Plastemballage mindsker madspild, men forbrugerne mangler viden
Selina Juul, Årets Europæer 2020 og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Plastemballage mindsker madspild, men forbrugerne mangler viden

Kun omkring fem procent af en madvares samlede miljøbelastning, som kommer fra emballagen, mens madspild er en af de store CO2-syndere. Selina Juul fra Stop Spild Af Mad er blandt dem, som opfordrer til at blive klogere på plastikkens muligheder

Plast forlænger madens levetid og mindsker dermed madspild til gavn for klimaet og danskernes pengepung.
Alligevel viser en ny undersøgelse foretaget for Plastindustrien, at 66% af danske forbrugere i nogen grad til meget høj grad vil fravælge plast, selvom det betyder lavere holdbarhed på deres fødevarer.

Selina Juul, Årets Europæer 2020 og stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, har arbejdet med at forebygge og mindske madspild i over 12 år. Hun synes, at forbrugere har brug for mere viden, hvad angår plast og madspild, og siger i et indlæg til Plastindustrien:

-Når den svenske forsker fra Karlstads Universitet, Helén Williams siger, at kun 5 % af en fødevares klimapåvirkning kommer fra emballagen, bør vi i højere grad skrue ned for madspildet end for brugen af emballage. Forskere har længe sagt, at det er bedre for miljøet at have emballage på råvarerne, så de holder sig friske længere, end det er at undlade emballagen og så ende med at smide fordærvede fødevarer ud. Også Nordisk Ministerråd har i en rapport fastslået, at optimal emballage er med til at mindske madspild.

Selina Juul fortsætter:

– Mange forbrugere har i snart mange år set sig sur på plastemballage, og den fylder da også en del i vores affaldspande. Men vi glemmer tit, at det er netop emballagen som er med til at få vores mad til at holde længere. Derfor skal vi alle blive klogere på plastikkens muligheder. Hermed mener jeg bestemt ikke, at vi skal have mere emballage, men vi skal hele tiden udvikle mere intelligent og bæredygtig emballage.

 

Plastemballage skal genbruges og genanvendes
Så i stedet for at mindske brugen af plast skal vi fokusere på at ændre vores brug-og-smid-væk kultur, da plast er en alt for værdifuld ressource til at ende i forbrændingsovnen eller naturen.

Derfor arbejder Plastindustrien på at sikre, at plast udnyttes bedst muligt, hvilket betyder, at plastemballagen skal designes, så den kan genbruges og genanvendes.

– Vi tænker rigtigt meget over, hvordan plastemballage bliver gjort nemmere at genbruge og genanvende. Som industri tager vi gerne et stort ansvar for at gøre plastemballagen mere bæredygtig. Blandt andet har vi udarbejdet en populær designguide, som viser, hvordan man kan træffe de grønne valg i designfasen, siger Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien, og tilføjer:

Bedre design gør det dog ikke alene. Der er også brug for, at indsamlingen, sorteringen og den generelle behandling af vores plastaffald i Danmark bliver forbedret. Vores ønske er, at både industrien og Christiansborg omfavner visionen om, at Danmark skal være testnation for de nyeste sorteringsteknologier som eksempelvis digitale vandmærker.

-lipe

29/9 2020
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K-2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud