Hver tredje tager fejl af holdbarhedsdatoer

Hver tredje tager fejl af holdbarhedsdatoer

Selvom der er afgørende forskel, tror én ud af tre danskere, at 'Bedst før' og 'Sidste anvendelsesdato' betyder det samme. To relancerede kampagner skal rydde ud i misforståelserne

Hver tredje dansker tror, at "Sidste anvendelsesdato" og "Bedst før" betyder det samme. Det viser en ny undersøgelse foretaget for Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med Stop Spild af Mad og Landbrug & Fødevarer. Det giver problemer med både fødevaresikkerhed og madspild, mener miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Mange danskere er gode til at undersøge madvarer, der har overskredet datomærkningen, inden den ryger i skraldespanden. Det er rigtig positivt for at komme madspild til livs. Men det er vigtigt, at folk er bevidste om, at der er forskel på ’Bedst før’ og ’Sidste anvendelsesdato’, så man har styr på, hvilke madvarer der kan spises efter datoen. Der er behov for en oplysningsindsats, siger miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen.

Derfor relancerer ministeriet sammen med Forbrugerrådet Tænk nu  'Tjek Datoen'-kampagnen og samtidig en forbedret version af madspilds-app’en 'For Resten', der nu også fortæller om forskellen på datomærkninger.

Alle kan blive bedre
Forbrugerrådet Tænks formand Anja Philip mener, at vi alle kan blive bedre til at bekæmpe madspild.

 - Undersøgelser har vist, at en stor del af madspildet i Danmark sker hos forbrugerne. De fleste er bevidste om, at de i dagligdagen kasserer mad, der kunne spises, men de mangler måske viden om, hvordan de undgår det. Derfor indeholder den nye version af For Resten app’en - udover gode opskrifter der tager udgangspunkt i ens egne rester - også oplysning om de forskellige holdbarhedsmærkninger og tips til, hvordan vi bedst opbevarer maden, så den holder sig bedst, og til hvordan man får mest muligt ud af sine indkøb, siger Anja Philip.

En ny version af For Resten app’en kan  downloades gratis fra Google Play eller App Store.

Fakta om holdbarhedsdatoer

'Sidste anvendelsesdato' betyder, at maden altid skal smides ud efter denne dato.
'Bedst før' betyder, at maden også kan bruges efter datoen, hvis bare den lugter og smager fint.

Forbrugerrådet Tænk har i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og bevægelsen Stop Spild af Mad fået gennemført en spørgeundersøgelse blandt 1.180 danskere om holdbarhed og madspild. Undersøgelsen viser blandt andet:

    • 32 % svarer, at 'Sidste anvendelsesdato" betyder det samme som "Bedst før' (det gør det ikke).

    • 44 % svarer, at 'Bedst før' ikke betyder det samme som 'Mindst holdbar til' (det gør det).

    • 55 % svarer, at 'Jeg glemmer at 'rydde op' i køleskabet og i fryseren' er én af de tre største hindringer for, at undgå madspild.

    • 85 % svarer, at de spiser madvarer, som virker i orden, selvom 'Bedst før'-datoen er overskredet.

    • 74 % svarer, at de spiser madvarer, som virker i orden, selvom 'Sidste anvendelsesdato' er overskredet (dette kan udgøre en sundhedsrisiko).
-lipe

5/4 2017
  • Pap- og papiraftalerne er på plads

    Pap- og papiraftalerne er på plads

    emballage ›Vana har indgået aftaler om genanvendelse på alle emballageaffaldsfraktioner og på transport af emballageaffaldet. Dermed er Vana helt klar til at håndtere producentansvaret for emballage for medlemsvirksomhederne
  • Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    Genbrugs-K-opper i Düsseldorf

    emballage ›Messe Düsseldorf debuterer med genanvendelige og genbrugelige kopper, fremstillet af ReOil, kemisk genanvendt råmateriale fra OMV, på K 2025-messen
  • Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    Arla investerer næsten en halv milliard kroner i Holstebro

    emballage ›Arla-mejeriet i Holstebro skal udvides med godt 6.500 kvadratmeter, to nye produktionslinjer og 50 nye fuldtidsmedarbejdere. I alt løber investeringen op i godt 440 millioner kroner
  • Coop relancerer sine kaffebrands

    Coop relancerer sine kaffebrands

    emballage ›Cirkel- og Irma-kaffe samt Coop- og Änglamark-kaffe relanceres alle med ny og forbedret kvalitet i et nyt design
  • Cocio i ny indpakning

    Cocio i ny indpakning

    emballage ›Fodboldtrøjen er for længst driblet ud af stadion og ind i gadebilledet som et stilsikkert symbol på både nostalgi, attitude og livsstil. Nu slår Cocio og hummel pjalterne sammen i et samarbejde, der byder på noget til både ganen og garderoben 
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage