Over 200.000 Arla-spande kan nu genbruges

Over 200.000 Arla-spande kan nu genbruges

Plastikspande med Arla Pro Øko-produkter til professionelle storkøkkener har nu fået glas- og gaffelsymbolet, så kunderne kan bruge dem til anden madopbevaring

Hvert år leverer Arla Pro Øko over 200.000 plastikspande med blandt andet yoghurt, creme fraiche og skyr til danske storkøkkener. Tidligere kunne spandene ikke lovligt genbruges, når de var tømt for indholde, men nu er Arla Pro Økos spande blevet forsynet med glas- og gaffelsymbolet.

Det betyder, at professionelle køkkener fremover kan genanvende de tømte plastikspande til opbevaring af andre fødevarer. Og det bliver godt modtaget af en af de mange ansatte i danske storkøkkener, som får glæde af initiativet.

- Det her er en fantastisk nyhed fra Arla, som vi kommer til at mærke i dagligdagen. Tidligere købte vi beholdere, men nu kan vi blive ved med at få glæde af Arlas spande. Eksempelvis kan vi genbruge spandene til opbevaring af mad, når eleverne skal på udflugt, siger Jesper Kofoed, der er køkkenchef på Ranum Efterskole.

Også hos Arla Pro glæder man sig over den nye mærkning.

- Det er med glæde, at vi nu kan påføre vores Arla Pro Øko-spande med glas- og gaffelsymbolet. Mærkningen kan gøre arbejdet i køkkenerne mere bæredygtigt og imødekommer samtidig efterspørgslen fra storkøkkenerne, som kan bruge spandene i hverdagen i kantiner og daginstitutioner til opbevaring af mad, siger Mathias Qwist Fenger, der er Head of Marketing hos Arla Pro.

Fra Arla Harmonie til Arla Pro Øko
Skiftet til genanvendelige spande falder sammen med navneskiftet fra Arla Harmonie til Arla Pro Øko. Det er takket være et tæt samarbejde med leverandøren af emballagen, at de nye spande vil være forsynet med glas- og gaffelsymbolet.

Det nye symbol vil bidrage til, at 200.000 spande, som ikke før kunne bruges til opbevaring af fødevarer, i stedet kan genanvendes og bruges på nye måder. Og bæredygtighedstankegangen glæder Mathias Qwist Fenger:

- For vores foodservice-kunder betyder det her, at de kan spare penge ved at erstatte indkøb af plastikbeholdere til opbevaring. Det vil samlet set bidrage til mindre plastforbrug og dermed et mindre klimaaftryk i køkkenerne. Med den glas- og gaffelmærkede emballage bliver det således nemmere for de ansatte i landets storkøkkener at arbejde bæredygtigt i en travl hverdag, siger Mathias Qwist Fenger.

Med den nye mærkning kan spande, der eksempelvis har indeholdt 5 l økologisk cremefraiche, bruges til at opbevare suppe, dressing og andre madvarer, der typisk skal på køl.

Fakta om Arla Pro Økos nye spande:
Glas- og gaffelsymbolet betyder, at producenten af spanden har vurderet, at spanden opfylder kravene til fødevarekontaktmaterialer.
De nye spande skal blot rengøres grundigt, hvorefter de kan bruges til opbevaring af forskellige typer fødevarer og til både afkølede og varme madrester, som derefter skal på køl for at kunne anvendes en anden dag.
Det frarådes dog at fylde eksempelvis varm fritureolie i spanden, da det vil påvirke muligheden for at stable spandene sikkert.

9/10 2019
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud
  • Det handler om emballagen

    Det handler om emballagen

    emballage ›Ændrede indkøbsvaner, krav om mere bæredygtig emballage og digitaliseringen og automatiseringens indflydelse på emballagetryk. Det var alt sammen temaer, som eksperter fra emballagevirksomheder, brancheforeninger og den kommercielle og teknologiske sektor diskuterede, da Heidelberger Druckmaschinen fejrede sit 175 års jubilæum