Elever udforsker fremtidens fødevarer(Foto: Projekt SESAM)

Elever udforsker fremtidens fødevarer

Elever på tværs af folkeskoler og gymnasier udforsker fremtidens fødevarer og præsenterer kreative ideer. Det sker i forbindelse med SESAM-projektet 2023, der skal være med til at fremme STEM-undervisning og projektbaseret læring i naturvidenskabens navn og FN’s Verdensmål

Folkeskole- og gymnasieelever præsenterer deres løsninger på fremtidens fødevarer på Frederiksberg Rådhus og i Slesvig fredag i uge 39.

Projektet, der har kørt i flere år, kaldes SESAM, og det er professor Bent Egberg Mikkelsen fra Københavns Universitet, der er primus motor på projektet.

- Traditionelt har vi jo haft en tendens til primært at lytte til eksperter, der alene i kraft af deres alder, erfaring og ekspertise har fået tildelt en særlig taleplatform i forhold til fremtidens løsninger indenfor f.eks fødevare og fødevareproduktion.


- Tag nu mig selv, der er en ældre model, der ikke nødvendigvis har klimaudfordringerne inde under huden på samme facon som Generation Klima.

- Vi vil gerne vende det hele på hovedet og sige, at det her handler om klima og fremtiden, og at de unge derfor skal helt frem på banen. Ikke bare for at lære, men også for at tænke på løsninger,’ fortæller Bent Egberg Mikkelsen, og fortsætter.

- Eleverne skal lære at arbejde sammen på tværs af STEM-fagene, at udvikle idéer og løsninger med udgangspunkt i Verdensmålsundervisning og såkaldt projektbaseret undervisning.

- Derfor starter vi i skolerne og gymnasierne og klæder eleverne på med videnskabelig viden og innovative projektløsningsværktøjer. Og det, synes vi selv, er et rigtigt god bud på den praksisfaglighed, som mange, der interesserer sig for folkeskolen, efterlyser.

Fagmentorer, Innovationshjul og de fire verdensmål
Projektbaseret læring fungerer godt sammen med verdensmålsundervisning.

Her laver man nemlig projekter, hvor man blander STEM-fag, teknologiforståelse og madkundskab sammen med dansk, fysik, matematik, biologi, kemi mm.

Eleverne brainstormer ideer og løsninger ud fra verdensmålene, og når deres tanker begynder at tage form, så stiller fagmentorer sig til rådighed ude i folkeskolerne.

Fagmentorer kan være alt fra universitetsforskere, snedkere, virksomhedsledere mm., der stiller deres viden og ressourcer til rådighed i samarbejde med folkeskolelærerne.

Eleverne bliver samtidig præsenteret for et ’innovationshjul’, der guider dem igennem processen fra idé og planlægning til at bygge og evaluere.

Aqua- og hydroponic
En af løsningerne er et økosystem, der både producerer grøntsager og fisk.

Eleverne har skabt en løsning, hvor planterne renser vandet, fiskene svømmer i, og fiskene gøder planterne.

For at føre ideen ud i livet har elever måtte gå sammen med mentorer, der ved noget om at måle biosignaler og vækstparametre.

Det er nogle, der ved noget om biologi og nogle, der ved noget om kemi og ikke mindst nogen, der er gode til digital sensorteknologi. På den måde kan man bygge et automatiseret fødevareproduktionsanlæg, der kan passe sig selv.

Derudover kan man opleve andre elever dyrke svampekulturer, et grønt verdenskøkken, 3D-print af melorme- og svampebøffer, svampelæder mm.
-hawin

Kort om SESAM
SESAM er et projekt lanceret af Professor Bent Egberg Mikkelsen og hans kollegaer. Formålet er at fremme byens grønne fødevareomstilling ved at give skoler og unge mennesker de nødvendige videnskabelige og digitale kompetencer.

Med SESAM vil vi sammen med skoler, elever og fagmentorer vise, hvordan unge gennem videnskabelig og digital indsigt kan være med til at bidrage med løsninger på de bæredygtighedsudfordringer, som fødevaresystemet står over for, samtidig med at vi skaber maddannelse og læring.
Der er gratis adgang for alle.

Projektet har desuden modtaget støtte fra Den Europæiske Unions Horizon Europe forsknings- og innovationsprogram, som også omfatter Marie Sk?odowska-Curie programmet (MSCA). 

SESAM 2023 – hvor og hvornår:
d. 29 september 2023 kl 12 – 18
på Frederiksberg Rådhus og
kl. 10 -14 på AP Møllerskolen Slesvig

26/9 2023
  • Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    Tecsys’ Eliteplatform effektiviserer laboratorielogistikken

    emballage ›Tecsys’ cloudbaserede lagerstyringssystem, Elite, bliver rullet ud i diagnostikvirksomheden Roches internationale laboratorienetværk i mere end 50 lande. Systemet sikrer effektiv og sikker varehåndtering af in vitro-diagnostik-produkter
  • Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    Miljøgraduerede bidrag – hvad, hvorfor og hvad nu?

    emballage ›I efteråret træder det udvidede producentansvar, EPR, i kraft. I den anledning flytter ansvaret, økonomisk såvel som i praksis fra kommunerne til virksomheder, der sætter emballage på markedet i Danmark. Jo mere genanvendelige eller genbrugelige emballagematerialerne er jo lavere bliver taksten. Teknologisk Institut har styr retningslinjerne og opsummerer dem i følgende tekst i sit nyhedsbrev nr. 2 2025 fra maj måned:
  • Sikker pakning i pap

    Sikker pakning i pap

    emballage ›Den italienske producent af højteknologiske tappe- og emballeringslinjer til blandt andet føde- og drikkevareindustrien, ACMI har fået hjælp af komponent-, system- og automatiseringsspecialisten, Pilz til at skabe sikre pakkelinjer til papemballage
  • Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    Supermarkeders mængderabat fører til madspild

    emballage ›Et nyt studie afslører en uheldig effekt af supermarkedernes populære ''2 for 1''-tilbud: De får os nemlig ikke bare til at købe mere – de får os også til at smide mere mad ud
  • Det handler om emballagen

    Det handler om emballagen

    emballage ›Ændrede indkøbsvaner, krav om mere bæredygtig emballage og digitaliseringen og automatiseringens indflydelse på emballagetryk. Det var alt sammen temaer, som eksperter fra emballagevirksomheder, brancheforeninger og den kommercielle og teknologiske sektor diskuterede, da Heidelberger Druckmaschinen fejrede sit 175 års jubilæum
  • Chep Danmark og Salling Group udbygger sit partnerskab

    Chep Danmark og Salling Group udbygger sit partnerskab

    emballage ›Chep Danmark og Salling Group udbygger sit partnerskab for at gøre Salling Groups forsyningskæde endnu mere driftig, leveringsdygtig og grøn. Aftalen er én af de første eksempler på et partnerskab i forsyningskæden med et målrettet fokus på strategisk modstandsdygtighed, siger ekspert
  • Plastmateriale fra brugte drikkekartoner bliver til transportkasser

    Plastmateriale fra brugte drikkekartoner bliver til transportkasser

    emballage ›Tetra Pak planlægger gradvist at udskifte mere end 50.000 transportkasser på det globale reservedelsdistributionscenter i Lund, Sverige. I samarbejde med Schoeller Allibert har virksomheden arbejdet på at fremstille transportkasser af plastmateriale fra brugte drikkekartoner
  • 4 millioner kroner i bøde for vildledende klimaudsagn

    4 millioner kroner i bøde for vildledende klimaudsagn

    emballage ›Royal Unibrew blev politianmeldt af Forbrugerombudsmanden for at markedsføre Egekildevand med udsagn om CO2-neutralitet på emballagen uden samtidig at oplyse på emballagen, at CO2-neutraliteten delvist blev opnået ved klimakompensation. Nu har drikkevareproducenten accepteret at betale en bøde på fire millioner kroner for vildledende markedsføring