Nationalt Videncenter om Madspild er på spisekortet

Nationalt Videncenter om Madspild er på spisekortet

Nordens første Nationalt Videncenter om Madspild er netop blevet lanceret. Det er et længe ventet tiltag, mener madspildsekspert fra videnscentret

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad fylder i disse dage otte år - og det giver genlyd i både Danmark og i udlandet.

Ssenest har Englands nationale avis The Guardian samt Tysklands største nyhedsbureau Deutsche Welle udråbt Danmark til Europas ledende land indenfor kampen mod madspild.

Det ulmer med gode madspildsforebyggende initiativer overalt i Danmark. Fra landbruget til detailhandlen og derhjemme hos danskerne. Utallige journalister skriver om madspild og et voksende antal skoleelever laver skoleopgaver om madspild.

Dette kan bl.a. ses på Stop Spild Af Mad's undervisningskampagne StopMadspild.dk, hvor undervisningsmateriale siden 2013 er blevet downloadet og brugt af danske skoler over 4.900 gange.

Stop Spild Af Mad er også med til at bringe Danmark på verdenskortet, og senest er organisationen blevet udvalgt til at deltage i Europa-Kommissionens nye vidensplatform om madspild, EU Platform on Food Losses and Food Waste, hvor Stop Spild Af Mad skal sidde til højbords med bl.a. FN.

Stor viden samlet et centralt sted

Kampen mod madspild har vokset sig så stor, at der er opstået et naturligt behov for at samle informationerne på området et centralt sted. Derfor lanceres nu et Nationalt Videncenter om Madspild, som er igangsat af Danmarks største frivillige organisation mod madspild, forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, med støtte fra Metro-Schrøder Fonden.

- Det bliver Nordens første initiativ af denne slags - og mange har i flere år efterspurgt et initiativ som dette. Derfor er det på tide at samle den efterhånden gigantiske mængde af viden et centralt sted for at skabe solid vidensdeling for borgere, skoleelever, journalister og andre madspildsinteresserede, fortæller Esther Kristensen, Miljø- og madspildskonsulent og Vidensansvarlig for Nationalt Videncenter om Madspild.

Nationalt Videncenter om Madspild har til formål at oplyse om madspildets omfang, samt oplyse om tiltag, analyser, rapporter, organisationer og andre aktører i Danmark og i udlandet, som aktivt arbejder med både forebyggelse samt reduktion af madspild.

Derved vil Nationalt Videncenter om Madspild bidrage med saglig oplysning og formidling af kvalificeret viden på området.

- Nationalt Videncenter om Madspild vil med tiden søsætte flere længerevarende projekter og initiativer. Da der er utroligt meget viden at hente derude, opfordrer vi p.t. alle aktører i kampen mod madspild til at kontakte os og bidrage med mere viden til Nationalt Videncenter om Madspild, som vi vil kunne fremhæve på Videncenters hjemmeside www.madspild.dk, siger Esther Kristensen.

-hawin

 

8/8 2016
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage