Skolebørn og supermarkeder kan mindske madspildet

En yoghurtemballage, der kan tømmes helt er blandt ni ideer som får del i 4,1 mio. støttekroner fra Miljø- og fødevareministeriet

Miljø- og fødevareministeren uddeler 4,1 mio. kroner til ni nye madspildsprojekter, herunder et projekt, hvor overskudsmad fra supermarkeder bruges i skoler.

Madspild er skidt for både miljøet og økonomien. Derfor hjælper miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu ni nye ideer, der skal mindske madspildet. De får tilsammen 4,1 mio. kr. i tilskud til projekterne. Et af projekterne satser fx på, at overskudsvarer fra butikker bruges i skolers kantiner og til madkundskabstimer.

- Hver dag spilder alene forbrugere og detailhandelen, hvad der svarer til næsten 10.000 indkøbsvogne fulde af mad. Madspild giver ingen mening, men det forekommer alligevel i alle led fra jord til bord. Derfor er der brug for nye ideer, og vi støtter nu en række projekter, som jeg håber, kan bidrage til en mærkbar reduktion af madspildet, siger Esben Lunde Larsen.

Fra kantiner til yoghurt
De ni projekter spænder vidt fra fx projektet om brug af supermarkedernes overskudsvarer i skolerne til et projekt om at lave yoghurtemballage, så al yoghurt kommer ud af kartonen.
- Mad og måltider fylder meget i vores liv, fra vi er helt små. Børn har gavn af at lære om madspild i en tidlig alder. På den måde bliver børn bevidste om madens værdi og får gode vaner med sig videre i livet. Vi har også tidligere støttet udviklingen af undervisningsmateriale om madspild. Men der er brug for en bred indsats i alle led, hvis vi skal komme madspildet til livs, og derfor er der også stor variation i de projekter, vi støtter, siger ministeren.

Det er Miljøstyrelsen i samarbejde med Fødevarestyrelsen, som har vurderet de indkomne ansøgninger i henhold til kriterier for uddeling af støtte, og som har truffet afgørelse om tildeling af tilskud.

-lipe

7/11 2017