Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde madClarissa Schwab er professor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet, og leder universitetets forskning inden for funktionel mikrobe-bioteknologi med fokus på fødevarer og sundhed

Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed

Clarissa Schwab forsker i, hvordan man kan bruge bakteirer til at berige fødevarer og give dem sundhedsfremmende egenskaber.

Hun undersøger samspillet mellem bakterier i maden og bakterierne i vores tarm.

- Det her er et forskningsområde med et svimlende potentiale, siger hun.

Hun mener, vi vil få helt nye muligheder for at forebygge og behandle sygdomme gennem kosten.

Med udgangspunkt i sin forskning peger Clarissa Schwab på fem bioteknologiske trends, der vil få betydning for fremtidens fødevarer og vores forståelse af sundhed i de kommende år.

1: Avanceret fermentering
Avanceret fermentering handler om at udnytte mikroorganismer til design af nye fødevarer med specifikke proteiner, vitaminer og fedtstoffer.

Det vil for eksempel gøre det muligt at producere æg, mælk og kød uden dyr.

2: Personliggjort mad
Her arbejder forskerne med at udvikle mad, der kan spille optimalt sammen med et menneskes unikke tarmmikrobiom.

Det vil for eksempel gøre det muligt for den enkelte at forbedre sin fordøjelse og udnyttelse af næringsstoffer.

3: Mindre kemi og industriel forarbejdning
Moderne bioteknologi gør det muligt at udvikle nye mikrobielle metoder til smagsforstærkning, teksturdesign og konservering.

Det kan reducere behovet for kemiske tilsætningsstoffer i vores mad og minimere den industrielle forarbejdningsgrad.

4: Funktionelle fødevarer
Videnskaben har åbnet op for et helt nyt kapitel i fødevarehistorien, hvor vi i princippet kan præcisionsudvikle mad med bioterapeutiske bakterier.

Det kan bidrage til at behandle sygdomme og styrke immunsystemet hos den enkelte. 

5: Klimavenlige produktionsmetoder
Nye biobaserede produktionsmetoder kan i fremtiden gøre os mindre afhængige af konventionelt landbrug og reducere den CO2-udledning, der I dag er forbundet med fremstilling af fødevarer.

 

14/1 2025
  • Produkt nr. 100 er på hylderne

    Produkt nr. 100 er på hylderne

    emballage ›Coop har udvidet sortimentet af produkter fra Thise Mejeri. Skyr med citron 160 g med müsli er Thise-produkt nummer 100 i Coops butikker. Det bliver solgt under Thises mærke med Thises emballage
  • Nyt affaldsanlæg skal skubbe til den grønne omstilling

    Nyt affaldsanlæg skal skubbe til den grønne omstilling

    emballage ›Gemidan åbner nyt anlæg med strategisk placering i Midtjylland. Lokationen skal reducere CO2-udledning og styrke den grønne omstilling, og affaldseksperterne vil sætte nyt liv under debatten om affaldshåndtering
  • VDMA præsenterer: ''The Power of Plastics Forum''

    VDMA præsenterer: ''The Power of Plastics Forum''

    emballage ›Der er plastik på plakaten, når sammenslutningen af maskin- og udstyrsproducenter i Tyskland og Europa, VDMA, på sit eget udendørs område atter præsenterer et omfattende program på K-messen i Düsseldorf
  • Fiberbaseret belægning erstatter plast i varmeforsegling af emballager

    Fiberbaseret belægning erstatter plast i varmeforsegling af emballager

    emballage ›Virksomheden Ecohelix AB har udviklet det prisbelønnede Woodmer Seal af vedvarende træbiomasse som et et grønnere alternativ til traditionelle plastbelægninger som f.eks. polyethylen (PE) med emissionsreduktioner på op til 90 procent
  • Borealis tredobler kapaciteten til genanvendelige skumløsninger

    Borealis tredobler kapaciteten til genanvendelige skumløsninger

    emballage ›Den europæiske virksomhed investerer over 750 millioner d.kr. i tysk fabrik til en ny linje til produktion af polypropylen med høj smeltestyrke. Materialet bruges bl.a. til genanvendelige kopper og fødevareemballager
  • Smart Retur vil skabe fælles nordisk retursystem for plastpaller

    Smart Retur vil skabe fælles nordisk retursystem for plastpaller

    emballage ›Emballagevirksomheden styrker sin position i Danmark og tager næste skridt med lancering i Finland. Udvidelsen skal fuldende den nordiske tilstedeværelse og bane vejen et samarbejde, der skal sikre effektiv og bæredygtig pallelogistik på tværs af landegrænserne
  • Organisationer giver 64 forslag til reducering af affald

    Organisationer giver 64 forslag til reducering af affald

    emballage ›Danmarks affaldsmængder er blandt de største i Europa, og det er ikke nok at sortere mener Danmarks Naturfredningsforening, Plastic Change, Rådet for Grøn Omstilling, Ingeniørforeningen IDA, CONCITO og Brancheforeningen Cirkulær. Sammen har de udgivet katalog med konkrete løsningsforslag
  • Michael Bayer Thomsen er ny formand for Plastindustrien

    Michael Bayer Thomsen er ny formand for Plastindustrien

    emballage ›Michael Bayer Thomsen, adm. direktør i Lynddahl og formand for "Klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder", er ny formand for Plastindustrien. Han afløser Søren Ulstrup, der efter 12 år på posten giver stafetten videre