandbranchens vækstpotentiale i fokus på VandTek

Branchen præsenterede handlingsplan for både øget eksport og nye arbejdspladser og satte i de tre messedage fokus på vand og spildevand

Vand er en af de knappeste ressourcer i verden, og derfor var det også bevidstheden om og ansvarligheden over for denne ressource, der var omdrejningspunktet, da fagmessen VandTek den 20.-22. september fyldte Lokomotivværkstedet i København med 146 udstillere fra vand- og afløbsbranchen.

Messens centrale hovedtemaer var rent drikkevand, industriel anvendelse, klimatilpasning og spildevand, og under disse temaer skabte VandTek et vandunivers med temaekskursioner, udstilling og konference med fokus på netværk, inspiration samt ny produkt- og vidensformidling. Messens helt store magnet var tirsdagens konference "Pitstop Vandvision 2015", hvor branchen fremlagde en handlingsplan for, hvordan man kan fordoble eksporten og dermed sikre 4.000 nye arbejdspladser.

- Vi vil gerne takke både udstillere, indlægsholdere og besøgende for tre dage med networking, erfaringsudveksling og udstilling af nye, innovative produkter. Og så glæder vi os naturligvis over en branche, der præsenterer en vækstplan, sagde Mona Jakobsen, projektchef i MCH, som arrangerer VandTek.

Udstillere mødte både kendte og nye kontakter

En af udstillerne på VandTek var Emtelle Scandinavia, der producerer skræddersyede løsninger inden for telekabelrør og trykrør:

- Vi er rigtigt godt tilfredse med messen. Det har været de rigtige, der har været forbi, så vi kommer hjem med et stort udbytte i form af gode kontakter og ordrer, så vi er klar igen næste gang, der er VandTek, sagde salgsdirektør Jens E. Kristensen fra Emtelle Scandinavia.

Også hos messe-gengangeren Per Aarsleff A/S, der har været med, siden VandTek startede i 2009, var der glæde at spore:

- Der har været rigtigt mange relevante mennesker forbi. Vi kommer primært på VandTek for at møde eksisterende kunder, men det har naturligvis også været rart at møde nye kunder, sagde Peder Bjerre Jakobsen, salg- og marketingschef hos Per Aarsleff A/S.

Branchens unge håb hædres

På VandTeks sidste dag blev den nyindstiftede pris "Best Student Project" uddelt af Young Water Professionals Danmark og DANVA. Prisens formål er at sætte fokus på vandbranchens unge og håbefulde kandidater, der ligger inde med fremtidens gode idéer.

- Vandsektoren er en branche i kraftig vækst. Vi har et mål om, at vi skal have fordoblet den danske vandbranches eksport fra én til to procent, så vi kan få 4.000 nye arbejdspladser. Derfor er det også vigtigt, at vi får nye mennesker ind i branchen, så vi kan få nye tanker og idéer. Dem får vi i særdeleshed fra de unge, når de begynder at arbejde med det her, sagde Kristian Friis, chefkonsulent i DANVA, hvorefter han lod en fagjury bedømme de studerendes projekter.

I alt otte studerende fra danske uddannelsesinstitutioner var blevet udvalgt til at deltage i konkurrencen, men prisen for bedste projekt gik til civilingeniør Camilla Tang fra DTU Miljø, der i sit speciale havde undersøgt, hvorvidt pellets fra blødgøring af drikkevand blot er affald, eller om de kan genbruges som en ressource. Konklusionen blev, at pellets ikke blot er affald, men kan ses som et potentielt alternativ til kalk i flere industrier.

 

Som vinder skal Camilla Tang nu deltage på Young Water Professionals (IWA) konferencen i Wien i 2017.

 

Fakta

VandTek blev afholdt den 20.-22. september 2016 i Lokomotivværkstedet i København. Messen blev arrangeret af MCH Messecenter Herning i samarbejde med DANVA, Dansk Miljøteknologi, KL, Dansk Industri, Spildevandsteknisk Forening (STF) samt en lang række af de store og centrale spillere i branchen.

 

2.002 branchefolk besøgte VandTek 2016.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Camilla Tang fra DTU Miljø vandt prisen "Best Student Project" ved VandTek 2016.

Foto: MCH / Lars Møller.

 

 

23/9 2016