Master of Wine Qian Janice Wang er netop blevet Master of Wine. Hun er desuden sektionsleder for Design og Forbrugeradfærd på Institut for Fødevarevidenskab

Master of Wine

Qian Janice Wang, lektor og sektionsleder for "design og forbrugeradfærd" på Københavns Universitet er nu Danmarks første herboende Master of Wine

Efter at have bestået den tredje og sidste del af den krævende eksamensproces, har Qian Janice Wang nu opnået den højeste udmærkelse i vinens verden: Hun er officielt blevet Master of Wine, tildelt af The Institute of Masters of Wine.

Hun er samtidig den første Master of Wine bosiddende i Danmark. Programmet har eksisteret i over 70 år.

Qian Janice Wangs præstation er særligt bemærkelsesværdig, i det at hun har gennemført uddannelsens tre stadier på kun fire år, som næsten er det korteste tidsrum, det kan gøres på.

Hvert stadies eksamen er notorisk svær at bestå – så svære, at der i dag kun findes 420 Masters of Wine i hele verden.

- Stadie 2-eksamenen, som er en fire-dages eksamen, for mit hold havde kun en beståelsesprocent på 13 %. Og det inkluderer folk, der tidligere har forsøgt den eksamen.

- Vi var kun fire personer, der bestod i første forsøg. Så for mig er det også lidt af en personlig bedrift at være blevet Master of Wine på så relativt kort tid, siger Qian Janice Wang.

Kvalitet frem for kvantitet
Janices passion for vin begyndte i hendes tidlige 20’ere, da hun boede i Seattle i USA og arbejdede som softwareingeniør hos Microsoft.

Hun har altid været interesseret i sanseoplevelser, og særligt lugtesansen. Vinkurser blev derfor hendes måde at udleve den interesse.

- Jeg blev interesseret i vin på grund af den kompleksitet man kan finde i dets aroma. Der er så mange fascinerende aspekter af duft i vin. Og ved formelle vinsmagninger, spytter man jo vinen ud i stedet for at drikke det. Så det handler udelukkende om den sensoriske oplevelse, fortæller Qian Janice Wang og tilføjer:

- Det sjove er, at jeg faktisk er allergisk over for alkohol. Men det passer godt til mit ønske om alligevel at prøve de her skønne vine - hvis jeg kun kan få ét glas vin, så skal det også være dyrt.

Janice nåede at klare alle niveauer af vinkurser, hun kunne tage, da hun boede i Seattle. Da hun flyttede til Storbritannien for at tage en ph.d. i eksperimentel psykologi ved Oxford genoptog hun også sin professionelle interesse i vin.

Her meldte hun sig ind i Oxford University Blind Wine Tasting Society allerede i sit første år. På andet år blev hun formand for Oxford Wine Tasting Society og kaptajn for universitetets hold, der konkurrerede mod Cambridge i blindsmagning.

- Så selv før jeg blev en del af et fødevarevidenskabeligt institut, hvor smagstests er et kerneområde, havde jeg brugt meget tid på at arrangere blindsmagninger.

- Jeg stod for omkring 60-70 vinsmagninger om året i mine roller i Oxford Wine Tasting Society, fortæller hun.

Bro mellem to verdener
Til den tredje og sidste eksamen til Master of Wine skal man skrive en forskningsartikel. Her trak lektoren og sektionslederen på sin akademiske ekspertise og undersøgte, hvordan mennesker opfatter og beskriver syreindhold i vin.

Arbejdet inkluderer både kemisk analyse af vinene, sensorisk evaluering, online spørgeskema og en fysisk smagstest udført i København og London. Forskningsartiklen kan findes her.

Ligesom hendes artikel gør, så håber Qian Janice Wang, at hendes nye titel som Master of Wine kan bygge bro mellem vinbranchen og den akademiske forskning i vinsmagning og sanser.

- Vinprofessionelle forstår ikke nødvendigvis sensorisk videnskab, mens mange forskere ikke har indblik i de kommercielle realiteter i vinens verden.

- Så det, jeg virkelig gerne vil, er at være en bro mellem akademia og vinbranchen, så viden kan flyde begge veje. Jeg kan bruge min vinfaglighed til at øge relevansen af akademisk forskning, og jeg kan formidle sensorisk forskning, så vinfolk bliver endnu bedre til at smage, forklarer den nyudnævnte vinmester.

Hun har allerede skabt stærke forbindelser til en række vinproducenter rundt om i verden og sigter mod at bruge sin nye titel til at sætte både Danmark, og særligt Københavns Universitet, på verdenskortet over

- På et personligt plan er det at opnå MW-titlen noget, jeg har ønsket, siden jeg var 23. Men The Institute of Masters of Wine siger, at titlen også indebærer et ansvar for at tjene og forbedre vinens verden.

- Den mission driver mig mindst lige så meget. Jeg vil gerne promovere universitetet som et sted, der bedriver fremragende vinforskning, og jeg vil gerne sikre, at unge i Danmark, der brænder for vin, ved, at de kan komme hertil for at studere det, forklarer Qian Janice Wang.

25/8 2025
  • Bornholmerne tester løsmarked

    Bornholmerne tester løsmarked

    emballage ›Kvickly i Rønne er det første supermarked, som sammen med EU-projektet RELOOPED og det bornholmske affaldsselskab BOFA tester ordning hvor kunderne kan købe pasta, havregryn og andre tørvarer i løsvægt med genbrugsemballager
  • Regeringen sætter to-årigt loft over gebyrer

    Regeringen sætter to-årigt loft over gebyrer

    emballage ›Virksomhedernes udvidede producentansvar træder først i kraft om to uger, men nu får de allerede en midlertidig hjælpepakke fra regeringen. Den skal sænke prisen på de gebyrerne for håndtering af affaldet fra emballagen
  • Tomme tromler i nyt flow

    Tomme tromler i nyt flow

    emballage ›Siden marts 2025 har Freja stået for alle leverancer af tomme tromler i ét flow fra leverandøren Greif i Falkenberg til Fuchs produktionsanlæg i Västerhaninge
  • Kaffegrums og 3D-print i storformat pitches på HI

    Kaffegrums og 3D-print i storformat pitches på HI

    emballage ›På ingeniørforeningen IDAs Technomania, som er en del af HI-messen, vil 20 danske startup-virksomheder både præsentere og konkurrere med opfindelser, der har klimaspørgsmål og digitale udviklinger på dagsordenen
  • Palsgaard udstiller på K 2025

    Palsgaard udstiller på K 2025

    emballage ›Med plantebaserede kemikalier til antifouling, antistatiske løsninger og antidugløsninger leverer Palsgaard løsnigner med høj ydeevne til polymerproducenter
  • Dansk Træemballage efterlyser justeringer

    Dansk Træemballage efterlyser justeringer

    emballage ›Dansk Træemballage mener, at den aktuelle implementering af det udvidede producentansvar for emballage rammer dansk produceret træemballage urimeligt hårdt og skævvrider konkurrencen
  • Kosmetikkalender hyldet med ScanStar

    Kosmetikkalender hyldet med ScanStar

    emballage ›Til julen sidste år fremstillede Metsä Boards og VG Kvadra Pak i fællesskab med kosmetikproducenten LUMENE en pakkekalender. Nu har den modtaget en nordisk emballagepris
  • Fra affald til CO2-fanger

    Fra affald til CO2-fanger

    emballage ›Kemi-forskere på Københavns Universitet har udviklet en teknik, der kan forvandle havenes plastikaffald til en klimaløsning for effektiv CO2-fangst