Tætstablede bakker får ny luft

Tætstablede bakker får ny luft

Tætstablede bakker er ikke altid de nemmeste at have med at gøre for dispenseringsmaskinerne i fødevareindustrien. Med udviklingen af en maskine, der dispenserer tætstablede bakker lynhurtigt, har firmaet JKT gjort noget ved problematikken

Af Hans Windeløv

Særligt inden for convenience food og ready meals er de bakker, man bruger, fremstillet, så de er meget tætte i stablingen. Det reducerer pladsspild og er hensigtsmæssigt både på lageret og i vareforsyningen, hvor man dermed ikke skal transportere en masse luft. Man får en mere effektiv og miljøvenlig transport og får altså også plads til flere bakker i dispenseringsmaskinerne ude i fødevareproduktionerne.

400 bakker i minuttet
Men netop dispenseringen af bakkerne har i mange år været en af problemstillingerne ved de tætstablede bakker. Det er nemlig ikke alle dispenseringsmaskiner, som er glade for de tætstablede bakker. Det fortæller Flemming Aarslev Christensen fra Jysk Konstruktions Teknik, JKT, i Randers.

Firmaet har lang erfaring med konstruktion af dispenseringsmaskiner til produktionslinjerne i blandt andet fødevareindustrien. Nu lancerer JKT så en A2 dispenseringteknologi,  til netop tætstablede bakker.

- Det gør det muligt at dispensere bakkerne fejlfrit, og med op til hastigheder på 400 bakker i minuttet. Det er nyt og er noget, vi har brugt lang tid på at realisere, siger Flemming Aarslev Christensen og fortæller, at firmaet har samarbejdet med flere plastbakke producenter gennem et langt udviklingsforløb.

Lang tradition med hakket oksekød
- Når det eksempelvis handler om fersk kød, er der en lang tradition for at bruge flere forskellige standardbakker, som alle ligner hinanden og er stort set ens i størrelse. Det er blandt andet dem, man snupper i køledisken med 500 gram hakket oksekød. Fra kødproducent til kødproducent og fra pakkeri til pakkeri bruger man bakker, som er meget ensartede, og som har det tilfælles, at den enkelte bakke er meget nem at dispensere fra stablen med tomme bakker. Disse tomme bakker er nemlig stablet med op til otte millimeters afstand til hinanden. Det gør det nemt for dispenseringsmekanikken at dispensere bakkerne og føre dem frem til fyldeprocessen, som derfor kan ske i et meget højt tempo, siger Flemming Aarslev Christensen og kommer ind på, at der ofte kun er ned til 1,4 millimeter mellem de tætstablede bakker til convenience food og såkaldte Ready Meals.

- Udstyr til dispensering af de tætstablede bakker er ikke så udbredt, og der har indtil nu været  problemer og store udfordringer med at dispensere disse bakker. Det er vi sikre på, at vores ny A2 dispenserings teknologi vil ændre, siger han.

Brugen af de tætstablede bakker er endnu ikke så udbredt i Danmark. De bliver primært anvendt i offentlig regi i forbindelse med ældre- og plejehjemsmad.

- Lande som England og Irland er dog fem til seks år foran i forbruget af disse bakker, og her har man et meget større forbrug af convenience løsninger i dagligdagen, og den tendens vil også ramme Danmark i de kommende år, siger Flemming Aarslev Christensen.  

Bakker med variationer er velkomne
Jysk Konstruktions Teknik har udviklet dispenseringsteknologien, A2, hvor dispenseringsværktøjerne kan dispensere bakkerne, selv om de er meget tæt stablede. Maskinen bruger fire af de såkaldte denesting værktøjer, når den dispenserer en kvadratisk eller rektangulær bakke.

- Teknologien kan håndtere både tætstablede bakker og de traditionelle bakker. Og samtidig kan løsningen håndtere bakker fra mange forskellige producenter og også bakker, som varierer i størrelse inden for nogle bestemte tolerancer, siger Flemming Aarslev Christensen.

Han kommer ind på, at man med specialfremstillet måleudstyr kan opmåle og dokumentere de forskellige bakkers variationer, stakkecentricitet og tolerancer. Herefter fremstilles og konfigureres A2 dispenserings værktøjerne og monteres i selve dispenseringsmaskinen, hvorefter de tætstablede bakker dispenseres fejlfrit.

- Vi ser et kæmpe potentiale med den nye bakke dispenserings teknologi. Brugen af den betyder, at det bliver interessant for fødevareproducenter og brandowners at orientere sig efter de bakker, der giver store besparelser  i alle logistikleddene. De bakker, der i tom tilstand før fyldte fire paller, kan nu være på en palle. Det giver altså en mere effektiv og miljørigtig transport, hvor man over lange afstande kan spare op til 40 % af transportudgifterne. Og så skaber det også en langt mere effektiv produktion hos fødevareproducenterne, da der kan være mange flere bakker i indfødningsmagasinerne på maskinerne, og dispenseringen samtidig er hurtig, forklarer Flemming Aarslev Christensen.     

23/10 2017
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage