ERP: 34.000 danske virksomheder risikerer bøder

ERP: 34.000 danske virksomheder risikerer bøder

Fristen for at registere virksomheder hos Dansk Producent Ansvar som følge af det producent udvidede ansvar for emballage er overskredet. Alligevel har kun knap 17% ud af 41.000 virksomheder gjort det, og risikerer nu bøder. Men de kan nemt undgås, mener European Recycling Platform

Det nye direktiv for producentansvar træder i kraft i 2025.

Selv om der er mindre end et år til den træder i kraft, blev deadline for registrering generelt ikke overholdt, oplyser kollektivordningen ERP - European Recycling Platform

Per 22. oktober var der nemlig mindst 34.000 virksomheder, som manglede at registrere sig.

Den manglende registrering undrer ikke produktchef hos ERP Denmark, Lars Bruntse, da forvirring om og udsættelser af loven har fået især små virksomheder til at give op på forhånd. Han siger:

-Registeret for producentansvar er tilgængeligt for alle og derved en offentlig sladrehank. Der er altså god grund til at registrere sin virksomhed, ellers risikerer man en politianmeldelse og bøder fra Miljøstyrelsen.

Virksomheder farer vild i komplekse love
Kun cirka 17% af relevante virksomheder har registreret sig. Men de manglende registreringer har ikke ført til udskydelse af ikrafttrædelsesdatoen 1/10 2025.

Så selv med knap ét år til, er der faktisk – udover bødetruslen – en meget god grund til at registrere sig allerede nu – især for eksportvirksomheder.

Danmark er nemlig det sidste land til at implementere EU-direktivet, og andre lande har allerede indført lokale love for området. Det betyder, at man vil skulle manøvrere i flere landes regler og love.

-Det kan virke uoverskueligt for en eksportvirksomhed at danne sig et overblik over, i hvilket lande man har et producentansvar samt reglerne for registrering og rapportering i landet, fortæller Lars Bruntse.

Fem råd til at komme til at komme i gang
Til de mange tusinde producentvirksomheder, der endnu ikke har registeret sig, deler Lars Bruntse fra ERP Danmark derfor sine enkle råd til, hvordan man mest enkelt kan komme over den hurdle:

1. Lav et skema hvori man angiver virksomhedens ‘route-to-market’
Om man sælger online til forbrugere, direkte til industrielle slutbrugere, via distributører, detail-handlen eller forhandlere eller via eget salgsselskab, er afgørende for producentansvaret i landet.

2. Lav et estimat på mængden af emballage (summen af alle typer) som sælges på hvert marked, og hvor stor en andel heraf som sælges indirekte. Som udgangspunkt vil det være jeres distributører og forhandlere, der har producentansvaret – men der er lande, der afviger (som Tyskland).

3. Undersøg hvilke emballagevirksomheder, der allerede opererer ud fra en cirkulær model
Ved et partnerskab med én af disse, kan man fjerne fx palleforbruget fra jeres emballageregnskab.

4. Snak med en kollektivordning og udarbejd en prioriteret køreplan
Kollektivordninger har løsninger til at håndtere og rådgive jer på tværs af lande, og kan give jer et estimat på omkostningerne i forhold til at kunne overholde loven i de relevante lande.

5. Beslut om I vil bruge intern tid på opgaven
Virksomheden skal beslutte, om man vil håndtere opgaven selv (faste omkostninger), eller om man vil outsource opgaven med håndtering af producentansvaret (variable omkostninger).

-lipe

29/10 2024
  •  Papirbaseret pallet wrap giver glasproducent store miljøfordele

    Papirbaseret pallet wrap giver glasproducent store miljøfordele

    emballage ›Smurfit Westrocks genanvendelige alternativ til traditionel strækfilm er en banebrydende løsning til virksomheder indenfor for glasproduktion og fyldning, siger en af Storbritanniens største glasproducenter, Encirc
  • Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    Emballageløsninger og intralogistik er klar til LogiMAT

    emballage ›LogiMAT 2025 indtager igen alle 10 udstillingshaller og fylder over 120.000 kvadratmeter i Messe Stuttgarts kongrescenter. Globale aktører, smv'er og nystartede virksomheder udstiller deres nyeste produkter, innovationer og løsninger til nutidens og fremtidens logistikudfordringer
  • Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    Dysten om årets mest vildledende fødevareprodukt er i gang

    emballage ›Traditionen tro kårer den svenske forbrugerorganisation 'Äkta vara' en fødevare, som får den tvivlsomme ære af at kunne kalde sig Årets Madbluf
  • RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    RUC-studerende har udviklet låg, der kan stoppe drugging-forbrydelser

    emballage ›Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af sin egen, skræmmende oplevelse etableret virksomheden, Komfid og designet et låg, der placeres i drinksglas på barer mv. for at forhindre andre i at tilsætte piller eller pulver
  • Schuberts fuldendte visioner

    Schuberts fuldendte visioner

    emballage ›Gerhard Schuberts teknologiske innovationer inden for billedbehandling har haft stor betydning for emballageindustrien. Fire årtier efter de første løsninger blev lanceret, fortsætter Schubert med at udvide den omfattende vision-portefølje. I fremtiden vil 2D- og 3D-scannere få følgeskab af en endnu mere kompakt løsning, der kombinerer begge teknologier
  • Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    Genanvendeligt blisterkoncept høster priser på stribe

    emballage ›Virksomheden Südpack Medica har modtaget sin fjerde pris for den polypropylen (PP)-baserede blisteremballage, PharmaGuard der i denne uge bliver præsenteret for kunder på messen Pharmapack i Paris
  • Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    Svenskerne hæver panten på drikkevareemballage

    emballage ›I Sverige stiger panten på drikkevarebeholdere af PET og aluminium her i 2025, hvilket gør det endnu mere attraktivt for forbrugerne at sortere materialerne korrekt til gavn for klimaet og miljøet
  • Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad

    emballage ›Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed