Med følelserne uden på emballagen

Med følelserne uden på emballagen

Føde- og drikkevareproduktion og emballage af færdige varer var et af de store diskussionsember i Anuga FoodTec 2018’s konferenceprogram, hvor bæredygtighed og miljøvenlige løsninger i fokus

- Forbrugernes ønsker er en grundlæggende drivkraft for forandringer i fødevaresektoren, da de har en direkte indflydelse på produktionsprocesser og de efterfølgende emballageløsninger.

Sådan sagde Carola K. Herbst fra DLGs (German Agricultural Society) Food Competence Center. Hun holdt et indlæg i Anuga FoodTec 2018-messens konferenceprogram.

På messen, der fandt sted lige inden påske i Köln i Tyskland, kom hun ind på at forbrugernes livsstil er med til at diktere, hvad og hvordan folk spiser.

- Erfaringer fra det tyske marked viser, at forbrugerne bliver ældre og samtidig ofte spiser uden for hjemmet, spiser ideologisk eller i tråd med religiøse overbevisninger. Deres kostvaner afspejler deres individuelle værdier, samtidig med at kosten skal være med til at optimere deres fysiske og mentale tilstand, uddybede Herbst.

Skal man have fat i forbrugerne, forklarede hun, er dette faktorer som emballagen skal adressere tydelig. Man skal med andre ord udforme emballage på en måde, der kommunikerer budskaberne klart og tydeligt. Det er nemlig både nødvendigt at nå forbrugeren på et følelsesmæssigt plan og imødekomme det voksende ønske om naturlige emballagematerialer, samtidig med at også kan formidle andre ideer som skønhed, velvære, sundhed og fitness.

Det brede konferenceprogram Anuga FoodTec gav masser af muligheder for at blive klogere på produktionsprocesser og på emballage til føde- og drikkevarer. Og Carola K. Herbst kom endvidere  ind på fordelene ved mobil

og digital teknologi i moderne emballage. Intelligent emballage giver en ekstra dimension, når man taler om integrerede teknologier. Kemiske og elektronisk baserede løsninger er på vej frem og bruges både på det markedsdrevne og forbrugerorienterede niveau.

Carola K. Herbst fra DLGs (German Agricultural Society) Food Competence Center.

- Databærere kan informere forbrugerne om et produkts oprindelse eller ingredienser, mens specielle indikatorstoffer kan angive friskhedsgrad eller fortælle om produktets temperatur, sagde Herbst.

Som hun forklarede er det nødvendigt at investere i nye teknologier og processer, hvis man skal imødekomme forbrugernes ønsker, samtidig med at man også skal optimere produktkvaliteten og produktionsomkostningerne. Derudover skal fødevaresektoren også engagere sig i løsninger der kan optimere bæredygtighed og ressourceeffektivitet.

- Verdens befolkning stiger dramatisk, og det øger efterspørgslen på forarbejdede fødevarer især i vækstøkonomier. Også løsninger af problemer med flaskehalse i vand- og energiforsyning, og af de uberegnelige konsekvenser som de globale klimaændringer fører til skal man tage fat på, sagde Herbst, som vurderede at ressourceeffektivisering bliver et større og større fokusområde de næste år.

-hawin

 

9/4 2018
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage