Finsk papirstrejke er slut

Finsk papirstrejke er slut

Strejken på UPMs papirfabrikker er stoppet med øjeblikkelig virkning. Siden årsskiftet har mellem 200 og 3000 medarbejdere nedlagt arbejdet, og det har betydet mangel på papir til bl.a. magasiner og etiketter i hele Europa

Årsagen til strejken var uenigheder om kollektive overenskomster på fem virksomheder i UPM Raflatackoncernen, som er en af Europas største etiketproducenter. Siden arbejdsnedlæggelsen begyndte er den blevet forlænget i flere omgange, men nu er parterne nået til enighed om en fireårig aftale, som erstatter en tidligere aftale i papirindustrien helt tilbage fra 1940.

Riitta Savonlahti, som er personaldirektør i UPM er meget glad for, at parterne har godkendt forligsforslaget og kalder aftalen historisk.

Nyheden glæder også adm. direktør i den danske brancheforeningen GRAKOM, Thomas Torp, som siger, at det er en af de bedste nyheder i lang tid, selvom der stadig er udfordringer på papirmarkedet.

-Det vil tage tid inden vi er tilbage på normale papirleverancer, for der er mange andre faktorer, der spiller negativt ind på papirmarkedet i Europa i disse måneder, siger han og nævner bl.a.
udviklingen i energipriserne, ekstremt høje transportomkostninger og fortsatte eftervirkninger efter covid-krisen. Forudenden omstændighed, at efterspørgslen efter papir vokset blandt andet på grund af det stigende emballageforbrug.

-lipe

26/4 2022