Tendens: Større interesse for plast - tilpasset i mindre mængder

Tendens: Større interesse for plast - tilpasset i mindre mængder

De europæiske dagligvarebutikker i Europa har ændret syn på, hvordan emballage kan blive mere miljøvenlig. Det siger Sealed Airs forretningsudvikler, som peger på fire områder, hun ser blive taget i brug i industrien for at forbedre emballageydelsen og reducere affalds- og CO2-mængderne

Af Lisbeth Petersen

Bæredygtighed i emballageudvikling handler ikke alene om selve emballagematerialet og dets genanvendelighed. Flere aspekter af emballageydelse herunder fødevaresikkerhed, holdbarhed, produktpræsentation og forsyningskædeeffektivitet, bliver stadig vigtigere. Og dermed også væsentligt for, hvordan virksomheder udvikler deres bæredygtighedsstrategier, samtidigt med, at forbrugerne stiller stadig højere krav til bæredygtighed.

 Stephanie Poole, forretningsudvikler i Sealed Air

Det er nogle af de konklusioner, forretningsudvikler i emballageproducenten Sealed Air, Stephanie Poole påpeger drager ud fra sit arbejde med en række fødevareforhandlere i Europa, som siger, at de ser et strategisk skift i, hvordan man griber bæredygtighed an i emballageudvikling.

God beskyttelse
Poole påpeger, at fremskridtene inden for genbrug tillige med tilgængeligheden til flere genbrugscentre, nu fører til et nyt syn på plastemballage og en større vilje til at betragte plast som et bæredygtigt valg. Dels gennem muligheden for at mindske afhængigheden af jomfruelige ressourser, dels når plasttik let kan genbrugs. 

Hun fortæller, at det igen fører til en større interesse for plastemballagens beskyttende egenskaber og en forståelse for, hvordan dette kan øge bæredygtigheden.  

Forlænget holdbarhed
-At forhindre ilt i at komme ind i emballagen spiller også en vigtig rolle for at forlænge holdbarheden af fødevarer, hvilket yderligere reducerer spild - især ved salg af friske fødevarer som kød og andre proteiner. Det kan for eksempel gørees med en vakuumpakkemaskine til såkaldt skin-packaging. Denne løsning låser friskheden ved at fjerne ilt, og kan forlænge holdbarheden med op til 20 dage, forklarer Stephanie Poole.

Præsentation af emballagen
Hvordan produktet præsenteres med sin emballage er et andet yderst vigtigt aspekt, ikke mindst for producenternes branding. Stephanie Poole påpeger, at butikkerne især til ferskvarediskene leder efter emballage, der forhindrer tåge i at danne sig på dem, simpelthen for at sikre, at produkterne skiller sig ud på hylderne og ser tiltalende ud i køleskabene.
Butikker overvejer også højglans emballagefilm, der forbedrer præsentationen, og lufttæt vakuumemballage der reducerer den samlede pakkestørrelse. Affaldsbevidste forbrugere kan blive afskrækket af, hvad de opfatter som overdreven emballage, siger hun.

Mindre pakkestørrelser
Det fjerde punkt, som Stephanie Poole fremhæver, er, at mindre og tætsiddende emballage foretrækkes af købmænd, der ønsker at reducere udledningen af CO2 i hele forsyningskæden.

Som eksempel nævner hun, at modificeret atmosfæreemballage (MAP) er meget brugt til at pakke kød i europæiske dagligvarebutikker.  

Selvom disse pakker har fordele i forhold til at bevare friskheden, rummer pakkerne meget tomt rum. Men her er forhandlerne begyndt at gentænke, ifølge Stephanie Poole, der mener, at flere går over til skin pack-emballage, der omhyggeligt og stramt kan vikles rundt om hver kontur af kødet. 

Dette reducerer den samlede pakkestørrelse, i nogle tilfælde med op til 50 procent,og gør det muligt for detailhandlere at optimere transport- og køleplads og reducere CO2-udledningen, tilføjer forretningsudvikleren.

 

26/1 2023
  • Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    Toilet- og køkkenruller får en ansigtsløftning

    emballage ›Returpap der forener design, cirkulær produktion og komfort bliver nok sjældent forbundet med toilet- og køkkenruller. Men nu lancerer Fritz Schur Consum sit Svanepapir, som er en iøjnefaldende produktnyhed til løsninger for netop disse produkter
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed