FoodTech og DiaLabXpo åbnet med prisoverrækkelser og fokus på bæredygtighed
Hydract vandt årets FoodTech Award, der blev overrakt ved åbningen af FoodTech 1. november. CEO i Hydract Peter Espersen flankeret af Georg Sørens (tv) og Thomas Mathiasen fra awardkomiteen.FotoMCH/LM

FoodTech og DiaLabXpo åbnet med prisoverrækkelser og fokus på bæredygtighed

Det centrale omdrejningspunkt var bæredygtighed, da FoodTech og DiaLabXpo 1. november åbnede med taler til tiden i MCH Messecenter Herning. Samtidig blev vinderen af årets FoodTech Award fundet, ligesom sløret blev løftet for en stribe IFC International Food Contest-vindere. Messens tre dage byder på flere end 270 udstillere og over 90 faglige events og indlæg

Messen for fødevareteknologi FoodTech slog tirsdag morgen dørene op til tre dage med fuldt fokus på fremtidens fødevareindustri.

Fødevareindustrien er allerede nu særdeles optaget af bæredygtighed, hvilket tydeligt afspejles blandt messens mange udstillere og i det omfattende konferenceprogram. Også ved den officielle åbning var grønne løsninger et gennemgående tema.

- Fødevareindustrien er langt fremme i forhold til at skabe bæredygtige løsninger inden for vand- og energibesparelse - og vi ser frem til at danne rammen om udstillernes mange nyskabelser og bæredygtige løsninger, lød det fra administrerende direktør i MCH Georg Sørensen, der fortsatte:

- Konference- og aktivitetsprogrammet byder på en lang række indlæg med bæredygtighed som omdrejningspunkt, og på messen har vi et særligt fokus på affaldssortering, herunder omdannelse af organisk affald til biogas. Vores generelle tilgang til bæredygtighed i MCH er, at hver for sig kan vi noget - men sammen kan vi meget mere.

I sin tale kom direktøren også ind på vigtigheden af det personlige møde og nærværet på messen, og så takkede han både samarbejdspartnere og udstillere for deres flotte opbakning til messen.

Profitabel og bæredygtig på samme tid
Georg Sørensen var ikke ene om at berøre bæredygtighed i sin tale, som således også var det altoverskyggende tema hos Daniella Schmidt, der arbejder strategisk med netop bæredygtighed i energikoncernen SEF. Tidens klimaudfordringer var på dagsordenen, og blandt budskaberne var, at man sagtens på samme tid kan være en profitabel og bæredygtig virksomhed, men at det kræver sit.

- Som virksomhed skal man være formålsdrevet og lade holdninger og handlinger flugte, og det kræver flere ting: Man skal definere sine holdninger, man skal organisere sig, man skal have mod og turde handle, og man skal italesætte, hvad det er for en forvandling, man vil, og hvordan man vil udføre den, opfordrede Daniella Schmidt.

Stolt prisvinder: Det er motiverende
I forbindelse med åbningen skulle også vinderen af årets FoodTech Award kåres, og til det formål indfandt mentor og talsmand for award-komitéen Thomas Mathiasen sig på scenen.

Prisen uddeles til den virksomhed, hvis indstillede produkt har den største nyhedsværdi, det største potentiale for implementering og den mest positive indvirkning på omgivelserne, og i år faldt valget på Hydract fra Holstebro og virksomhedens vandhydrauliske ventil.

- Tak for det - det er en overraskelse, fordi der er så mange andre gode bidrag. Jeg er ærligt forbavset og samtidig meget stolt på vegne af vores team. Jeg vil gerne takke komitéen - vi ved om nogen, hvor svært det er at trænge igennem med ny teknologi, så vi ser det her som et kæmpe skulderklap. Det er motiverende for os, konstaterede CEO i Hydract Peter Espersen, da han modtog prisen.

Mejeribruget har klimaplanen klar
Tirsdag åbnede også udstillingen og konkurrencen 'IFC International Food Contest', mejeribranchens største enkeltstående begivenhed, der i år kan bryste sig af 1.388 tilmeldte produkter.

Formand for Mejeriforeningen Steen Nørgaard Madsen forestod åbningen og berørte dagens folketingsvalg, inden han tog fat på et andet valg:

- I mejeribruget har vi allerede foretaget et afgørende valg - vi har nemlig valgt både klima og mejeri. Der venter os en kæmpe opgave, som kræver, at vi alle sammen gør en indsats, lærer af hinandens erfaringer, tænker os godt om, udvikler nyt, tør investere og i øvrigt vover at samarbejde på tværs af sektorer og landegrænser. Vi har sat os konkrete mål for sektorens klimareduktioner og udarbejdet en plan for, hvordan vi når derhen, lød det fra Steen Nørgaard Madsen.

Som en del af åbningen fik vinderne af International Dairy Contest og Gourmetprisen overrakt deres priser af administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Merete Juhl (se vinderne længere nede). Onsdag kåres vinderne i konkurrencens afdeling for hold.

Udstillere, konferencer og DiaLabXpo
Sideløbende med FoodTech gennemføres DiaLabXpo, der henvender sig til diagnostik- og laboratoriebranchen og danner rammen om viden, fremtidens løsninger, faglige events, branchens trends og networking - og ganske som det er tilfældet med FoodTech, er bæredygtighed også det gennemgående tema i DiaLabXpo-regi.

Messens tre inspirerende og aktivitetsmættede dage har fokus på food processing, food packaging, vandløsninger og fødevaresikkerhed.

Flere end 270 udstillere står klar til at præsentere fødevareteknologiske nyheder, og derudover har messens besøgende mulighed for at blive klogere via det omfattende konferenceprogram, der tæller flere end 90 faglige events og indlæg.

Foruden vand og fødevarer beskæftiger programmet sig blandt andet med plastemballage og elektrificering, og hertil kommer en lang række indlæg fra toneangivende aktører, der på Speak Up-scenen alle forholder sig til temaet 'Reduce, Reuse, Recycle'.

-hawin

2/11 2022