Genbrugsemballage giver målbare gevinster hos Brødrene Dahl

Genbrugsemballage giver målbare gevinster hos Brødrene Dahl

Udskiftning af papkasser til genbrugelige plastkasser er et af redskaberne til mere bæredygtig logistik hos en af landets største grossister. Det viser evalueringen af et stort projekt, som Brødrene Dahl sammen med Knapp har gennemført på sit logistikcenter i Randers

Brødrene Dahl er kendt som Danmarks største vvs-grossist, men forsyner i dag professionelle kunder i mange andre brancher med alt fra elartikler til kemi og arbejdstøj.

Virksomheden var blandt de første til at få øje på det professionelle markeds fordele ved nethandel som supplement til fysiske butikker, hvilket satte gang i en proces, hvor virksomheden i et tæt parløb med teknologivirksomheden Knapp tog topmoderne automationsteknologier i brug i sin lager- og ordrestyring.

I dag trækker den derfor på mange års erfaring med robotter, intelligente shuttles og andre avancerede logistikløsninger. Kompetencer der senest er blevet taget i brug til at tilbyde kunderne genbrugelig returemballage i stedet for klassiske papkasser.

 Logistikcentret i Randers

Denne milepæl nåede Brødrene Dahls store logistikcenter i Randers sidste år, og nu er projektet blevet evalueret. Konklusionen er klar: Når genbrugelige plastkasser kommer ind og erstatter en del af papemballagen, er der en række markante gevinster at hente.

-Siden vi lancerede de blå returkasser, har vi sparet mere end 160 tons CO2 alene på pap, og oveni kommer lavere ressourceforbrug og mindre affaldsproduktion.

- I forvejen havde vi en stærk bæredygtighedsprofil, blandt andet i kraft af et energieffektivt anlæg med et strømforbrug på kun ca. 10 % af et sammenligneligt anlæg.

- Det var et naturligt skridt for os at udbygge den position og tilbyde vores kunder fordelene ved returemballage, fortæller logistikdirektør Lasse Halliday, der har været med gennem hele processen.

 Hjertet i Logstar er en OSR Shuttle™ Evo fra Knapp med 100.000 m3 lagerplads og 136 shuttles.

Bæredygtighed er en konkurrenceparameter
I en tid hvor stadigt flere virksomheder arbejder med ambitiøse målsætninger og afrapportering inden for klima og bæredygtighed, forventes man leverandør – særligt inden for transportkrævende erhverv – at kunne levere løsninger, der er væsentligt bedre end tidligere.

-Bæredygtighed er jo i større eller mindre grad på dagsordenen for alle virksomheder, og det er ét af de områder, som vores kunder interesserer sig mest for, når vi taler om fremtidens logistik.

- For dem er det særdeles værdifuldt, at vores løsninger kan bidrage konkret og målbart med for eksempel CO2-besparelser, som kan forbedre deres eget CO2-regnskab, men som også kan leveres videre til deres slutkunder, forklarer Mikael Holmqvist, nordisk direktør i Knapp. 

Erfaringen hos Knapp er desuden, at mange slutkunder oplever det som en stor lettelse, når der bliver mindre mængder af affaldspap for dem at håndtere til daglig.

Zero-touch er inden for rækkevidde
Den næste teknologiske milepæl for samarbejdet mellem Brødrene Dahl og Knapp er implementering af et zero-touch flow på logistikcentret i Randers.

Brødrene Dahl er i gang med en omfattende udvidelse af sit produktsortiment, og den øvelse kalder på yderligere automatisering og zero-touch ekspeditioner, hvor fuldautomatiske robotter plukker og pakker selvstændigt i alle døgnets 24 timer. 

-Udfordringen ved zero-touch er at integrere de forskellige teknologier, som hver især er nødvendige i kæden fra indlagring af varer til afsendelse af ordrer.

- Men med Knapp som leverandør har vi en teknologisk platform, der er udviklet prævist til at løse dette. Det betyder, at vi kan agere hurtigere og med færre risici, når vi tilpasser anlægget eller udvikler nye funktioner som for eksempel zero-touch, forklarer Lasse Halliday.

Han forventer dog ikke, at deres manuelle plukstationer forsvinder helt lige foreløbig – dertil er Brødrene Dahls sortiment for bredt og varieret, betoner han.

Fakta om Brødrene Dahl
Danmarks største VVS-grossist, men har også et stort salg inden for vand, afløb, el, køl, værktøj, rør, ventiler og klimaløsninger.

Grundlagt i 1867 i Danmark af brødrene Niels Peter Smith Dahl og William Sophus Dahl. Siden 2004 har Dahl-koncernen været en del af den franske virksomhedsgruppe Saint-Gobain.

900 ansatte og lagerfører 40.000 varenumre fra over 700 leverandører.

Fra logistikcentret i Randers leveres 60 % af kundernes ordrer, mens grossistens 53 egne butikker står for 25 %. 15 % af ordrerne afsendes direkte fra Brødrene Dahls leverandører.

Brødrene Dahl har siden 2013 kørt et tæt parløb med logistikgiganten Knapp om udvikling og implementering af højteknologiske automatiseringsløsninger.

-lipe

Fakta om Logstar – Brødrene Dahls automatiserede lager i Randers
Automatiseret smådelslager med sin egen bygning, som Brødrene Dahl har opført i forlængelse af sit hovedlager i Randers.

Etableringen af Logstar begyndte i 2013.
Lagerbygningen er 110 meter lang og 20 meter høj med et grundareal 8.500 m2, svarende til størrelsen på en fodboldbane.
I øjeblikket rummer lageret 28.000 varenumre.
Med Logstar øgede Brødrene Dahl med ét slag sin lagerkapacitet med 50 % og reducerede sin fejlrate fra 2,5 promille til 1,0 promille.
Logstar rummer blandt andet otte dekanteringsstationer, kasseopretter og kasseforsegler, fem Pick-it-Easy-plukkestationer, Pick-it-Easy-robot, palleteringsrobot og strækfilmsmaskine.
Logstar ekspederer dagligt 1.700 forsendelser med 11.000 ordrelinjer.

Fakta om Knapp
En førende leverandør af de mest avancerede teknologier til automatisering og digitalisering af virksomheders logistik gennem hele værdikæden fra produktion og distribution frem til salgsstedet.

Knapp har globalt hovedkontor i Østrig og kunder og afdelinger over hele verden, og en global omsætning på over 13 mia. kroner i regnskabsåret 2023/2024.
I Danmark er Knapp repræsenteret med en salgsorganisation og et driftskontorr.
Moderne logistik fra Knapp er en del af opskriften på succes for mange kunder inden for især engroshandel, sundhedspleje, detailhandel, fødevareproduktion, mode og industri.

 

22/8 2024
  • Faller introducerer kompetence-kasse i Milano

    Faller introducerer kompetence-kasse i Milano

    emballage ›-Bæredygtig og sikret mod forfalskning. Det er nøgleordene for emballager til læge- og sundhedsmedicin, og på messen CPhI i næste måned tilbyder Faller Packaging for første gang en 'all inclusive' pakkeløsning til sine kunder
  •  Papirrester kan blive til strøelse til dyr

    Papirrester kan blive til strøelse til dyr

    emballage ›Den nordiske virksomhed Soilfood undersøger nu muligheden for at genbruge de fiberholdige restmaterialer fra papir- og emballagevirksomheden Metsä Boards møller til f.eks. husdyr og heste. Efter brugen som dyrestrøelse, kan materialet komme på markerne
  • Mindre plastikaffald og mere genbrug på hospitalerne

    Mindre plastikaffald og mere genbrug på hospitalerne

    emballage ›Forskere fra Roskilde Universitet står i spidsen for stort projekt, som skal sænke forbruget af plastik og tekstil på hospitalerne i tre regioner
  • Emballageretur: Udskyd producentansvaret igen

    Emballageretur: Udskyd producentansvaret igen

    emballage ›Få tilmeldinger og udsigt til bl.a. øget bureaukrati får kollektiv-ordningen til at opfordre myndighederne til at udsætte indførelsen af virksomheders producentansvar på emballage yderligere et år frem til 2026
  • Cirkulære krus hitter på Smukfest

    Cirkulære krus hitter på Smukfest

    emballage ›Royal Unibrew introducerede før sommeren en ny type cirkulære krus, hvor kruset og dets materiale efter brug bliver indsamlet, omdannet og genanvendt til nye krus. Smukfest har i lighed med 36 andre events testet krusene, og målet om en returneringsprocent på 75 procent, blev slået, da det festivalen indsamlede 95 procent af de over en million krus, der var i cirkulation
  • Smurfit Westrock vinder fire ScanStars

    Smurfit Westrock vinder fire ScanStars

    emballage ›Emballagevirksomheden sætter i år rekord som den mest vindende virksomhed i den nordiske emballagekonkurrence. Priserne er høstet med en BiB-løsning, en papirkasse med Hexacomb-indlæg og to bølgepap-kasser, der reducerer plastforbruget
  • Madolie og træaffald som basis i ny bioplast

    Madolie og træaffald som basis i ny bioplast

    emballage ›Den tyske bioplastproducent Bio-Fed, der har hovedkontor i Köln, har udviklet en ny produktlinje, der lanceres under mærket M-Biobase®. Råmaterialet er madolie, træaffald og lignin fra træindustriens affaldsstrømme
  • 40 år med innovation og ekspertise

    40 år med innovation og ekspertise

    emballage ›KM Packaging, der er leverandør af fleksible emballageløsninger, fejrer 40 år med levering emballage til mange forskellige sektorer og produkter, herunder friske madvarer, færdigretter på køl og frys, konfekture og snacks