Der vokser snart græs i vores fodspor

Der vokser snart græs i vores fodspor

GLUDAN investerer nu i endnu flere bæredygtige løsninger. Det skal gøre virksomhedens produktion og drift CO2-neutral og sikre så miljøvenlige produkter som muligt

Af Hans Windeløv

Flere solceller, etablering af regnvandsreservoir, solenergiopsamling i et kæmpe batteri og et tæt samarbejde med lokale leverandører skal forstærke limproducenten GLUDANs indsats for bæredygtighed yderligere.

Den danske virksomhed med produktion i Büchen i Hamborgområdet udvider i samme ombæring både produktion og lagerfaciliteter. Også her er der oplagte muligheder for at styrke indsatsen for en endnu mere bæredygtig produktion.

Egen energiforsyning

- Vi benytter allerede solceller, som bidrager med strøm til vores produktion, og det er med til at styrke målsætningen om at fremstille vore limprodukter CO2-neutralt. Med udbygningen af fabrikken og lageret opsætter vi endnu flere solceller og forsyner systemet med et kæmpe batteri, som lagrer energien. Meningen er, at vi benytter batteriet både til produktionen og til at oplade vores flåde af elbiler, som vi løbende udvider i takt med, at vi udfaser benzin- og dieselbiler.

Sådan siger administrerende direktør hos GLUDAN, Kim Szöts. Han understreger dog, at man allerede ved opstarten af GLUDAN i 1977 tænkte grønne tanker, og at det derfor er helt naturligt at forsætte i det spor.

- I forbindelse med den seneste udvidelse af produktionen i 2012 fik vi udover solceller også installeret opsamlings- og rensningsanlæg til spildevand. I takt med det øgede fokus på bæredygtighed og cirkulær økonomi - som kun er blevet større og større både i Danmark, Tyskland og i resten af verden, har vi oplevet stor interesse for vores produkter og for vores virksomhedsdrift.

- Der er faktisk rigtig mange nye kunder og andre virksomheder, der vil samarbejde med os. Det er da også en af årsagerne til den kommende udvidelse og udbygning af de grønne energiløsninger. Det minimerer vores CO2-belastning over en noget bredere front end i dag.

Høje krav til råvarerne

GLUDAN producerer og leverer limprodukter til en stor del af emballageindustrien. Alle produkter er vandbaserede og produceres helt uden brug af opløsningsmidler. Samtidig bruger GLUDAN mange ressourcer på at finkæmme markedet for de råvarer, som man benytter til produktionen. Her stilles nemlig meget høje krav til certificeringer om forsvarlig produktion og genanvendelighed.

- Kemiindustrien, som vi er en del af, har altid været meget udskældt ud fra et miljøhensyn. Det har vi for længst gjort op med ved at sætte gang i en bevægelse mod CO2-neutral produktion, og ved at benytte råvarer af genanvendelige materialer. Vi producerer over 1600 forskellige kundespecifikke produkter, som alle lever op til vores grønne standarder. Derudover er vi i fuld gang med at udvikle biobaseret lim.

- Det koster kassen at producere, men jeg er overbevist om, at efterspørgslen nok skal stige i takt med, at emballageproducenter, deres slutkunder og måske myndigheder stiller krav om brugen af det. Det vil i så fald få prisen til at falde, siger Kim Szöts.

Samtidig bestræber man sig på at foretage indkøb hos lokale leverandører.

- De råvarer, vi benytter, købes - hvis muligt - i Europa, da transportomkostninger samt klima- og miljøbelastninger er med i overvejelserne i stort set alle aspekter af produktionen og virksomhedsdriften. Ja, faktisk går joken internt i virksomheden på, at der snart vokser græs i vores fodspor.

Små og store kunder

- GLUDAN leverer lim til en bred vifte af kundesegmenter og ingen kunde er for lille. Vi er specialister indenfor lim til æsker og emballage - både til luksusvarer og til lavprisprodukter. Samtidig leverer vi store mængder lim til ringbindssektoren. Faktisk er det vores limprodukter, som holder sammen på 90 % af de ringbind, der bliver brugt i Europa.

GLUDANs spidskompetence er at lave skræddersyede limprodukter til kunderne. Det kræver en del dialog og analyse af den specifikke opgave, som limen skal løse.

- Vi er specialister i at udvikle lige præcis de typer af lim, som fungerer optimalt i selve limningsprocessen - det skaber værdi for kunderne både i selve arbejdsprocessen såvel som økonomisk. Når vi samtidig går den ekstra mil, det kræver at lave miljøvenlige produkter og producere dem på en CO2-neutral måde, bliver vi en attraktiv samarbejdspartner for rigtig mange virksomheder.

Nye græsgange

Kim Szöts ser da også frem til, at udvidelsen af produktionen og lageret står klar i løbet af efteråret. Det gør nemlig GLUDAN i stand til at møde fremtidens krav på en mere fleksibel måde.

- Vi holder fast i det, som vi kan, og fortsætter udviklingen med at gøre både produkter og drift så bæredygtig som muligt. Med den øgede kapacitet bliver vi dog også i stand til at udvide vores forretningsområder. Selvom vi i øjeblikket er en mindre spiller på markedet, er vi dog godt kendte. Ikke mindst for den høje kvalitet og for de grønne initiativer vi tager.

- Vi ønsker at udnytte dette langt mere målrettet i den fremtidige produktion, hvor vi hurtigere kan omstille produktionen fra opgave til opgave og samtidig også kan producere lim i langt større mængder. Hvad det sidste angår, bliver vi dermed i stand til at gå ind på markedet for bulk, hvor vi altså kan producere selv store mængder specialproduceret lim og få dem afsendt i store mængder ad gangen. Det er en udvikling, jeg glæder mig utroligt meget til, siger Kim Szöts. 

 

21/4 2021