Plast forhindrer stadig madspild

Plast forhindrer stadig madspild

Vi hører ofte om negative miljømæssige konsekvenser ved plast, men faktisk beskytter plastemballage fødevarer og forhindrer, at dyrt produceret mad ender på lossepladsen

I dag ryger op mod en tredjedel af verdens samlede fødevareproduktion på lossepladsen. Det har store negative konsekvenser for miljøet, for der bruges enorme ressourcer på at producere mad, som aldrig bliver spist − bl.a. 250 milliarder kubikmeter vand. FN-organisationen FAO skønner, at 30 % af verdens samlede landbrugsareal og en udledning på 3,3 milliarder tons drivhusgasser går til madspild.

Sådan lyder det i en kommentar fra emballageproducenten RPC Superfos. Producenten kommer videre ind på at det er i den forbindelse at plastemballage kommer ind i billedet og har en berettigelse. Plast spiller nemlig en afgørende og ofte overset rolle, når det kommer til at beskytte fødevarer og forhindre madspild. Plast har mange positive egenskaber, når man ser på hele forsyningskæden fra jord til bord.

Hold plasten væk fra havet, men behold det i supermarkedet

- Plast har naturligvis ikke noget at gøre ude i naturen, og bør genanvendes i et langt større omfang, end vi ser i dag. Det er indiskutabelt. Men samtidig kan vi ikke se bort fra de mange virkelig nyttige egenskaber, som plast har, når det handler om at forhindre madspild, siger Janni Langkjær Pedersen, kommunikationsansvarlig, bæredygtighed hos RPC Superfos.

- Mængden af madspild i forsyningskæden ville formentlig stige voldsomt, hvis vi helt stoppede med at benytte plastemballage, da vi endnu ikke har et bedre og mere bæredygtigt alternativ. Selvom vi skal undgå overforbrug af emballage, kan vi ikke se bort fra, at plastemballage har nogle enestående egenskaber i forhold til at forlænge madens holdbarhed og beskytte madvarer, så de ikke tager skade under transport. Med andre ord: plast har ingen steder hjemme i havet, men er rigtig svær at undvære i supermarkedet.

Plast beskytter madvarer

Plastemballage beskytter produkter, som det ofte har krævet mange ressourcer og tid at producere. Plast er let, slidstærkt og fleksibelt, hvilket gør det ekstremt velegnet til at transportere fødevarer samtidig med, at plasten holder maden frisk og uskadt.

I den nuværende debat bliver det ofte overset, hvor positiv en rolle plast spiller for miljøet. Plast er godt til at forhindre madspild. Uden plast ville vi stå med voldsomt store logistiske udfordringer – og mere madspild.

- Det er nemt at få øje på og forstå, at plastemballage, som skødesløst er smidt i naturen, er med til at skade vores miljø og vand. Men samtidig må vi ikke glemme, at madspild også efterlader et meget stort og negativt aftryk på vores omgivelser, slutter Janni Langkjær Pedersen.

/h

 

26/6 2019
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage