Plast forhindrer stadig madspild

Plast forhindrer stadig madspild

Vi hører ofte om negative miljømæssige konsekvenser ved plast, men faktisk beskytter plastemballage fødevarer og forhindrer, at dyrt produceret mad ender på lossepladsen

I dag ryger op mod en tredjedel af verdens samlede fødevareproduktion på lossepladsen. Det har store negative konsekvenser for miljøet, for der bruges enorme ressourcer på at producere mad, som aldrig bliver spist − bl.a. 250 milliarder kubikmeter vand. FN-organisationen FAO skønner, at 30 % af verdens samlede landbrugsareal og en udledning på 3,3 milliarder tons drivhusgasser går til madspild.

Sådan lyder det i en kommentar fra emballageproducenten RPC Superfos. Producenten kommer videre ind på at det er i den forbindelse at plastemballage kommer ind i billedet og har en berettigelse. Plast spiller nemlig en afgørende og ofte overset rolle, når det kommer til at beskytte fødevarer og forhindre madspild. Plast har mange positive egenskaber, når man ser på hele forsyningskæden fra jord til bord.

Hold plasten væk fra havet, men behold det i supermarkedet

- Plast har naturligvis ikke noget at gøre ude i naturen, og bør genanvendes i et langt større omfang, end vi ser i dag. Det er indiskutabelt. Men samtidig kan vi ikke se bort fra de mange virkelig nyttige egenskaber, som plast har, når det handler om at forhindre madspild, siger Janni Langkjær Pedersen, kommunikationsansvarlig, bæredygtighed hos RPC Superfos.

- Mængden af madspild i forsyningskæden ville formentlig stige voldsomt, hvis vi helt stoppede med at benytte plastemballage, da vi endnu ikke har et bedre og mere bæredygtigt alternativ. Selvom vi skal undgå overforbrug af emballage, kan vi ikke se bort fra, at plastemballage har nogle enestående egenskaber i forhold til at forlænge madens holdbarhed og beskytte madvarer, så de ikke tager skade under transport. Med andre ord: plast har ingen steder hjemme i havet, men er rigtig svær at undvære i supermarkedet.

Plast beskytter madvarer

Plastemballage beskytter produkter, som det ofte har krævet mange ressourcer og tid at producere. Plast er let, slidstærkt og fleksibelt, hvilket gør det ekstremt velegnet til at transportere fødevarer samtidig med, at plasten holder maden frisk og uskadt.

I den nuværende debat bliver det ofte overset, hvor positiv en rolle plast spiller for miljøet. Plast er godt til at forhindre madspild. Uden plast ville vi stå med voldsomt store logistiske udfordringer – og mere madspild.

- Det er nemt at få øje på og forstå, at plastemballage, som skødesløst er smidt i naturen, er med til at skade vores miljø og vand. Men samtidig må vi ikke glemme, at madspild også efterlader et meget stort og negativt aftryk på vores omgivelser, slutter Janni Langkjær Pedersen.

/h

 

26/6 2019