International Food Contest sætter smag i højsædet
Smagsprøver til bedømmelse ved International Food Contest 2016. Foto: MCH.

International Food Contest sætter smag i højsædet

I årets fødevarekonkurrence International Food Contest øges fokus på smag og kvalitet, når dommerne bliver undervist i nye måder at smage forskel på et væld af produkter og definere den gode smag

Den kommende udgave af International Food Contest, der afholdes 3.-5. oktober i forbindelse med hi Tech & Industry Scandinavia, har skruet op for opmærksomheden på smag og kvalitet, samt den gode, faglige bedømmelse af deltagere og produkter. Derfor underviser konsulent og overdommer Lisbeth Ankersen årets dommere i kvalitetsparametre og bidrager med faglig baggrundsviden forud for konkurrencen, så dommerne kan basere bedømmelserne på fagligt forankrede holdninger.
 
- Vi taler i dag rigtig meget om kvalitet, men hvad vil det egentlig sige, at noget er bedst? Det er dét, jeg underviser dommerne i. Jeg giver dem viden om, hvad man skal være opmærksom på, hvad der er fagligt godt, og hvilke tekniske fejl, der kan forekomme, forklarer Lisbeth Ankersen, der rådgiver om smag og produktudvikling igennem sin virksomhed InnovaConsult.
 
Faglighed og viden giver kvalificerede holdninger

Lisbeth Ankersen lægger i sin undervisning vægt på tre grundelementer: teknisk kvalitet, karakteristika og præferencer. Det første handler om selve håndværket, og at der ikke er fejl ved produkterne. Dertil omfatter den tekniske bedømmelse holdninger til alt lige fra økologi og E-numre til håndværksmæssige metoder:
 
- For at have en kvalificeret holdning er man nødt til at sætte sig ind i det faglige. Deltagere og produkter skal bedømmes på en ordentlig måde, og for at det kan lade sig gøre, må man forvente, at der ligger en vis faglighed og viden til grund, siger Lisbeth Ankersen.
 
Ved det næste element er produkternes duft, smag og udseende i centrum, for de skal smage, dufte og se ud som det, de er - de skal med andre ord indfri dommere og forbrugeres forventninger. Det tredje element omhandler i tråd med de forrige særlige kvaliteter ved duft, smag, udseende eller konsistens. Her bør dommerne både forholde sig til personlige præferencer - men også til målgruppen for produktet.
 
Vi skal sætte ord på smagen

Der arbejdes hvert år i forbindelse med International Food Contest på at gøre den faglige bedømmelse endnu stærkere. I år sker det med et øget fokus på, hvordan der sættes ord på kvalitet. Det kan ifølge Lisbeth Ankersen få vidtrækkende betydning, hvis det lykkes at udbrede i branchen:
 
- Jeg vil gerne hjælpe med at styrke kommunikationen mellem producenter, forbrugere og detailhandlen. For kan vi inspirere til bedre kommunikation om smag og kvalitet hele vejen rundt og nå så langt ud, at også forbrugerne lærer at sætte ord på, hvad de vil have, bliver det meget nemmere for producenterne at produktudvikle fremadrettet, fortæller hun, og argumenterer yderligere for vigtigheden af at sætte ord på kvalitet og smag:
 
- Det er et forsøg på at vise respekt for produkterne og et ønske om at give producenterne feedback, som de kan bruge til noget fremadrettet.
 
International Food Contest kan opleves 3.-5. oktober i MCH Messecenter Herning i forbindelse med hi Tech & Industry Scandinavia. Læs mere om konkurrencen på foodcontest.dk.
 
-hawin
 

Om International Food Contest
International Food Contest er en knap 100 år gammel konkurrence. Den startede som Landsmejeriudstillingen, men fik nyt navn, da flere fødevaretyper begyndte at vise interesse. Messen giver inspiration og kårer de bedste produkter i Dairy og Food, hvorefter alle medaljer må bruges i markedsføring og emballage.


19/9 2017
  • Plastic Change kommer på finansloven

    Plastic Change kommer på finansloven

    emballage ›Miljøorganisationen får 2 millioner kroner til sit arbejde for at forhindre plastikforurening. Derudover går 90 millioner kroner til at fremme et mere bæredygtigt forbrug i Danmark - bl.a. med genbrugelig takeaway-emballage
  • Ny økonomidirektør i Dagrofa Foodservice

    Ny økonomidirektør i Dagrofa Foodservice

    emballage ›Mikkel Korsholm er ny økonomidirektør hos Dagrofa Foodservice, der er en af landets største totalleverandører til foodservicesektoren i Danmark. Virksomheden er bl.a. fødevaregrossist for hoteller, kantiner og lokale restauranter
  • Amcor og Berry fusionerer

    Amcor og Berry fusionerer

    emballage ›Amcor og Berry Global har netop indgået en endelig fusionsaftale, i form af en ren aktietransaktion som betyder at aktionærerne i Amcor og Berry ejer henholdsvis ca. 63% og 37% af det kombinerede selskab
  • Bryggeri- og drikkevareindustrien rykker til Nürnberg

    Bryggeri- og drikkevareindustrien rykker til Nürnberg

    emballage ›BrauBeviale finder sted fra den 26. til den 28. november 2024 i Nürnberg og samler igen alle de nøglekomponenter, der er nødvendige for en vellykket produktion, emballering og markedsføring af øl og drikkevarer
  • Phoenix Contact går over til emballage uden tryk

    Phoenix Contact går over til emballage uden tryk

    emballage ›Phoenix Contact ændrer sin emballage til fremover at være uden tryk, både nationalt og internationalt. Emballagen kan dermed genbruges, lyder det fra virksomheden
  • Voldsomme forskelle på affaldsgebyrer i kommunerne

    Voldsomme forskelle på affaldsgebyrer i kommunerne

    emballage ›En ny analyse fra Boligselskabernes Landsforening, der repræsenterer de almene boligforeninger, dokumenterer store forskelle i affaldsgebyrer på tværs af landets 98 kommuner
  • Studerende får rekordmange priser ved årets ScanStar-konkurrence

    Studerende får rekordmange priser ved årets ScanStar-konkurrence

    emballage ›En af guld, to af sølv og to af bronze. Det er den samlede medaljehøst i den fællesnordiske konkurrences særlige kategori for emballagedesign, udviklet af studerende
  • Faller Packaging holder webinar om paper pouches

    Faller Packaging holder webinar om paper pouches

    emballage ›Medikamenter og medicinsk udstyr i papirposer er en af Faller Packagings seneste udviklinger. Nu præsenterer virksomheden de nye papirbaserede sekundæremballager på en række webinarer, hvor der også er mulighed for at tale med brugerne