Skrappe krav kan skabe global vækst for CIM

Skrappe krav kan skabe global vækst for CIM

Inden for få år skal alle medicinalproducenter have ændret deres pakkelinjer. Timingen er helt rigtig for det danske tekonologi-guldæg, derfor har ejerne af CIM nu fået fonden VækstPartner Kapital ombord som aktive, internationalt orienterede medejere

- Kan I vokse nok til, at I kan følge med os ud på verdensmarkedet?

Sådan et spørgsmål fra en kunde er et klart signal om en gylden mulighed. Og den mulighed griber CIM Industrial Systems nu. Med sin nye medejer VækstPartner Kapital ombord er CIM nemlig klar til global ekspansion.

 Spørgsmålet om vilje til vækst kom fra CIM's partner SVM Automatik i Silkeborg, som udvikler produktionslinjer til pharmabranchen. Sammen har SVM og CIM blandt andet udtænkt og bygget en såkaldt serialiserings-løsning, der imødegår nye regulativer for medicinalindustrien globalt.

Det handler om, at al medicin skal mærkes med en unik kode, der sikrer sporbarhed hele vejen fra producent til apotek for at undgå kopimedicin. CIM leverer hardware og software til at generere, kontrollere og dokumentere data om hver enkelt æske medicin.

- Det er big business. Potentialet er stort. Inden for få år skal alle medicinalprodukter have ændret deres pakkelinjer. CIM gør det muligt for os at kunne levere en komplet løsning til serialisering. Derfor er jeg særdeles glad for, at CIM sammen med VækstPartner Kapital aktivt indtager en ny rolle med fokus på global vækst, siger Lars Hansen , CEO i SVM Automatik .

Strategisk saltvandsindsprøjtning
CIM's CEO, Allan Henneberg ser VækstPartner Kapitals køb af 43,75 procent af virksomheden som en solid strategisk saltvandsindsprøjtning:  

 - Man satser, når man føler sig mere sikker. Sideløbende med vores konsulentforretning, som vi fortsat venter vækst i, udvikler vi nu også mere standardiserede og skalerbare løsninger, så kan skabe en mere accelereret fremgang. Det betyder meget for os, at VækstPartner Kapital selv placerer sig fysisk i virksomheden en gang om ugen og også har investeret deres egne penge. Det giver mere hands-on og hånden på kogepladen. Hvis der skal investeres i vækst-tiltag, har vi nu også adgang til kapital, pointerer han.

CIM har siden 1998 systematisk opbygget en særdeles sund forretning baseret på udvikling af sofistikeret software til automatisering af blandt andet test, måling og kvalitetssikring i den danske industri.

Kundelisten tæller, Vestas, Siemens, Jabra, Johnson Controls, Bang & Olufsen, Danfoss, Cobham, Kamstrup, Novo Nordisk og mange andre. Bruttofortjenesten i 2017 steg med 4 millioner til 17 millioner kroner og bundlinjen viste et overskud på 3,7 millioner kroner. Medarbejderstaben fordelt på kontorer i Hasselager, Struer, Fredericia og Hørsholm og tæller nu 21 personer.

Den skjulte værdi
Et firma med CIM's profil og historik er netop den type selskaber, som VækstPartner Kapital er fokuseret på at booste med sin ekspertise, netværk og mindset. VækstPartner Kapital er blevet betroet i alt 100 millioner kroner af cirka 30 investorer, som dog generelt indtager en diskret position i kulissen, mens fondens partnere er til stede hos porteføljevirksomhederne mindst en dag om ugen for at bidrage strategisk og operationelt med deres erfaring og kompetencer.

Fonden så dagens lys i 2016, og der er afsat op til 11 år til at skalere porteføljevirksomhederne til vækst og exit og derved skabe et godt afkast. Den forvaltes på fuld tid de to partnere og investorer Klaus Bülow Davidsen og Jon Risvig .

 - Den danske industri rummer rigtig mange højtspecialiserede teknologileverandører, der leverer skræddersyede løsninger til de store sværvægtere. Det tilsikrer nogle virkelig stærke løsninger til kunderne, der dog kan være svære at replikere.
Skalering til vækst og øget eksport kalder på standardisering, og det kalder på en ny strategi, hvor man sælger mere end timer. Det er vanskeligt for ledelsen i en mindre virksomhed både at passe den daglige forretning og samtidig fokusere på strategisk udvikling, der skaber vækst. Her bidrager vi som partnere med det, der er brug for i den enkelte virksomhed, forklarer Jon Risvig, partner i VækstPartner Kapital.

Hans kollega Klaus Bülow Davidsen uddyber:

 - Fagligheden betyder så meget for disse teknologivirksomheder. De har virkeligt det fagligt skarpeste produkt. Men det kan ske på bekostning af at overveje, hvad man kan gøre for også at vokse og blive stærkere end andre i branchen. Netop det kommercielle mindset kan vi bidrage med. CIM Industrial Systems er godt eksempel: De er rigtig dygtige til at skabe en god forretning og levere gode resultater og sund bundlinje, men de har ikke satset så meget på at skabe høj vækst. Her ser vi mulighed for at realisere det potentiale og derved gøre en markant forskel for CIM, betoner partner Klaus Bülow Davidsen. 

Værdifuldt dealflow
De mindre og mellemstore (10-75 mio. kr. omsætning) danske B2B teknologifirmaer med en stærk markedsposition repræsenterer generelt et uopdyrket marked for investeringer, fordi de ikke falder inden for kriterierne hverken hos business angels, hos venture fonde eller hos traditionelle kapitalfonde. Dette marked har en af Danmarks investorer blik for, men ikke tid til selv at opdyrke, nemlig Enrico Krog Iversen . Han investerer selv især i små nye virksomheder i den globale robotindustri, men han ønsker ikke at gå glip af guldæggene i vækstlaget:

 - Der er mange spændende virksomheder blandt industriens SMV'er, som kan skaleres til global vækst. Men det kræver en grundig screening af markedet at finde dem med det mest interessante afkastpotentiale, og porteføljeselskaberne har ofte gavn af ekstraordinært aktive medejere med dyb fokus på skalering og professionalisering. Det er vanskeligt at gøre på egen hånd. Med VækstPartner Kapital skyder jeg genvej til disse seriøse kapitalsøgende virksomheder, som jeg givetvis ikke selv ville være stødt på, siger Enrico Krog Iversen. 

Hos en af de virksomheder, som VækstPartner Kapital købte sig ind i for 18 måneder siden, har stifter af TriVision Ole Neckelmann mærket en markant forskel for virksomheden.

 - Vi trængte til at få nye øjne på, hvordan vi kørte butikken efter 17 år som virksomhed. VækstPartner Kapital brænder lige så meget for det, som vi selv gør. Det kan aflæses direkte på efterspørgslen, at vi er på vej i den rigtige retning omkring professionalisering af hele firmaet og ny ledelse. Jeg kan også mærke, at det betrygger vores kunder, at vi har dem ombord som medejere, siger Ole Neckelmann.

Porteføljen i VækstPartner Kapital omfatter nu TriVision, EverShelter, Mobaro og CIM Industrial Systems.

-lipe

 

18/4 2018