Kolding får millioner til eksperimentarium for bæredygtige fødevarer
Foto: Mads Grønne Bährenholdt

Kolding får millioner til eksperimentarium for bæredygtige fødevarer

Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem fra marken til middagstallerken. SDU Kolding og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet Food2030 in Kolding

Vores mad, indkøbsvaner, og hele vores fødevaresystem skal forandres fundamentalt, hvis vi vil bremse klima- og biodiversitetskrisen. Det nuværende fødevaresystem er ikke bæredygtigt, men bidrager til klimaforandringer, forurening, tab af biodiversitet og sundhedsproblemer mm.

De erkendelser har de seneste år fået en stadigt større rolle i klimadebatten, og et mere bæredygtigt fødevaresystem er også en af hjørnestenene i EU's ambitiøse klimaplan Green Deal.

Fra januar 2021 tager Kolding fat på fødevareproblematikkerne sammen med 11 andre byer i Europa. Med en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. i ryggen skal hele Kolding de næste fire år omdannes til levende laboratorium for udvikling af fremtidens mad og fødevaresystemer. Her får by og borgere sammen større forståelse for problemerne i fødevaresystemet og hvordan de kan løses.

Hele byen engageres
SDU Kolding og Kolding Kommune står i spidsen for projektet, der vil engagere både landmænd, supermarkeder, storkantiner, skoleelever, politikere, borgere og lokale ildsjæle udi bæredygtige fødevarer i at booste byens overgang til et mere bæredygtigt fødevaresystem.

Borgmester i Kolding Jørn Pedersen er begejstret over, at Koldings borgere, uddannelser og erhvervsliv får mulighed for at spille en nøglerolle i at skabe et fødevaresystem, der kan skubbe både klima, sundhed og biodiversitet i en positiv retning.

- Indkøb og madlavning er noget, alle forholder sig til hver eneste dag og jeg håber, at koldingenserne tager godt imod projektet og har mod til at prøve nye fødevarer og kostvaner. Potentialet i projektet er enormt og kommer formentlig ikke kun til at ændre koldingensernes forhold til bæredygtig mad, men bliver også en inspiration for resten af landet, siger Jørn Pedersen.

Kolding får Living Labs
En vigtig del af projektet bliver to Living Lab-containere, der gør indsatsen synlig i Koldings bybillede og bl.a. inviterer til videndeling og eksperimenter, som kan øge forståelsen for, hvordan både byen og borgerne kan bidrage til at gøre Koldings fødevaresystem mere bæredygtigt.

For der er brug for ekstra viden om bæredygtighed inden for fødevarer. Det understreger projektleder, lektor Danielle Wilde fra Institut for Design og Kommunikation på SDU i Kolding.

-Bæredygtighed er yderst komplekst, så projektet handler i høj grad om at undersøge sammen med alle deltagerne i projektet, hvad det egentlig vil sige at spise bæredygtigt. På den måde får vi bedre øje på både modstand overfor og muligheder for forandring, så vi kan arbejde med dem.

Forskning i forandring
-Med projektet forsker vi i social udvikling. Hvad skal der til, for at vi kan forandre måderne, vi spiser og producerer mad på? Mad er jo ikke bare ernæring, men handler også i høj grad om kultur, vaner, hvad vi kan lide og ikke lide. Det bliver interessant at arbejde med alle de faktorer hos både landmænd, forbrugere, supermarkeder mm, forklarer Danielle Wilde

Også Pernille Dagø, der er EU-Konsulent på det Syddanske EU-Kontor, har store forventninger til samarbejdet mellem Kolding Kommune og SDU:

-EU har med bevillingen anerkendt kvaliteten og det eksemplariske samarbejde mellem Kolding Kommune og SDU i forhold til at skabe morgendagens sunde og bæredygtige fødevaresystem. Borgeren og forbrugeren er i centrum, og SDU og Kolding har fokus på at involvere alle - fra skolebørn til storkantiner - i hvordan man sætter sund bæredygtig mad på menuen og samtidig reducerer madspild, siger hun og uddyber:

- På den måde skriver projektet sig direkte ind i hjertet af EU's nye vækststrategi, Green Deal, der skal ændre EU til en moderne, ressourceeffektiv og konkurrencedygtig økonomi.

Food 2030 in Kolding går i luften i januar 2021 og projektet varer i fire år.

-lipe

 

22/11 2020
  • Glasproducent lancerer sin letteste vinflaske på kun 300 gram

    Glasproducent lancerer sin letteste vinflaske på kun 300 gram

    emballage ›Som en af løsningerne på stigende priser og højere miljøkrav har Ardagh Glass Packaging-Europe (AGP-Europe)lanceret en ny letvægtsvinflaske, der kombinerer ultralet design med høj styrke og et attraktivt udseende
  • Ost på glas går som smurt

    Ost på glas går som smurt

    emballage ›Arla Foods investerer 380 millioner kroner i Bahrain-anlæg for at styrke sin position inden for smøreost på glas i MENA-regionen
  • Økologiske fødevarer i fokus

    Økologiske fødevarer i fokus

    emballage ›Organic Summit 2025 samler beslutningstagere, eksperter og aktører fra hele den europæiske fødevarekæde d. 18-19. august i Den Sorte Diamant
  • FARUSA emballage er solgt til Nefab

    FARUSA emballage er solgt til Nefab

    emballage ›Den 102 år gamle familievirksomhed i Farum er overtaget af den globale eksportemballagekoncern, som hidtil har være en af FARUSA største konkurrenter
  • Øget selv-medicinering stiller særlige krav til emballagen

    Øget selv-medicinering stiller særlige krav til emballagen

    emballage ›Autoinjektorer og -penne bliver i stigende omfang brugt af patienter til selv-behandling. Derfor udvikler Faller Packaging tilpassede emballager, der kombinerer beskyttelse, funktionalitet og brugervenlighed
  • Medicinske engangsprodukter skal have nyt liv

    Medicinske engangsprodukter skal have nyt liv

    emballage ›Danske hospitaler producerer 4,4 tons affald - i timen! Et nyt samarbejde mellem industri, hospitaler og forskning på bl.a. Teknologisk Institut vil nu etablere en infrastruktur til genanvendelse af medicinsk engangsudstyr
  • K slår plastparaplyen op

    K slår plastparaplyen op

    emballage ›Messe Düsseldorfs globale portefølje af messer for plast- og gummiindustrien kommer under et nyt paraplybrand. K-Alliance, er navnet
  • Ny InNo-Liner-løsning til fragtetiketter

    Ny InNo-Liner-løsning til fragtetiketter

    emballage ›Baseret på HERMAs prisbelønnede InNo-Liner materiale præsenterer virksomheden sammen med etikettrykspecialisten cab Produkttechnik en løsning til logistik- og fragtetiketteruden uden bagside. Det sker på Labelexpo 2025