Orklas 'gris' mindsker madspild fra maskinerne

Orklas 'gris' mindsker madspild fra maskinerne

I produktionen af mad er der også meget at hente. Derfor har Orkla fokus på madspild fra jord til bord og har blandt andet udpeget en madspildsambassadør og investeret i en 'gris', der skubber alle rester af produkterne ud af anlægget, og dermed redder 94 tons mad fra at blive skyllet ud med rengøringsvandet

De fleste kender udfordringen med at få det sidste ud at ketchupflasken. Danskerne er mestre i at give flasken en rystetur, så det sidste kommer med. Det kan man imidlertid ikke gøre med et helt produktionsapparat. Til gengæld kan fødevarevirksomheder sagtens være lige så optaget af at få den sidste rest brugt. Derfor har Orkla Danmark bl.a. investeret i 'grisen' på virksomhedens fabrik i Skælskør. 'Grisen' skubber dressing, ketchup og sennep ud af kringelkrogene i produktionsanlægget, så det kan komme ud og blive spist frem for at blive til affald. På den måde redder 'grisen' 94 tons mad om året, der ellers ville blive skyllet ud i forbindelse med rengøring.

Det er ét af en række konkrete eksempler på, hvordan Orkla koncernen arbejder med at nedbringe madspild i koncernens seks fødevarevirksomheder i Danmark.

8 ud af 10 vil mindre madspild
-Selv om knap 80 procent af danskerne forsøger at reducere madspild, så står hver person for 124 kilo spildt mad om året. Det bliver til 700.000 tons årligt. Det er ekstremt store mængder, og det kræver, at forbrugerne og fødevarevirksomhederne arbejder sammen om at minimere spildet. Vi kan og skal gøre det bedre i Danmark, siger Trine Rubæk, som er ansvarlig for bæredygtighed i Orkla Danmark og en slags madspildsambassadør i virksomheden.

Madspild er et stort problem i forhold til at kunne mætte jordens befolkning. Ifølge FN vil der være tæt på 10 mia. mennesker i 2050. Det kræver ca. 60 pct. flere fødevarer end i dag. Spildet har også stor indflydelse på jordens ressourcer, så som vand og udledning af CO2.

Madspild ned med 50 procent
I Orkla arbejder man med madspildsminimering i hele værdikæden. Som madspildsambassadør, der tænker madspild i alle led i forretningen, samarbejder Trine Rubæk med sine kolleger med ansvar for brands som KiMs, Bähncke, Beauvais, Havrefras og Den Gamle Fabrik. Her er fokus typisk på initiativer og processer, som udnytter råvarerne optimalt og minimerer madspild. Målet er at reducere koncernens madspild med 50 procent frem mod 2030. De sidste to år er der allerede sket en reduktion på 20 % per år gennem forskellige initiativer.

I dag bliver 600 tons rødkålsblade fra produktionen af rødkål til dyrefoder frem for at blive smidt ud. Det samme gør 700 tons kartoffelskræller fra produktionen af KiMs chips, mens stivelsen i kartoffelvandet bliver brugt til produktion af lim.

-Som en stor fødevarekoncern har vi klart et medansvar for at løfte opgaven med at minimere madspild, og vi ved, at forbrugerne gerne vil være med. Derfor skal vi knytte et stærkere samarbejde mellem forbrugerne og fødevarevirksomhederne, så vi kan inspirere hinanden, siger Trine Rudbæk.

Hun peger på, at der både er brug for at plukke 'de lavthængende frugter' og tænke nyt. Derfor er Orkla Danmark en del af etablerede ordninger.

-lipe

1/10 2021
  • Amcor og Berry fusionerer

    Amcor og Berry fusionerer

    emballage ›Amcor og Berry Global har netop indgået en endelig fusionsaftale, i form af en ren aktietransaktion som betyder at aktionærerne i Amcor og Berry ejer henholdsvis ca. 63% og 37% af det kombinerede selskab
  • Bryggeri- og drikkevareindustrien rykker til Nürnberg

    Bryggeri- og drikkevareindustrien rykker til Nürnberg

    emballage ›BrauBeviale finder sted fra den 26. til den 28. november 2024 i Nürnberg og samler igen alle de nøglekomponenter, der er nødvendige for en vellykket produktion, emballering og markedsføring af øl og drikkevarer
  • Voldsomme forskelle på affaldsgebyrer i kommunerne

    Voldsomme forskelle på affaldsgebyrer i kommunerne

    emballage ›En ny analyse fra Boligselskabernes Landsforening, der repræsenterer de almene boligforeninger, dokumenterer store forskelle i affaldsgebyrer på tværs af landets 98 kommuner
  • Studerende får rekordmange priser ved årets ScanStar-konkurrence

    Studerende får rekordmange priser ved årets ScanStar-konkurrence

    emballage ›En af guld, to af sølv og to af bronze. Det er den samlede medaljehøst i den fællesnordiske konkurrences særlige kategori for emballagedesign, udviklet af studerende
  • Faller Packaging holder webinar om paper pouches

    Faller Packaging holder webinar om paper pouches

    emballage ›Medikamenter og medicinsk udstyr i papirposer er en af Faller Packagings seneste udviklinger. Nu præsenterer virksomheden de nye papirbaserede sekundæremballager på en række webinarer, hvor der også er mulighed for at tale med brugerne
  • Billerud lancerer nyt overfladebehandlet papir til medicin

    Billerud lancerer nyt overfladebehandlet papir til medicin

    emballage ›MediKraft SealBase er navnet på emballageproducentens nye produkt, der er et alternativ til latexbaserede produkter og designet til at imødekomme de voksende krav til industrien
  • Nemco ansætter ekspert i emballage til fødevarer

    Nemco ansætter ekspert i emballage til fødevarer

    emballage ›Hanne Normann Andersen er ansat som Key Account Manager hos leverandøren af udstyr og emballageløsninger til den nordiske fødevareindustri
  • STOK Emballage overtager BEWI Food

    STOK Emballage overtager BEWI Food

    emballage ›STOK har indgået bindende aftale om at udskille BEWIs handelsaktiviteter inden for emballage for at skabe en samlet, førende nordeuropæisk virksomhed inden for emballageløsninger