Kolding får millioner til eksperimentarium for bæredygtige fødevarer
Foto: Mads Grønne Bährenholdt

Kolding får millioner til eksperimentarium for bæredygtige fødevarer

Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem fra marken til middagstallerken. SDU Kolding og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet Food2030 in Kolding

Vores mad, indkøbsvaner, og hele vores fødevaresystem skal forandres fundamentalt, hvis vi vil bremse klima- og biodiversitetskrisen. Det nuværende fødevaresystem er ikke bæredygtigt, men bidrager til klimaforandringer, forurening, tab af biodiversitet og sundhedsproblemer mm.

De erkendelser har de seneste år fået en stadigt større rolle i klimadebatten, og et mere bæredygtigt fødevaresystem er også en af hjørnestenene i EU's ambitiøse klimaplan Green Deal.

Fra januar 2021 tager Kolding fat på fødevareproblematikkerne sammen med 11 andre byer i Europa. Med en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. i ryggen skal hele Kolding de næste fire år omdannes til levende laboratorium for udvikling af fremtidens mad og fødevaresystemer. Her får by og borgere sammen større forståelse for problemerne i fødevaresystemet og hvordan de kan løses.

Hele byen engageres
SDU Kolding og Kolding Kommune står i spidsen for projektet, der vil engagere både landmænd, supermarkeder, storkantiner, skoleelever, politikere, borgere og lokale ildsjæle udi bæredygtige fødevarer i at booste byens overgang til et mere bæredygtigt fødevaresystem.

Borgmester i Kolding Jørn Pedersen er begejstret over, at Koldings borgere, uddannelser og erhvervsliv får mulighed for at spille en nøglerolle i at skabe et fødevaresystem, der kan skubbe både klima, sundhed og biodiversitet i en positiv retning.

- Indkøb og madlavning er noget, alle forholder sig til hver eneste dag og jeg håber, at koldingenserne tager godt imod projektet og har mod til at prøve nye fødevarer og kostvaner. Potentialet i projektet er enormt og kommer formentlig ikke kun til at ændre koldingensernes forhold til bæredygtig mad, men bliver også en inspiration for resten af landet, siger Jørn Pedersen.

Kolding får Living Labs
En vigtig del af projektet bliver to Living Lab-containere, der gør indsatsen synlig i Koldings bybillede og bl.a. inviterer til videndeling og eksperimenter, som kan øge forståelsen for, hvordan både byen og borgerne kan bidrage til at gøre Koldings fødevaresystem mere bæredygtigt.

For der er brug for ekstra viden om bæredygtighed inden for fødevarer. Det understreger projektleder, lektor Danielle Wilde fra Institut for Design og Kommunikation på SDU i Kolding.

-Bæredygtighed er yderst komplekst, så projektet handler i høj grad om at undersøge sammen med alle deltagerne i projektet, hvad det egentlig vil sige at spise bæredygtigt. På den måde får vi bedre øje på både modstand overfor og muligheder for forandring, så vi kan arbejde med dem.

Forskning i forandring
-Med projektet forsker vi i social udvikling. Hvad skal der til, for at vi kan forandre måderne, vi spiser og producerer mad på? Mad er jo ikke bare ernæring, men handler også i høj grad om kultur, vaner, hvad vi kan lide og ikke lide. Det bliver interessant at arbejde med alle de faktorer hos både landmænd, forbrugere, supermarkeder mm, forklarer Danielle Wilde

Også Pernille Dagø, der er EU-Konsulent på det Syddanske EU-Kontor, har store forventninger til samarbejdet mellem Kolding Kommune og SDU:

-EU har med bevillingen anerkendt kvaliteten og det eksemplariske samarbejde mellem Kolding Kommune og SDU i forhold til at skabe morgendagens sunde og bæredygtige fødevaresystem. Borgeren og forbrugeren er i centrum, og SDU og Kolding har fokus på at involvere alle - fra skolebørn til storkantiner - i hvordan man sætter sund bæredygtig mad på menuen og samtidig reducerer madspild, siger hun og uddyber:

- På den måde skriver projektet sig direkte ind i hjertet af EU's nye vækststrategi, Green Deal, der skal ændre EU til en moderne, ressourceeffektiv og konkurrencedygtig økonomi.

Food 2030 in Kolding går i luften i januar 2021 og projektet varer i fire år.

-lipe

 

22/11 2020
  • Amcor og Berry fusionerer

    Amcor og Berry fusionerer

    emballage ›Amcor og Berry Global har netop indgået en endelig fusionsaftale, i form af en ren aktietransaktion som betyder at aktionærerne i Amcor og Berry ejer henholdsvis ca. 63% og 37% af det kombinerede selskab
  • Bryggeri- og drikkevareindustrien rykker til Nürnberg

    Bryggeri- og drikkevareindustrien rykker til Nürnberg

    emballage ›BrauBeviale finder sted fra den 26. til den 28. november 2024 i Nürnberg og samler igen alle de nøglekomponenter, der er nødvendige for en vellykket produktion, emballering og markedsføring af øl og drikkevarer
  • Voldsomme forskelle på affaldsgebyrer i kommunerne

    Voldsomme forskelle på affaldsgebyrer i kommunerne

    emballage ›En ny analyse fra Boligselskabernes Landsforening, der repræsenterer de almene boligforeninger, dokumenterer store forskelle i affaldsgebyrer på tværs af landets 98 kommuner
  • Studerende får rekordmange priser ved årets ScanStar-konkurrence

    Studerende får rekordmange priser ved årets ScanStar-konkurrence

    emballage ›En af guld, to af sølv og to af bronze. Det er den samlede medaljehøst i den fællesnordiske konkurrences særlige kategori for emballagedesign, udviklet af studerende
  • Faller Packaging holder webinar om paper pouches

    Faller Packaging holder webinar om paper pouches

    emballage ›Medikamenter og medicinsk udstyr i papirposer er en af Faller Packagings seneste udviklinger. Nu præsenterer virksomheden de nye papirbaserede sekundæremballager på en række webinarer, hvor der også er mulighed for at tale med brugerne
  • Billerud lancerer nyt overfladebehandlet papir til medicin

    Billerud lancerer nyt overfladebehandlet papir til medicin

    emballage ›MediKraft SealBase er navnet på emballageproducentens nye produkt, der er et alternativ til latexbaserede produkter og designet til at imødekomme de voksende krav til industrien
  • Nemco ansætter ekspert i emballage til fødevarer

    Nemco ansætter ekspert i emballage til fødevarer

    emballage ›Hanne Normann Andersen er ansat som Key Account Manager hos leverandøren af udstyr og emballageløsninger til den nordiske fødevareindustri
  • STOK Emballage overtager BEWI Food

    STOK Emballage overtager BEWI Food

    emballage ›STOK har indgået bindende aftale om at udskille BEWIs handelsaktiviteter inden for emballage for at skabe en samlet, førende nordeuropæisk virksomhed inden for emballageløsninger