Elever udforsker fremtidens fødevarer(Foto: Projekt SESAM)

Elever udforsker fremtidens fødevarer

Elever på tværs af folkeskoler og gymnasier udforsker fremtidens fødevarer og præsenterer kreative ideer. Det sker i forbindelse med SESAM-projektet 2023, der skal være med til at fremme STEM-undervisning og projektbaseret læring i naturvidenskabens navn og FN’s Verdensmål

Folkeskole- og gymnasieelever præsenterer deres løsninger på fremtidens fødevarer på Frederiksberg Rådhus og i Slesvig fredag i uge 39.

Projektet, der har kørt i flere år, kaldes SESAM, og det er professor Bent Egberg Mikkelsen fra Københavns Universitet, der er primus motor på projektet.

- Traditionelt har vi jo haft en tendens til primært at lytte til eksperter, der alene i kraft af deres alder, erfaring og ekspertise har fået tildelt en særlig taleplatform i forhold til fremtidens løsninger indenfor f.eks fødevare og fødevareproduktion.


- Tag nu mig selv, der er en ældre model, der ikke nødvendigvis har klimaudfordringerne inde under huden på samme facon som Generation Klima.

- Vi vil gerne vende det hele på hovedet og sige, at det her handler om klima og fremtiden, og at de unge derfor skal helt frem på banen. Ikke bare for at lære, men også for at tænke på løsninger,’ fortæller Bent Egberg Mikkelsen, og fortsætter.

- Eleverne skal lære at arbejde sammen på tværs af STEM-fagene, at udvikle idéer og løsninger med udgangspunkt i Verdensmålsundervisning og såkaldt projektbaseret undervisning.

- Derfor starter vi i skolerne og gymnasierne og klæder eleverne på med videnskabelig viden og innovative projektløsningsværktøjer. Og det, synes vi selv, er et rigtigt god bud på den praksisfaglighed, som mange, der interesserer sig for folkeskolen, efterlyser.

Fagmentorer, Innovationshjul og de fire verdensmål
Projektbaseret læring fungerer godt sammen med verdensmålsundervisning.

Her laver man nemlig projekter, hvor man blander STEM-fag, teknologiforståelse og madkundskab sammen med dansk, fysik, matematik, biologi, kemi mm.

Eleverne brainstormer ideer og løsninger ud fra verdensmålene, og når deres tanker begynder at tage form, så stiller fagmentorer sig til rådighed ude i folkeskolerne.

Fagmentorer kan være alt fra universitetsforskere, snedkere, virksomhedsledere mm., der stiller deres viden og ressourcer til rådighed i samarbejde med folkeskolelærerne.

Eleverne bliver samtidig præsenteret for et ’innovationshjul’, der guider dem igennem processen fra idé og planlægning til at bygge og evaluere.

Aqua- og hydroponic
En af løsningerne er et økosystem, der både producerer grøntsager og fisk.

Eleverne har skabt en løsning, hvor planterne renser vandet, fiskene svømmer i, og fiskene gøder planterne.

For at føre ideen ud i livet har elever måtte gå sammen med mentorer, der ved noget om at måle biosignaler og vækstparametre.

Det er nogle, der ved noget om biologi og nogle, der ved noget om kemi og ikke mindst nogen, der er gode til digital sensorteknologi. På den måde kan man bygge et automatiseret fødevareproduktionsanlæg, der kan passe sig selv.

Derudover kan man opleve andre elever dyrke svampekulturer, et grønt verdenskøkken, 3D-print af melorme- og svampebøffer, svampelæder mm.
-hawin

Kort om SESAM
SESAM er et projekt lanceret af Professor Bent Egberg Mikkelsen og hans kollegaer. Formålet er at fremme byens grønne fødevareomstilling ved at give skoler og unge mennesker de nødvendige videnskabelige og digitale kompetencer.

Med SESAM vil vi sammen med skoler, elever og fagmentorer vise, hvordan unge gennem videnskabelig og digital indsigt kan være med til at bidrage med løsninger på de bæredygtighedsudfordringer, som fødevaresystemet står over for, samtidig med at vi skaber maddannelse og læring.
Der er gratis adgang for alle.

Projektet har desuden modtaget støtte fra Den Europæiske Unions Horizon Europe forsknings- og innovationsprogram, som også omfatter Marie Sk?odowska-Curie programmet (MSCA). 

SESAM 2023 – hvor og hvornår:
d. 29 september 2023 kl 12 – 18
på Frederiksberg Rådhus og
kl. 10 -14 på AP Møllerskolen Slesvig

26/9 2023
  • Gin-kande hyldet i London

    Gin-kande hyldet i London

    emballage ›Det var ikke alene ideen, men emballagens mange anvendelsesmuligheder, der fik juryen til at uddele innovationsprisen til Hunter Luxery under den forgangne London Packaging Week
  • Fiberlåg er nu fuldt konkurrencedygtige

    Fiberlåg er nu fuldt konkurrencedygtige

    emballage ›Svenske Blue Ocean Closures meddeler, at den nyeste generation af skruelåg af fiber nu kan matche - eller ligefrem være bedre end - plastik i materialeomkostninger - samtidig med, at de sænker energiforbruget
  • Dansk madspild trækker gennemsnittet ned

    Dansk madspild trækker gennemsnittet ned

    emballage ›Danmark ligger fortsat i bunden af Europa, når det gælder madspild. Det viser de nyligt offentliggjorte tal fra Eurostat. Too Good To Go kalder tallene “et alvorligt wakeup call”
  • Lettere banankasser til barsk bølgegang

    Lettere banankasser til barsk bølgegang

    emballage ›Sammen med en bananeksportør fra Ecuador har Mondi udviklet en transportkasse af 40 procent genanvendt fiber, som vejer mindre men bevarer styrken under 33 dages containertransport
  • 'Oplysende' udpakning med Burgopak

    'Oplysende' udpakning med Burgopak

    emballage ›Med enheden 'HALO' præsenterer emballageproducenten en teknologi, der under udpakning belyser indholdet. Og kunderne opfordres til kreativt genbrug
  • Bedre greb om større volumener

    Bedre greb om større volumener

    emballage ›Smurfit Westrock har lanceret sin nye PPWR-venlige, 5 liters Bag-in-Box Powergrip til bl.a. rengøringsmidler, olier, og agrokemiske produkter
  • Pantforsøg med take-away emballage i København

    Pantforsøg med take-away emballage i København

    emballage ›I samarbejde med virksomheden New Loop vil Københavns Kommune i første omgang i indre by teste genbrugsordning af takeaway-kopper til varme drikke
  • Banebrydende genbrug af medicinsk emballage

    Banebrydende genbrug af medicinsk emballage

    emballage ›Producenten Coveris og en række partnere har samarbejdet om at skabe et fuldstændig lukket kredsløb for kontaktfølsomt plastik i sundhedssektoren. Det er det første af sin art