International Food Contest sætter smag i højsædet
Smagsprøver til bedømmelse ved International Food Contest 2016. Foto: MCH.

International Food Contest sætter smag i højsædet

I årets fødevarekonkurrence International Food Contest øges fokus på smag og kvalitet, når dommerne bliver undervist i nye måder at smage forskel på et væld af produkter og definere den gode smag

Den kommende udgave af International Food Contest, der afholdes 3.-5. oktober i forbindelse med hi Tech & Industry Scandinavia, har skruet op for opmærksomheden på smag og kvalitet, samt den gode, faglige bedømmelse af deltagere og produkter. Derfor underviser konsulent og overdommer Lisbeth Ankersen årets dommere i kvalitetsparametre og bidrager med faglig baggrundsviden forud for konkurrencen, så dommerne kan basere bedømmelserne på fagligt forankrede holdninger.
 
- Vi taler i dag rigtig meget om kvalitet, men hvad vil det egentlig sige, at noget er bedst? Det er dét, jeg underviser dommerne i. Jeg giver dem viden om, hvad man skal være opmærksom på, hvad der er fagligt godt, og hvilke tekniske fejl, der kan forekomme, forklarer Lisbeth Ankersen, der rådgiver om smag og produktudvikling igennem sin virksomhed InnovaConsult.
 
Faglighed og viden giver kvalificerede holdninger

Lisbeth Ankersen lægger i sin undervisning vægt på tre grundelementer: teknisk kvalitet, karakteristika og præferencer. Det første handler om selve håndværket, og at der ikke er fejl ved produkterne. Dertil omfatter den tekniske bedømmelse holdninger til alt lige fra økologi og E-numre til håndværksmæssige metoder:
 
- For at have en kvalificeret holdning er man nødt til at sætte sig ind i det faglige. Deltagere og produkter skal bedømmes på en ordentlig måde, og for at det kan lade sig gøre, må man forvente, at der ligger en vis faglighed og viden til grund, siger Lisbeth Ankersen.
 
Ved det næste element er produkternes duft, smag og udseende i centrum, for de skal smage, dufte og se ud som det, de er - de skal med andre ord indfri dommere og forbrugeres forventninger. Det tredje element omhandler i tråd med de forrige særlige kvaliteter ved duft, smag, udseende eller konsistens. Her bør dommerne både forholde sig til personlige præferencer - men også til målgruppen for produktet.
 
Vi skal sætte ord på smagen

Der arbejdes hvert år i forbindelse med International Food Contest på at gøre den faglige bedømmelse endnu stærkere. I år sker det med et øget fokus på, hvordan der sættes ord på kvalitet. Det kan ifølge Lisbeth Ankersen få vidtrækkende betydning, hvis det lykkes at udbrede i branchen:
 
- Jeg vil gerne hjælpe med at styrke kommunikationen mellem producenter, forbrugere og detailhandlen. For kan vi inspirere til bedre kommunikation om smag og kvalitet hele vejen rundt og nå så langt ud, at også forbrugerne lærer at sætte ord på, hvad de vil have, bliver det meget nemmere for producenterne at produktudvikle fremadrettet, fortæller hun, og argumenterer yderligere for vigtigheden af at sætte ord på kvalitet og smag:
 
- Det er et forsøg på at vise respekt for produkterne og et ønske om at give producenterne feedback, som de kan bruge til noget fremadrettet.
 
International Food Contest kan opleves 3.-5. oktober i MCH Messecenter Herning i forbindelse med hi Tech & Industry Scandinavia. Læs mere om konkurrencen på foodcontest.dk.
 
-hawin
 

Om International Food Contest
International Food Contest er en knap 100 år gammel konkurrence. Den startede som Landsmejeriudstillingen, men fik nyt navn, da flere fødevaretyper begyndte at vise interesse. Messen giver inspiration og kårer de bedste produkter i Dairy og Food, hvorefter alle medaljer må bruges i markedsføring og emballage.


19/9 2017
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage