Stor efterspørgsel på færdigretter stiller nye krav til fødevareindustrien

Stor efterspørgsel på færdigretter stiller nye krav til fødevareindustrien

Især emballagen er en vigtig del af et godt convenience-måltid, mener Teknologisk Institut, som vil klæde fødevarebranchen på med optimerede teknologier til processering, emballering og tilberedning

Tidligere havde færdigretter et broget ry og blev primært forbundet med kopnudler og frysepizzaer. De udskældte måltider har dog fået et stærkt comeback i Danmark i løbet af de seneste år, og hylderne i supermarkederne er nu fyldt med sunde og velsmagende retter. Der er nemlig stor efterspørgsel på de opgraderede færdigretter, der kan spises direkte eller blot skal have en hurtig tur i mikroovnen.

- Markedet for convenience food er i hastig vækst, og det er nu, fødevareindustrien skal slå til. Forbrugerne efterspørger mad af høj kvalitet, og den skal også gerne være økologisk og tage hensyn til miljøet. Det stiller nye krav til branchen, som vi nu vil klæde godt på med nye teknologier inden for processering, emballage og tilberedning, fortæller Claus Hindborg Kristensen, projektleder på Teknologisk Institut.

Emballage med mange funktioner
Især emballagen er en vigtig del af et godt conveniencemåltid.
Den rette indpakning har to overordnede formål: At forlænge måltidets holdbarhed, og dermed mindske butikkernes madspild, og at være visuelt appellerende, så forbrugeren får lyst til at købe måltidet med hjem.

- Emballagen skal desuden kunne håndtere et varieret behov for opvarmning af de enkelte dele i det færdige convenience-måltid, og der er øget efterspørgsel på bæredygtig indpakning. Vores specialister kan udvikle skræddersyede emballageløsninger i samarbejde med den enkelte virksomhed, siger Claus Hindborg Kristensen.

Nye udfordringer
Convenience-måltider er særligt udfordrende, fordi håndteringen af råvarer starter hos producenten, men afsluttes hos slutbrugeren. Det stiller høje krav til råvarerne og fremstillingsprocesserne. Derudover består et convenience-måltid af forskellige komponenter, der varierer i tilberedningsgrad, f.eks. rå salat, semiforarbejdet kød og måske en dressing.

- Det kræver en multidisciplinær tilgang at fremstille en velsmagende færdigret af høj kvalitet. Mange fagområder skal spille sammen for at opnå succes. Med afsæt i industriens behov og danske kvalitetsråvarer udvikler vi konkrete løsninger på de udfordringer, producenterne oplever i forhold til convenience food. Ud over emballage har vi særligt fokus på udvikling af metoder, der kan måle og styre kvalitet og holdbarhed samt hvordan vi kan gøre fremstillingen af færdigretterne mere energieffektive, fortæller Claus Hindborg Kristensen.

Projektet er støttet af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte under Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Læs mere på bedreinnovation.dk

-lipe

12/11 2019
  • Gin på kande og musikalsk whisky

    Gin på kande og musikalsk whisky

    emballage ›Den engelske emballageproducent Hunter Luxery har specialiseret sig i at skabe kunstneriske designs, der samtidig udvider grænserne for teknikken, til nogle af verdens mest kendte mærkevarer. Her er et par eksempler fra spiritusbranchen:
  • Villum Fonden støtter forskning i genanvendelse af plast

    Villum Fonden støtter forskning i genanvendelse af plast

    emballage ›Kemiker og professor i organisak kemi på Aarhus Universitet, Troels Skrydstrup, er en af 11 topforskere, som modtager 30 millioner kroner fra fonden. De skal bruges på et projekt om Kemisk genanvendelse af svært nedbrydelige plasttyper
  • Dansk Træemballage køber Karl Hedin Emballage

    Dansk Træemballage køber Karl Hedin Emballage

    emballage ›Ejerne af svenske Karl Hedin Emballage og Dansk Træemballage, DTE har underskrevet en aftale om, at DTE overtager 100 % af aktierne i Karl Hedin Emballage og dets datterselskaber. Overtagelsen vil finde sted den 9. maj 2025
  • Innovative etiketteringsløsninger til fødevareindustrien

    Innovative etiketteringsløsninger til fødevareindustrien

    emballage ›IFFA er en vigtig messe for fødevareforarbejdningsindustrien. I år år er der fokus på mindre miljøbelastende praksisser, på innovation og digitalisering. Messe Frankfurt afholder messen i starten af maj måned. Blandt udstillerne er danske HM Systems
  • Høje standarder i ny aftaler om genanvendelse af glas og metal

    Høje standarder i ny aftaler om genanvendelse af glas og metal

    emballage ›Danmarks største kollektiv ordning, VANA, har netop udvalgt og indgået aftaler med de sorterings- og genanvendelsesanlæg, som fremover skal behandle danskernes glas- og metalemballage. Aftalerne stiller ambitiøse krav, og forventningen er, at de kan understøtte et bredt investerings- og kvalitetsløft til hele branchen
  • Ultralyd forbedrer tørringsprocesser i emballagefremstillingen

    Ultralyd forbedrer tørringsprocesser i emballagefremstillingen

    emballage ›Teknologisk Institut har udviklet en ny teknologi, der sikrer en hurtigere, mere energieffektiv og mindre miljøbelastende tørring af emballagebeholdere. Teknologien, som er under patentering, kan bruges til både flasker, dåser, krukker og rør
  • Millioner af mus får ny emballage

    Millioner af mus får ny emballage

    emballage ›Elektronikvirksomheden Logitec dropper med egne ord engangsplast een pakke ad gangen. Ved udgangen af i år vil virksomhedens computermus udelukkende blive pakket i papirmateriale og dermed spare 660 tons plastik
  • Papirposer designet til kemiske pulvere

    Papirposer designet til kemiske pulvere

    emballage ›Emballagevirksomheden Mondi har sammen med kemivirksomheden Evonik udviklet en genanvendelig letvægtspose til pyrogen silica, der bruges som tilsætningsstof i forskellige industri- og forbrugerprodukter