Dansk verdensrekord i bakke-dispensering

Dansk verdensrekord i bakke-dispensering

Efter flere måneders intensiv forberedelse satte emballage-virksomheden Qupaq en officiel verdensrekord ved at dispensere hele 1.094 bakker på bare 60 sekunder under Interpack 2023 i Düsseldorf. Formålet var at sætte fokus på innovation i fødevareindustrien. Se video:

Del artiklen på

Normalt kører en bakkedispenser til fødevareemballage med 50-60 bakker i minuttet. Er der brug for en højere hastighed end dét, vælger man typisk at udbygge produktionslinjen med en dispenser mere.

Det vakte derfor stor opmærksomhed, da nordjyske Qupaq annoncerede, at de på Interpack 2023 i Düsseldorf ville forsøge at sætte en officiel verdensrekord ved at køre mindst 1.000 bakker igennem en bakkedispenser på blot 60 sekunder. Hos Qupaq, der opstod i 2022 efter en fusion mellem pakke-divisionerne i Carsoe og Intech, har de længe ment, at de har verdens hurtigste bakkedispensere. Og fredag den 5. maj blev det officielt. Hele 1.094 bakker lykkedes det at dispensere i løbet af de 60 sekunder, som det kan ses i videoen her:

- Rigtig mange i fødevareindustrien kender vores produktlinjer, Intray og Anytray, og nu kender de også navnet Qupaq. Med denne verdensrekord sender vi budskabet om, at de to brands er forenet i en fælles virksomhed, der vil tage automation i fødevareproduktion til et endnu højere niveau, siger marketing manager Jesper Johansen fra Qupaq.

Fokus på innovation
Qupaq havde tre forsøg til at nå målet om at dispensere mindst 1.000 bakker på 60 sekunder. Det lykkedes i alle tre tilfælde, og faktisk nåede man i det tredje forsøg op over 1.100 bakker. Men på grund af en fejl i tællesystemet blev forsøget ikke godkendt af den uvildige notar, som var til stede for at sikre, at alt gik rigtigt til, og rekorden kunne gøres officiel.

For Qupaq gør det dog ikke glæden over verdensrekorden mindre. Det primære formål med rekordforsøget er at sætte fokus på innovation i fødevareindustrien, som står overfor en enorm udfordring med at brødføde en voksende global befolkning. Her vil mere automation være en af nøglerne til at øge produktiviteten.

- Hastighed er ikke i sig selv et mål for os. Ingen af vores kunder har brug for en maskine, der kan dispensere 1.000 bakker i minuttet – ikke endnu i hvert fald. Men en forudsætning for innovation er, at nogle går forrest. Vi vil gerne appellere til, at flere virksomheder i branchen udfordrer grænserne for, hvad der er muligt i alle led af produktionen, siger Jesper Johansen.

Ultimativ stresstest giver værdifuld læring
Forud for Interpack 2023 er gået flere måneders intensiv forberedelse med tilpasning af dispenseren. Blandt andet har Qupaq forstærket sit smart tool for at reducere slitage og installeret en stærkere gearing for at nå den ønskede hastighed. Undervejs har Qupaq også videreudviklet sit design af det roterende værktøj, der adskiller bakkerne fra hinanden.

- At køre mere end 1.000 bakker igennem uden fejl i løbet af 60 sekunder er den ultimative stresstest, der presser vores mekanik og software til det yderste. Vi har lært enormt meget i processen, og det bliver værdifuld viden for os i den videre udvikling af vores produkter, siger Jesper Johansen.

Om Qupaq A/S
Qupaq har hovedkvarter i Brønderslev, Danmark, og er verdens førende leverandør af løsninger til bakkedispensering i fødevareindustrien. Virksomhedens automatiske dispenseringsløsninger håndterer årligt over 10 mia. bakker til pakning af fødevarer på mere end 50 markeder.

Qupaq opstod i 2022 som resultatet af en fusion af pakkedivisionerne i Carsoe og Intech International. Virksomheden råder over de to førende produktbrands inden for bakkedispensering, det elektriske system, Intray, og det pneumatiske system, Anytray.

-lipe

12/5 2023