Oste med 'skæv vægt' gør op med perfektionismen

Oste med 'skæv vægt' gør op med perfektionismen

Madspildskampen er også et opgør mod det perfekte. Them Andelsmejeri lancerer nu i samarbejde med forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og udvalgte REMA 1000-butikker en række madspildsoste med ukurante vægtmål. Initiativet er det første af sin slags i Danmark

Oste, der er 'skæve på vægten'. Det er præcis de samme velsmagende oste, der ellers bliver solgt i dagligvarehandlen, men af forskellige årsager har de en vægt, der enten er under eller over den aftalte vægt. Afhængig af udskæring, så er det cirka 2% af de udskårne oste, der dagligt bliver produceret hos det jyske 133 år gamle Them Andelsmejeri. Nogle af disse oste er hidtil blevet solgt i Them Andelsmejeris egen ostebutik i Them. Men nu vil Them Andelsmejeri give alle danskere muligheden for at smage på de nye madspildsoste.

Helt konkret vil det nye samarbejde mod madspild mellem Them Andelsmejeri, discountkæden REMA 1000 og forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad sørge for at give alle danskere muligheden for at tage del i kampen mod ostespild. De nye oste, med ukurante vægtmål, findes nu i udvalgte REMA 1000-butikker i hele landet. For hver ost, der bliver solgt, støtter REMA 1000 og Them Andelsmejeri foreningen Stop Spild Af Mad med 75 øre, som går til foreningens fortsatte arbejde i kampen mod madspild. Initiativet med disse oste, som er 'skæve på vægten', er det første af sin slags i Danmark.

Produktionen - og spildet - steg med corona
Idémanden og initiativtageren bag projektet er Lean Sonne Pedersen, Key account manager hos Them Andelsmejeri, som glæder sig over lanceringen:

-På grund af Corona-situationen kom der ikke mange besøgende i Them Andelsmejeris egen ostebutik i Them i 2020 – men til gengæld steg vores produktion – og dermed også spild – på grund af den øgede efterspørgsel i dagligvarehandlen. Derfor er vi glade at vi kan nu give danskerne muligheden for at smage på vores oste, som er 'skæve på vægten', og som ellers intet fejler. Vi håber også på, at vi med tiden kan blive endnu bedre til at reducere mængden af madspildsoste.

God mad kan have mange størrelser
Allerede helt tilbage i 2008 gik detailkæden REMA 1000, med inspiration fra forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, aktivt ind i kampen mod madspild. Torben Lund, kategorichef hos REMA 1000, glæder sig over det meningsfyldte samarbejde:

-Hos REMA 1000 støtter vi rummelighed og mangfoldighed - både hos mennesker og madvarer. Det er på tide med et opgør mod perfektionist-kulturen, og vi i dagligvarehandlen har et stort ansvar for at skabe en positiv forandring. Dette nye initiativ vil i højere grad give danskerne mulighed for at få den mængde ost, de har brug for.

-Det er et rigtigt positivt initiativ, som vi er glade for at være en del af. Initiativet kan forhåbentligt være med til at få endnu flere danskere til at indse, at god mad kan have mange forskellige størrelser og vægte – for det er jo i sidste ende det inderste, der tæller, siger Stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul.

Them Andelsmejeri blev grundlagt helt tilbage i 1888. Mejeriet er dermed Danmarks andet ældste tilbageværende andelsmejeri. I dag er Them Andelsmejeri, der ligger det midtjyske søhøjland, ejet af 13 lokale landmænd, der alle har landbrug inden for en radius på 25 kilometer fra mejeriet. Mejeriet producerer både danbo- og specialoste. Af de mere kendte oste fra Them Andelsmejeri kan nævnes Fætter Kras, Rød Krystal, Gran og Gudenå Gylden.

-lipe

25/5 2021
  • Emballagemessen er pakket og klar

    Emballagemessen er pakket og klar

    emballage ›Packaging Innovations & Empack 2026 bliver afholdt i midten af februar i Birmingham UK og byder på et indblik i den faglige udvikling der præger hele emballageindustriens forsyningskæde – og der er rift om billetterne
  • Danske bryggere og EU-politikere kæmper for pantsystemet

    Danske bryggere og EU-politikere kæmper for pantsystemet

    emballage ›EU-krav om genpåfyldelige drikkevare-emballager undergraver det danske pant- og retursystem. Det mener Bryggeriforeningen, som frygter, at kravene fører til, at flere danske mikrobryggerier lukker. Både bryggere og EU-politikere er på barrikaderne
  • AI er kommet på lager hos Zalando

    AI er kommet på lager hos Zalando

    emballage ›Nomagic er leverandør af AI-drevet robotteknologi til lagre og fulfilment-sektoren. Nu har Zalando valgt virksomheden til at styrke den operationelle ekspertise i sine fulfilment-centre yderligere
  • Køretøjer skal kunne skilles ad og genanvendes

    Køretøjer skal kunne skilles ad og genanvendes

    emballage ›Det danske EU-formandskab har landet en markant aftale mellem Rådet og Europa-Parlamentet om bedre design og genbrug af udtjente køretøjer som biler, busser og lastbiler. Aftalen gør det lettere at få bilen repareret og sikrer bedre udnyttelse af materialer og kritiske råstoffer
  • Dana Lim gearer organisationen til milliardmål i 2030

    Dana Lim gearer organisationen til milliardmål i 2030

    emballage ›Mens Dana Lim nærmer sig et århundrede som dansk industrivirksomhed, afleverer ceo Lars Christensen sit 12. regnskab med toplinjevækst og en klar kurs mod milliardomsætning
  • Papirbaseret barriere til juicekartoner

    Papirbaseret barriere til juicekartoner

    emballage ›Tetra Pak lancerer sammen med den spanske drikkevareproducent García Carrión en papirbaseret barriereteknologi til juicekartoner. Ifølge emballageproducenten er det verdens første
  • Recycling-emballage stikker af fra feltet

    Recycling-emballage stikker af fra feltet

    emballage ›Mondi og Polana Bikes har i fællesskab udviklet en ny genanvendelig papircykelemballage. Sammen cykler de mod papirbaserede materialer, reducerede affaldsmængder og øget beskyttelse af cyklerne
  • Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    Nu bliver det lettere at donere overskudsmad

    emballage ›Fødevareminister Jacob Jensen (V) har taget initiativ til at luge ud i regler, der spænder ben for donation af fødevarer. En ændret fortolkning af reglerne for donation af overskudsmad skal skabe mere enkle rammer for fødevarevirksomheder i Danmark og styrke kampen mod madspild