UPM-Undersøgelse: 20 procent emballage skal stadig bortskaffes i 2040

UPM-Undersøgelse: 20 procent emballage skal stadig bortskaffes i 2040

Selv om genbrug, genanvendelse og kompostering er højt på dagsordenen, og fiber overhaler plast vil en femtedel af alle fødevareemballager stadig skulle deponeres eller forbrændes om 18 år medmindre udviklingen accelereres. Det viser en undersøgelse, den finske papirkoncern UPM har fået foretaget

Af Lisbeth Petersen

Mere end 200 globale emballagespecialister fra hele værdikæden har bidraget til undersøgelsen, som er sat i værk af UPM Specialty Papers for at få en kollektiv vurdering af de nøgletrends, der forventes at fremme bæredygtighed i fødevareremballageindustrien inden 2040.

I dag består fødevareemballage overvejende af plast, og genanvendelsesprocenterne er relativt lave.

Mens fiberbaseret emballage i vid udstrækning bliver genanvendt i non-food produkter, mener industrien, at den om små to årtier - i 2040 - vil kunne nærme sig fuld cirkularitet med materialet, efterhånden som den tekniske udvikling vil gøre det egnet til fødevareemballage.


Genanvendelsesandelen for plast forventes også at vokse, viser rapporten med konklusionerne fra undersøgelsen.

-Emballageindustrien vil intensivere indsatsen på forskning og udvikling for at imødekomme stigende forbruger- og lovgivningsmæssig efterspørgsel på flere genanvendelige og komposterbare emballager.

Som følge heraf forventer vi, at andelen af fiberbaseret fødevareemballage vil vokse, godt hjulpet på vej af gennembrud inden for barriereegenskaber og brug af smarte teknologier, der hjælper med at formidle information til forbrugerne hurtigt og nemt, siger Maria Saloranta, som er Vice President for Strategi i UPM Specialty Papers.

Plast til særligt, kritiske produkter
Industrien forventer den globale andel af polymerbaseret emballage vil falde til det halve i løbet af de næste to årtier, mens fiberbaserede materialer forventes at bidrage til over 40 procent af alle materialer i brug til fødevareremballage.

Undersøgelsen viser, at industrien forventer et USD 20 milliarder dyrt skifte fra polymerbaseret til fiberbaseret emballage inden 2040, fortæller Ciaran Little, global vicedirektør i analyse og rådgivningsvirksomheden, Smithers, der har stået bag undersøgelsen, og fortsætter:

-Brugen af polymeremballage vil ikke blive elimineret, men vil blive brugt fokuseret i produkter, hvor der er særligt kritiske og høje krav til styrke og barrierer.

 

18/5 2022